zondag 23 mei 2010, 16:11 | Michael van Helden | 14535x gelezen

Slimmer handelen met stop orders

Met een stop order kun je het kopen of verkopen van een aandeel als het ware uitstellen tot het juiste moment. Je bepaalt vooraf bij welk bedrag je een aandeel wilt kopen of verkopen en de order wordt pas uitgevoerd als het ingestelde koersniveau bereikt is. Het gebruik van deze type orders kan zeker in je voordeel werken, maar stel de limieten wel zorgvuldig in.

Koersverliezen automatisch beperken
Een stop order is een order die pas geactiveerd wordt wanneer een bepaald koersniveau is bereikt. Je kunt zo'n order inleggen om koersverliezen automatisch te beperken. Als de koers van een fonds onder een door jou vastgesteld niveau daalt worden jouw aandelen van dat fonds verkocht, zodat je van verdere dalingen geen last zult hebben. Ook kun je van koersstijgingen automatisch meeprofiteren.

Tijdelijke koersschommelingen
Bij stop orders wordt gekocht of verkocht als de koers een door jouw ingestelde limiet doorbreekt. Let goed op bij het plaatsen van dit soort orders. Het risico van deze ordervorm is dat jouw order uitgevoerd kan worden op een ongunstig niveau. Dit gebeurd als het doorbreken van het ingestelde koersniveau slechts tijdelijk is en de koers daarna terugvalt of weer opveert. Zorg dus dat goed nadenkt over de limieten die je instelt.

Wallstreet


Er kunnen twee soorten stop orders worden ingelegd: de stop loss order en de stop limiet order.

Stop loss order
Koop- of verkoopopdracht om een positie automatisch te sluiten indien een bepaalde limiet wordt bereikt. Een Stop loss order wordt -nadat het opgegeven stopniveau (stopprijs) is geraakt of overschreden- omgezet in een bestens order en vervolgens op de eerstvolgende koers uitgevoerd.
Je moet hierbij wel opletten. De eerstvolgende koers kan afwijken van de stopprijs.

Met dit ordertype bescherm je je positie tegen een (verdere) koersdaling of kun je profiteren van een koersuitbraak. Als de volgende koers alweer lager is dan jouw verkoopopdracht dan wordt de opdracht niet uitgevoerd en blijft het aandeel in jouw bezit ondanks een lagere koers dan door jou ingesteld.

Bij een Stop loss verkooporder dient de stopprijs lager te zijn dan de laatst verhandelde koers. Voor een kooporder dient de stopprijs hoger te zijn dan de laatst verhandelde koers. Is dit niet het geval dan wordt de order door de beurs niet geaccepteerd en verworpen.

Stop limiet order
Op het moment dat de koers het stopniveau raakt of overschrijdt, verandert de order in een limiet order, met een limiet die bij een kooporder hoger en bij een verkooporder lager ligt dan het stopniveau. Het meegeven van een limiet aan de order is bedoeld om niet teveel te betalen of te weinig te ontvangen als eenmaal het ingestelde stopniveau is geraakt of doorbroken.

Bij een Stop limiet verkooporder dient de stopprijs lager te zijn dan de laatst verhandelde koers. Daarbij dient het opgegeven limiet lager dan wel gelijk te zijn aan de stopprijs. Voor een kooporder dient de stopprijs hoger te zijn dan de laatst verhandelde koers en dient de limiet hoger of gelijk aan de stopprijs te zijn. Is dit niet het geval dan wordt de order door de beurs niet geaccepteerd en verworpen.

Tweetraps raket
Een Stop order bestaat feitelijk uit twee componenten. Eerst dient de trigger (koers) tot stand te zijn gekomen, waarna de order geactiveerd wordt. Pas daarna wordt er een bestens of limiet order in het orderboek geplaatst.

De stop wordt alleen geactiveerd door op de beurs tot stand gekomen koersen. Als er geen handel in het fonds plaatsvindt, kan het zijn dat de quote (bied en laat) wel de stop prijs bereikt of zelfs doorbreekt. In dit geval wordt de stop nog niet geactiveerd. Pas wanneer er een koers tot stand komt die de stop prijs bereikt of doorbreekt zal deze stop geactiveerd worden. De order wordt vervolgens in het orderboek geplaatst.

Let op: uitzondering hierop is de Nasdaq. Op deze beurs worden de Stop loss orders geactiveerd op basis van biedkoersen.

Door je limieten zorgvuldig in te stellen en door rekening te houden met de beperkingen van het systeem kun je slimmer handelen met stop orders.

Wat zijn jullie ervaringen hiermee?Michael van Helden   Over de auteur; Michael van Helden
In het dagelijks leven is hij actief bij webwinkel leverancier Directshop. Naast Socialstock beheert hij tevens het verhuur portal Huur.nl. Sinds de jaren '90 handelt hij op de beurs.
 Deel dit artikel
(1)
Elja Trum
ProfielElja Trum | zondag 23 mei 2010, 16:14
Best handige dingen; die Stop loss. Lijkt me vooral handig als je in de loop der tijd een mooie winst hebt opgebouwd en je wilt voorkomen dat je door een plotselinge daling opeens je winst kwijt bent.

Zo te lezen zitten er echter nog wel wat haken en ogen aan. Ik heb een Stop loss overwogen voor mijn Apple aandelen, maar die uitzondering van de Nasdaq was voor mij reden om het maar niet te doen.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er is 1 beoordeling.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter