25 oktober 2010, 16:55 | Michael van Helden | 4966x gelezen

Samengestelde interest bij aandelen

Beleggen in aandelen kan op termijn flinke winsten opleveren. Wanneer er goed belegd wordt in aandelen kan je rendement flink hoger uitpakken, dan wanneer je belegd in obligaties of je geld op een spaarrekening zet.

Het verschil in het flink hogere rendement op de langere termijn zit hem in de samengestelde interest. Wanneer je slechts 2,5 procent extra rendement per jaar verzilvert betekent dit na 10 jaar een extra rendement van ruim 28 procent! Elk jaar wordt de ontvangen rente feitelijk bijgeschreven op de totale investering die daarmee weer additionele rente oplevert. Hier werkt het principe van rente op rente.

Bij aandelen kan dit extra rendement bestaan uit een hogere waardering, winststijging en/of dividend. Wanneer alle drie de componenten stijgen werkt de samengestelde interest extra in je voordeel. Jaar in, jaar uit. Niet voor niets noemde Einstein compound interest: The most powerful force in the universe.

Compound interest


Verschil beleggen of sparen


Om het verschil in een belegging en de spaarrekening te verduidelijken hebben de wetenschappers Robert Arnott en Jeremy Siegel een leuk onderzoek uitgevoerd.

Stel, je hebt in het jaar 1800, één dollar belegd in aandelen en één dollar op een spaar rekening gezet. Je hebt dit laten staan tot aan 2003. Dan zou die ene dollar belegd in aandelen 4 miljoen dollar waard zijn geweest. Had je die ene dollar op een spaarrekening gezet, dan was deze ene dollar maar 9.500 dollar waard geweest.

In ditzelfde onderzoek is er ook belegd in obligaties. Deze zouden in 2003 uitkomen op 27.000 dollar. Ten opzichte van obligaties hebben aandelen het 150 keer beter gedaan! Een enorm verschil maar feitelijk betekende dit 'slechts' een verschil van 2,5 procent extra rendement per jaar.

Lange termijn en risico


Voor beleggen in aandelen moet je wel uitgaan van een lange termijn strategie. Op de korte termijn kun je door de koersverschillen van aandelen te maken krijgen met een relatief groot verlies. Op de lange termijn en met voldoende spreiding trekt dit gemiddeld gezien altijd weer aan. Zorg dus voor voldoende spreiding zodat een enkel bedrijf dat slecht presteert niet je gehele portefeuille naar beneden haalt.

's Werelds beste belegger Warren Buffett houdt ook van de samengestelde interest. In deze interessante brief geeft hij dat kort en bondig weer. 'My wealth has come from a combination of living in America, some lucky genes, and compound interest.'Michael van Helden   Over de auteur; Michael van Helden
In het dagelijks leven is hij actief bij webwinkel leverancier Directshop. Naast Socialstock beheert hij tevens het verhuur portal Huur.nl. Sinds de jaren '90 handelt hij op de beurs.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter