27 januari 2015, 17:06 | Hendrik Oude Nijhuis | 2650x gelezen

In zeven stappen naar financiele vrijheid

Misschien bezoekt u zelf wel eens een beleggingssymposium. In dat geval kent u het profiel van de gemiddelde belegger wel: autochtoon, man en vaak al een beetje op leeftijd.

Jongeren vindt men er niet.

Dat verbaast ook niet: ze hebben nauwelijks een cent te makken. Dat maakt hen voor banken weinig interessant en zelf veronderstellen ze kennelijk eveneens dat verdiepen in beleggen tijdsverspilling is.

Maar heel af en toe komt het toch nog voor dat we door een jongere benaderd worden die wel in beleggen geÔnteresseerd is. Speciaal voor hen stelden we een eenvoudig stappenplan op: 'De zeven stappen naar financiŽle vrijheid'. U treft de zeven stappen hieronder aan. Kent u zelf zo'n bijzondere jongere die wel in beleggen geÔnteresseerd is? Stuur dit bericht dan gerust aan hem of haar door!

Toegegeven, het zijn voor de hand liggende stappen. Maar zelfs voor ervaren beleggers kan het waarschijnlijk weinig kwaad er af en toe eens bij stil te staanÖ

STAP 1: LEEF ONDER UW STANDNiets zo leuk dan geld meteen uitgeven. Maar consequentie is dat u financiŽle vrijheid (geld) inruilt voor een product of dienst waardoor u qua financiŽle vrijheid geen stap verder komt.

Iedereen die nu financieel onafhankelijk is begon op een gegeven moment met minder uitgeven dan eigenlijk mogelijk zou zijn. Velen maakten daarvan een levensfilosofie (leestip: The Millionaire Next Door van Thomas J. Stanley).


STAP 2: DE JUISTE MINDSETHet lijkt misschien wat vreemd al over financiŽle vrijheid na te denken wanneer men nog jong is en amper een euro bezit. Maar om daar uiteindelijk te geraken is een juiste mindset essentieel. Het lezen (of beluisteren) van ons boek 'Leer Beleggen als Warren Buffett' vormt een goede eerste stap.

De laatste editie van 'Leer Beleggen als Warren Buffett' is voor iedereen gratis aan te vragen via beterinbeleggen.nl.


STAP 3: INKOMSTEN OMHOOG?De meeste personen denken bij 'onder uw stand leven' (STAP 1) aan zuiniger leven: minder leuke uitjes en supermarkten afstruinen naar aanbiedingen.

Maar bezuinigen kan per definitie maar beperkt (maximaal kunt u immers al uw uitgaven schrappen). Terwijl inkomen in theorie onbeperkt hoger kan. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om extra inkomsten te genereren? Is ondernemerschap wellicht een optie?


STAP 4: BLIJF LEZENWarren Buffett stelde eens dat hij 80% van zijn tijd besteedt aan lezen. En Charlie Munger, Buffett's zakenpartner, leest waarschijnlijk nog meer.

Ons eigen boek over Warren Buffett werd inmiddels al meer dan 100.000 keer aangevraagd. Maar hoe vaak het ook echt gelezen is? Waarschijnlijk een heel stuk minder vaak.

Een paar leestips:
- Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond (Bruce Greenwald)
- The Education of a Value Investor (Guy Spier)
- The Success Principles (Jack Canfield)

En uiteraard raden we eveneens aan om de aandeelhoudersbrieven van Buffett door te lezen via de website van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.


STAP 5: OPEN EEN BELEGGINGSREKENINGOm aandelen te kunnen kopen is een beleggingsrekening nodig. Wijzelf beleggen onder meer via Binck en zijn tevreden over het service- en kostenniveau.

Uiteraard bestaan er nog heel wat meer brokers die afhankelijk van individuele situaties mogelijk nog voordeliger zijn.


STAP 6: EERSTE AANDEEL KOPENWanneer bovenstaande stappen doorlopen zijn heeft u op een gegeven moment wat geld beschikbaar waarmee een allereerste aandeel gekocht kan worden. Een portefeuille bestaande uit ťťn aandeel is uiteraard zeer riskant maar beschouw dit als leergeld, geld dat anders sowieso al uitgegeven was.

Neem alvast van ons aan: het kopen en bezitten van ook maar ťťn enkel aandeel 'voelt' emotioneel totaal anders dan welke fictieve portefeuille op papier dan ook.


STAP 7: ANGST EN HEBZUCHT IN BEDWANG HOUDENDoor een eerste aandeel te kopen (STAP 6) en de koers ervan te volgen raakt u bekend met een factor die menig belegger onderschat: de invloed van emotie.

Het goed bekend zijn met de 'value investing'-filosofie (STAP 2 en 4) maakt niet dat deze emoties verdwijnen. Maar helpt wel degelijk om te voorkomen eraan toe te geven wat desastreuze gevolgen voor het rendement zou hebben.

Door in de loop der tijd meer aandelen toe te voegen (20 tot 25 verschillende aandelen volstaan normaal gesproken vanuit spreidingsoogpunt) zal op enig moment vanzelf duidelijk worden hoe interessant het gespreid beleggen in value-aandelen eigenlijk wel niet is. Vooral wanneer op een gegeven moment het 'rente op rente'-effect zichtbaar wordt.

Houd aan bovengenoemde zeven stappen vast en financiŽle vrijheid is een kwestie van tijd. En misschien wel eerder dan aanvankelijk voor mogelijk gehouden - bijna iedereen blijkt namelijk de kracht van het 'rente op rente'-effect te onderschatten.
Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter