maandag 14 maart 2011, 17:01 | Hendrik Oude Nijhuis | 2933x gelezen

Herkent u deze competitieve voordelen al?

Als gevolg van alle dagelijkse 'ruis' op de beurs ontgaat het menig belegger: bepaalde aandelen leveren op wat langere termijn een substantieel hoger rendement dan andere. En dat is geen toeval..

Het zijn namelijk aandelen van bedrijven die zelf bovengemiddeld winstgevend zijn die op termijn bovengemiddeld renderen. En welke bedrijven dan zelf bovengemiddeld winstgevend zijn? Dat zijn de bedrijven die beschikken over duurzame competitieve voordelen.

Ter illustratie: we achterhaalden zopas het totale rendement (dus inclusief dividend) van zowel Heineken als KLM sinds het ontstaan van de AEX in 1985. Heineken beschikt met een kwalitatief goed distributienetwerk en een merknaam waarvoor consumenten bereid zijn extra te betalen over duurzame competitieve voordelen. Voor KLM, actief in een markt waarin men vooral op prijs concurreert, geldt dat in veel mindere mate.

En wat blijkt: een belegging in Heineken had u sinds 1985 gemiddeld 12,5% per jaar opgeleverd. Als u 10.000 euro geïnvesteerd had in Heineken in 1985 zouden uw aandelen vandaag de dag 190.020 euro waard zijn. Eenzelfde investering in KLM slechts 6.100 euro. Het aandeel KLM daalde de afgelopen kwart eeuw gemiddeld twee procent per jaar.

Beurskoers volgt ontwikkeling onderliggende waarde


Om uw beleggen rendabeler te maken bent u op termijn duidelijk beter af met beleggingen in bedrijven die beschikken over duurzame competitieve voordelen. Onderliggend worden die bedrijven zelf namelijk dag-in-dag-uit meer waard. En vroeg of laat volgt de beurskoers dan vanzelf. Of zoals Buffett het stelt:

"Put together a portfolio of companies whose aggregate earnings march upward over the years, and so also will the portfolio's market value." - Warren Buffett

Om u een goed beeld te geven van het soort bedrijven waar het hier om gaat, treft u hieronder een korte toelichting aan op enkele van de meest voorkomende competitieve voordelen. Telkens voorzien van de naam van een concreet bedrijf. Daarmee leert u dergelijke bedrijven zelf in de toekomst zelf ook sneller herkennen.

Merknamen


Vanwege gewoonte of vertrouwen in de kwaliteit van een product of dienst zijn consumenten soms bereid een prijs te betalen die boven het niveau van de daadwerkelijke productiekosten ligt. Dat zou normaal gesproken snel concurrentie aantrekken. Echter, concurrentie kan op afstand gehouden worden doordat zij niet over de betreffende merknaam beschikt. Een merknaam is dan ook eigenlijk een soort monopolie.

Concrete vertaling
In het ValueSelections-rapport van januari 2010 selecteerden we het aandeel Van de Velde, de Belgische producent van een verscheidenheid aan lingeriemerken. Koers toen 29,35 euro. De huidige koers bedraagt 38,10 euro.

Netwerkeffecten


Netwerkeffecten zorgen ervoor dat een product meer waarde heeft voor iemand wanneer er meer gebruikers zijn van hetzelfde product. Dit betekent dat wanneer een extra iemand van zo'n product gebruik gaat maken, de waarde ervan voor bestaande gebruikers (in potentie) verder toeneemt. Het Office-softwarepakket van Microsoft vormt hiervan een duidelijk voorbeeld.

Concrete vertaling
In het ValueSelections-rapport van mei 2009 selecteerden we het aandeel Microsoft.
Koers toen 18,78 dollar.
Huidige koers 26,77 dollar.

Lock-in Effecten


Een 'lock in-effect' verwijst naar een situatie waarbij het voor andere soortgelijke producten uiterst moeilijk blijkt nog te concurreren met een bepaald al gevestigd product. Dit omdat het extra nut van concurrerende producten vaak beperkt is, maar met het eventuele overstappen ('switchen') zelf wel forse kosten en de nodige bedrijfsrisico's gepaard gaan.

Concrete vertaling
In het ValueSelections-rapport van september 2009 selecteerden we het aandeel Oracle.
Koers toen 21,87 dollar.
Huidige koers: 32,25 dollar.

Distributienetwerken


Sommige bedrijven beschikken over haast ondoordringbare distributienetwerken. Denkt u bijvoorbeeld aan Heineken, dat met veel cafés schriftelijk is overeengekomen dat zij enkel diens bier schenken mag.

Concrete vertaling
In het ValueSelections-rapport van januari 2009 selecteerden we het aandeel Heineken.
Koers toen 21,36 euro.
Huidige koers 37,77 euro.

Schaalvoordelen


Schaalvoordelen leiden ertoe dat de kosten per producteenheid (blijven) dalen wanneer het aantal kopers toeneemt. Bijvoorbeeld doordat de organisatiekosten over een groter aantal verkocht eenheden gespreid kunnen worden. Of doordat gunstigere inkoopvoorwaarden kunnen worden bedongen als gevolg van de grotere aantallen.

Concrete vertaling
In het ValueSelections-rapport van maart 2009 selecteerden we het aandeel UnitedHealth Group, één van de grootste zorgverzekeraars in de Verenigde Staten.
Koers toen 19,92 dollar.
Huidige koers: 42,75 dollar.

Patenten


Bedrijven die over patenten beschikken worden van rechtswege als het ware beschermd tegen concurrentie. Belangrijke patenten leveren nogal eens miljardenwinsten op. Denkt u niet enkel aan patenten voor medicijnen maar tevens aan patenten voor allerlei technische vindingen.

Concrete vertaling
In het ValueSelections-rapport van september 2009 selecteerden we het aandeel IBM. Enkel in het voorgaande jaar had IBM meer dan 4.000 patenten weten te verkrijgen.
Koers toen 118,04 dollar.
Huidige koers: 160,77 dollar.

Conclusie


De fraaiste resultaten op de beurs kunnen worden behaald met beleggingen in sterke bedrijven (met competitieve voordelen dus), wanneer de waarderingen bescheiden zijn. Niet alleen profiteert u dan van een gestaag oplopende onderliggende winst maar heel wel mogelijk neemt de waardering zelf ook nog eens toe.

En alvast ter geruststelling: het vaststellen of de waardering al dan niet bescheiden is, blijkt in de praktijk niet eens zo heel complex. Maar dat is stof voor een volgend artikel..Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter