woensdag 27 april 2011, 14:59 | Hendrik Oude Nijhuis | 2927x gelezen

Vanaf Schiphol: Onze reisplanning

We bevinden ons op dit moment op vliegveld Schiphol. Over iets meer dan een uur vliegen we namelijk naar Minneapolis, om vanaf daar door te vliegen naar Omaha, Nebraska. Omaha is zoals u wellicht weet de woonplaats van Warren Buffett. Komende zaterdag vindt hier weer zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering - ook wel het 'Woodstock for Capitalists' genoemd - plaats.

In de loop der jaren is de aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett uitgegroeid tot een van de grootste events voor beleggers wereldwijd. Wij vermoeden dat dit jaar zelfs meer dan 40.000 beleggers van over de hele wereld naar Omaha zullen afreizen.

Wellicht dat u het ook interessant vindt om op de hoogte te zijn van onze plannen voor de komende dagen... Welnu, hieronder volgt ons reisschema:

Vrijdag 29 april 16:00 uur: Creighton University en 'Yellow BRK'


Nadat we een Value Investing Panel op Creighton University bijgewoond hebben, gaan we door naar de zogeheten 'Yellow BRK'-meeting. De 'Yellow BRK'-groep is een soort informele Buffett-fanclub die al vele jaren bestaat en die haar jaarlijkse bijeenkomst altijd plant op de dag voorafgaand aan de 'echte' aandeelhoudersvergadering. Toen de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway een aantal jaren terug nog niet tot zo'n enorm evenement was uitgegroeid was het nog vrij gebruikelijk dat Buffett zelf een kort bezoekje bracht aan deze bijeenkomst. De 'Yellow BRK'ers' reizen werkelijk vanuit alle uithoeken van de wereld naar Omaha af.

En aardig om te weten: naast vele internationale aandeelhouders bezoeken ook heel wat lokale aandeelhouders uit de omgeving van Omaha deze bijeenkomst. Vaak met aansprekende anekdotes…

Zo spraken we vorig jaar bijvoorbeeld een boer uit de omgeving van Omaha. Hij stelde ieder jaar, inmiddels al enkele decennia lang, met het geld dat hij met zijn oogst verdiend had aandelen Berkshire Hathaway te kopen. En hij verwierf daarmee naar eigen zeggen een fortuin.

Zaterdag 30 april 7:00 uur: de aandeelhoudersvergadering


Vandaag is de dag van de aandeelhoudersvergadering. Om 7 uur 's ochtends gaan de deuren open van het congrescentrum Qwest Center waarvan de grootste ruimte - een overdekt stadion - zo'n 20.000 zitplekken telt. En gelooft u het of niet: sommige aandeelhouders willen absoluut niet het risico lopen om niet een goede plek te kunnen bemachtigen en zullen daarom de nacht ervoor in een slaapzak voor de deur van het Qwest Center doorbrengen...

Gedurende de aandeelhoudersvergadering krijgen aandeelhouders ruim vijf uur de tijd om Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger allerhande vragen voor te leggen. Wij houden onze oren en ogen goed open en proberen u later die dag vanuit Omaha nog te berichten over de meest interessante zaken die aan de orde gekomen zijn.

Wat later deze dag hebben we trouwens ook een borrel gepland staan met een aantal andere Nederlandse en Belgische aandeelhouders en investeerders die, net als ons, naar Omaha zijn afgereisd. Een mooie gelegenheid om samen met hen op de aandeelhoudersvergadering terug te blikken.

Zondag 1 mei 10:00 uur: ontmoeting met Mohnish Pabrai


Deze ochtend zijn we aanwezig bij de jaarlijkse meeting van een bevriende fondsmanager uit New York. Value-belegger Mohnish Pabrai vormt een van de personen die met de inbreng van startkapitaal aan de basis van zijn fonds gestaan heeft. En Pabrai zal deze ochtend heel waarschijnlijk eveneens weer aanwezig zijn.

Naast het feit dat dergelijke bijeenkomsten erg leerzaam zijn, en we er ook steeds meer bekenden tegenkomen, leveren ze bijna altijd wel een aantal namen op van aandelen die potentieel interessant zijn. Aandelen die we dan vervolgens zelf weer nader gaan onderzoeken.

Maandag 2 mei 11:00 uur: de terugreis


Op maandag vliegen we via Detroit weer terug naar Nederland. Zoals aangegeven proberen we u komend weekend alvast een korte update vanuit Omaha te sturen met de meest interessante zaken. Zoals Buffett’s actuele visie op de economie, zijn kijk op de huidige beurswaarderingen en wellicht ook specifieke aandelen die om wat voor reden dan ook ter sprake zijn gekomen. Wat later willen we u ook nog een kort fotoverslag toezenden.

Uiteraard kijken we ook zelf tijdens deze korte trip weer naar potentieel interessante beleggingen. Zo kwamen we drie jaar geleden in Omaha toevallig terecht bij een vestiging van de fastfoodketen Chipotle Mexican Grill (Chipotle), waar het ons vrijwel direct opviel dat haast continu nieuwe klanten kwamen binnenwandelen.

Na dit bedrijf vervolgens nog eens grondig doorgespit te hebben, besloten we later Chipotle als zeer kansrijk aandeel te bestempelen voor ValueSelections (onze analysedienst die nu dus tijdelijk voor de helft van het geld beschikbaar is). De beurskoers toen: US $ 45,98 (30 januari 2009). Nu iets meer dan twee jaar later is de koers van Chipotle inmiddels opgelopen tot meer dan US $ 270,-.

Hoewel een dergelijk rendement ook bij ValueSelections uitzonderlijk is, geldt wel dat er vrijwel ieder jaar bij ValueSelections wel aandelen zijn die binnen afzienbare tijd in koers verdubbelen. Benieuwd naar de topaandelen van nu? Probeert u ValueSelections dan, nu tijdelijk met ruim 50% ‘Omaha-korting’, zelf ook eens uit!Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter