woensdag 8 juni 2011, 09:55 | Allard Gunnink | 2714x gelezen

Woordenspel: 'default' is taboe

In het economisch universum draait alles om cijfers, zou je denken. Maar wie van woordenspelletjes houdt, kan tegenwoordig ook zijn hart ophalen: Europese politici vestigen hun hoop op de bewerkelijkheid van woorden, nu steeds duidelijker wordt dat de situatie in Griekenland in cijfermatig opzicht dramatisch is.

Herstructurering schulden


De schuldenlast van Griekenland vormt een zeer acuut probleem. De Griekse schulden zijn steeds verder opgelopen en het land is bijna niet meer in staat om te voldoen aan de financiŽle verplichtingen. De (hoge) rentevergoeding op staatsobligaties maakt de situatie nog erger. En dus klinken er in de markt geluiden om een debt restructuring door te voeren.

Waar hebben we het over bij een herstructurering van schulden? In een rapport van Stanford University (2004) wordt de volgende definitie gehanteerd:

'Debt restructuring implies a formal change in the contractual arrangements of the debt, such as reducing the face value of the debt and issuing new bonds with lower interest rates and longer maturities Ė usually at a sizable cost to bondholders.'

Ofwel, de voorwaarden worden aangepast, teneinde de partij die de obligaties uitgeeft meer 'lucht' te geven: een lagere rente, een langere looptijd et cetera. Debt restructuring is een omstreden 'redmiddel'. Obligatiehouders worden immers gedwongen om eieren voor hun geld te kiezen.

Bovendien wordt met een debt restructuring niet bepaald een positief signaal afgegeven. Investeerders zullen zich wel drie keer bedenken voordat zij hun vingers branden aan obligaties van een partij die zich niet aan de initiŽle afspraken kon houden.

Iets totaal anders: herprofilering


Een 'debt restructuring' roept weerstand op en kan resulteren in negatieve marktreacties. Daarom spreken Europese politici nu liever over debt reprofiling. Het woordenspel is begonnen. Het fundamentele verschil tussen een herstructurering en een herprofilering van schulden is mij niet duidelijk: voor zover ik weet, is debt reprofiling niets anders dan debt restructuring light.

Dat wil zeggen: obligatiehouders stemmen vrijwillig in met een relatief korte verlenging van de obligatielooptijden (bron: Het Financieele Dagblad).

Het is ťcht geen default


Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurozone, ziet een herprofilering wel zitten. Maar, zo waarschuwt Juncker, een herprofilering van Griekse schulden mag door kredietbeoordelingbureaus niet worden geÔnterpreteerd als een default van Griekenland. 'Default', nog zo'n mooi woord. Je kunt het vertalen als 'in gebreke blijven'.

De Griekse overheid blijft in gebreke bij het voldoen aan de financiŽle verplichtingen, er is sprake van wanbetaling. Juncker wil de schulden van Griekenland herprofileren zonder dat het land het stempel 'wanbetaler' opgedrukt krijgt. Want in het geval van een default 'zouden banken miljarden moeten afschrijven, met onberekenbare gevolgen voor de kapitaalmarkten.'

Helaas voor Juncker: de belangrijkste kredietbeoordelaars bedanken er feestelijk voor om het woordenspel mee te spelen. Moody's, Standard & Poor's en Fitch hebben laten weten dat een herprofilering van de Griekse schulden weldegelijk als een default zal worden beschouwd.

Vanuit Moody's werd hierover gezegd: "A Greek default might take many forms, including changes in terms and conditions, selective 're-profiling' and large-scale 'voluntary' debt buybacks at high discounts, which Moody's classifies as distressed exchanges."

Een debt restructuring die we een debt reprofiling moeten noemen. Een debt reprofiling die we vooral gťťn default mogen noemen. Griekenland is geen wanbetaler, maar de leningsvoorwaarden moeten wel versoepeld worden. Het zijn verwarrende tijden.

Disclaimer
Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggings-instrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.Allard Gunnink   Over de auteur; Allard Gunnink
Allard Gunnink studeerde Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn afstuderen werkte hij als vertaler, redacteur en eindredacteur voor verschillende financiŽle instellingen. Als redacteur is Allard betrokken bij de Beleggers CoŲperatie Nederland, de organisatie achter het platform CoBeleggen.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter