1 december 2014, 15:11 | Hendrik Oude Nijhuis | 2514x gelezen

Onze visie voor 2015 (en daarna)

Wanneer het jaar ten einde loopt is het een goed gebruik dat analisten hun visie op het komende jaar bekendmaken. Op verzoek van een aantal van onze lezers doen wij dat ook...


ObligatiesAnders dan we eind vorig jaar zelf hadden verwacht presteerden obligaties dit jaar opnieuw goed. Maar met renteniveaus zo laag als vandaag de dag zien wij nog maar amper opwaarts potentieel en juist wel een groot neerwaarts risico.

De 10-jaars rente in Amerika bedraagt momenteel nipt meer dan 2% wat dicht in de buurt ligt van het laagterecord. Opmerkelijk genoeg ligt de 10-jaars rente in Spanje, een van de probleemlanden van het eurogebied, met 1,9% zelfs nog lager.


Inflatie of deflatie?In de Verenigde Staten, hoewel beduidend beter presterend dan de eurozone als geheel, bleef de groei dit jaar met ruim 2% achter op onze eigen verwachting. Die wat tegenvallende groei hangt samen met een vrij lage groei van de productiviteit (economische groei wordt op langere termijn grotendeels verklaard door productiviteitsgroei).

Die vrij lage groei van de productiviteit heeft overigens wel een ander positief effect gehad: een sterk dalende werkloosheid (wanneer werknemers niet zo productief zijn, zijn er immers extra veel werknemers nodig voor het verrichten van eenzelfde hoeveelheid werk).

Ondertussen komt Amerika steeds dichter bij het punt waarbij het stuwmeer van werklozen volledig is weggewerkt en zal er opwaartse druk op de lonen beginnen te ontstaan. Om die inflatiestuwende factor in de hand te houden zal het Amerikaanse stelsel van centrale banken komend jaar beginnen met renteverhogingen, zo vermoeden wij.


EuropaIn het eurogebied ligt de werkloosheid stabiel op een hoog niveau (11,5% momenteel) en is opwaartse druk op de lonen voorlopig niet aan de orde. Wel is er sprake van deflatoire krachten via vergrijzing, globalisering, automatisering en dalende olieprijzen.

Mario Draghi, president van Europese Centrale Bank, probeert deflatie in de eurozone te voorkomen door de renteniveaus extreem laag te houden. De vraag is of dit een net zo sterk effect heeft op de vraagkant als op de aanbodkant van de economie: zal de middenklasse die al diep in de schulden zit zich hierdoor daadwerkelijk nog verder in de schulden gaan werken om zodoende de inflatie te helpen aanwakkeren?

Wij vermoeden dat wanneer in de eerste helft van komend jaar zich geen tekenen van economisch herstel aandienen Mario Draghi met extra maatregelen zal komen. Die maatregelen zullen de prijzen van assets zoals obligaties, aandelen en huizen doen stijgen en de koers van de euro vermoedelijk nog verder onder druk zetten.


AandelenNet als afgelopen jaren blijven wij positief over aandelen (hoewel de veronderstelde mate van onderwaardering wel afgenomen is). Kijkend naar de huidige rentestanden en het niveau van de bedrijfswinsten veronderstellen we de Amerikaanse S&P 500-index momenteel nog een procent of tien ondergewaardeerd.

Afgezien van de vraag wat de financiŽle markten komend jaar zullen doen - en of aandelen nu wat onder- of juist overgewaardeerd zijn - plaatsen we onze kijk op aandelen graag in een wat breder perspectief. Hiervoor nemen we de Dow Jones-index ter hand welke momenteel op een niveau van ongeveer 17.800 punten noteert.

Wanneer we er voor het gemak van uitgaan dat aandelen nu correct gewaardeerd zouden zijn dan mag voor de toekomst nog steeds een rendement verwacht worden welke in lijn is met het historische gemiddelde. Dat is ongeveer 7% per jaar, samengesteld uit koerswinst en dividend.


Wat betekent dat?Voor de Dow Jones betekent zo'n gemiddeld rendement dat deze index over 25 jaar een niveau van circa 100.000 punten zal bereiken. Dit rekenvoorbeeld helpt u te laten zien dat aandelen goed beschouwd nog steeds een enorm stijgingspotentieel hebben. En helpt wellicht eveneens de rust te bewaren wanneer aandelen weer eens een keer stevig onderuit gaan, zoals afgelopen oktober nog.

Van de categorie value-aandelen verwachten we dat deze al gauw een procent of vijf per jaar extra renderen zal. Een bedrag van EUR 17.800 (dit bedrag ter illustratie gekozen vanwege het gelijke puntenaantal van de Dow Jones) zal dan in 25 jaar kunnen uitgroeien tot iets meer dan EUR 300.000,-. Mag u nu raden wat onze favoriete beleggingscategorie is...
Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter