22 augustus 2011, 11:33 | Hendrik Oude Nijhuis | 1991x gelezen

Domme index kost beleggers geld

De naam Joel Greenblatt kent u misschien al wel. Greenblatt, adjunct professor aan de Columbia Business School, is één van de meest succesvolle value-beleggers allertijden. Een profielschets van Greenblatt treft u aan in ons boek 'Leer beleggen als Warren Buffett'. Steve Forbes interviewde Greenblatt onlangs.

Dit video-interview (van ongeveer 27 minuten) kunt u zelf ook hieronder bekijken.Index beter dan fondsmanager


Volgens Greenblatt presteert zo'n 70 procent van alle fondsmanagers slechter dan de beursindex zelf. De belangrijkste reden hiervoor zijn de vergoedingen die deze fondsmanagers vragen maar zelf uiteindelijk niet weten terug te verdienen.

Op zoek dus naar die 30 procent van de fondsmanagers die de beurzen wel weet te verslaan? Ook dat heeft volgens Greenblatt weinig zin: "De performance van een fondsmanager over de afgelopen 3, 5 of 10 jaar zegt vrijwel niets over zijn toekomstige performance."

Geen wonder dus dat voor zowel particuliere beleggers als pensioenfondsen indexfondsen steeds populairder worden. Maar ook in die indexfondsen blijkt een belangrijke weeffout te zitten...

Belangrijke weeffout


Het probleem met indexfondsen is namelijk dat de aandelenwegingen direct samenhangen met de beurskapitalisaties van de onderliggende aandelen. Is een bepaald aandeel dus overgewaardeerd (en de beurskapitalisatie hoog) dan wordt zo'n aandeel automatisch een extra zware weging toebedeeld. En is sprake van onderwaardering (lage marktkapitalisatie) dan is die weging juist extra laag.

Inherent aan een indexfonds is dus dat consequent van verkeerde wegingen sprake is: er wordt teveel belegd in de dure aandelen en te weinig in de goedkope aandelen. "Dat kost indexbeleggers twee procent rendement per jaar. Door alle aandelen in een indexfonds exact dezelfde weging te geven is dat snel verdiend."

Emoties oorzaak


De verklaring voor bovenstaande zijn emoties: beleggers zijn vaak te enthousiast over de aandelen van bedrijven waarmee het goed gaat en te negatief over die bedrijven waarmee het op dat moment slecht gaat. Dat komt tot uitdrukking in de koersen en daarmee in de beurskapitalisaties. En daarmee uiteindelijk ook in de beursindices (en indexfondsen) zelf.

Als aardig voorbeeld wijst Greenblatt op het beste beleggingsfonds over de tien jaar volgend op het jaar 2000. "Het rendement van dit fonds bedroeg 18% per jaar. Maar de gemiddelde belegger in dit fonds VERLOOR 11% per jaar."

De oorzaak? Een focus op de korte termijn: "Telkens wanneer dit fonds een tijdlang in koers daalde, verkochten beleggers. En pas nadat de koers weer eens flink opgelopen was, kwamen beleggers weer massaal terug."

'Waarde-gewogen indices'


In de video gaat Greenblatt nog een stap verder en bespreek hij wat hij 'waarde-gewogen indices' noemt. De wegingen van de aandelen in dergelijke indices zijn gebaseerd op de waarderingen. De aandelen met de laagste waarderingen (lees: de goedkoopste aandelen) hebben hier een extra zware weging, de duurste aandelen juist een onderweging.

"Een belachelijk eenvoudige methode die beleggers - zonder dat van extra risico's sprake is - gemiddeld 7% extra rendement per jaar oplevert," aldus Greenblatt.

De video is het bekijken al met al zeer de moeite waard...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter