maandag 6 juni 2011, 10:40 | Hendrik Oude Nijhuis | 2942x gelezen

De armen zijn rijker geworden

'De rijken worden rijker en de armen armer' - die bewering wordt zo vaak gedaan dat velen deze automatisch voor waarheid zullen aannemen. In werkelijkheid blijkt dat in de afgelopen eeuw juist het omgekeerde het geval was.

Inkomensongelijkheid


Uit een recent door The Guardian, een Engelstalige krant, gepubliceerd onderzoek blijkt dat de inkomensverschillen in Nederland -na belasting- flink verkleind zijn. Vooral het topdeciel (de 10 procent met de hoogste inkomens) incasseert vandaag de dag een aanzienlijk kleiner deel van het totale besteedbaar inkomen vergeleken met een aantal decennia terug. De armste 30% zag hun aandeel daarentegen substantieel stijgen.

Zo had het hoogste inkomensdeciel in 1914 -tot zover reikt de data terug- nog een inkomensaandeel van 45,9 procent. Dit percentage lag in de jaren daarna zelfs een tijdlang boven de 50%. Sindsdien zette een gestage daling in. De 10 procent met het hoogste besteedbare inkomen had in 1999 nog een aandeel in het totale besteedbare inkomen van 28,9 procent. En volgens cijfers van het CBS was in 2009 het aandeel van dit deciel verder gedaald tot 24,7 procent.

Verschillen steeds kleiner


Waar Nederland aan het begin van de twintigste eeuw relatief grote inkomensverschillen kende, heeft zich sindsdien een flinke verandering voltrokken. In vrijwel geen van de andere onderzochte landen nam het inkomensaandeel van het bestverdienende deciel sterker af dan in Nederland. En in vrijwel geen van de onderzochte landen ligt het inkomensaandeel van het topdeciel nu lager dan in Nederland.

De zo vaak geponeerde bewering dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer moet dan ook met een korreltje zout genomen worden. Cijfers tonen aan dat afgelopen eeuw juist exact het omgekeerde het geval was.

Het topdeciel neemt het leeuwendeel van de belastingen voor haar rekening. De tien procent Nederlanders met de hoogste inkomens brengt meer dan de helft (56,3%) van alle belastinggelden op. Deze 10% betaalt met andere woorden meer belasting dan de overigens 90 procent bij elkaar.

Dezelfde personen die -uit onwetendheid of vanwege andere belangen- stellen dat de rijken steeds rijker zijn geworden, zijn nogal eens ook van oordeel dat het hoog tijd wordt dat 'de sterkste schouders de zwaarste lasten gaan dragen'. Maar zoals uit bovenstaande cijfers blijkt, doen zij dat allang.

Koesteren


Nederland zou haar in aantallen bezien kleine groep echt innovatieve en productieve ondernemers eigenlijk juist moeten koesteren. Maar in plaats daarvan worden ze nogal eens als profiteurs neergezet.

Zij betalen echter een substantieel deel van alle belastingen, zowel relatief als absoluut bezien. En tevens nemen ze een niet te onderschatten rol op zich daar waar het gaat om het creŽren van werkgelegenheid, economische groei en welvaart. En daarvan profiteert uiteindelijk iedereen...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter