woensdag 16 juni 2010, 09:40 | Michael van Helden | 6119x gelezen

Kosten vergelijking aanbieders internet beleggen

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft in haar ledenblad Effect (nummer 11, 2010) een kostenonderzoek over diverse aanbieders van internetbeleggen gepubliceerd. Dit onderzoek wordt jaarlijks gehouden door de vereniging. De neerwaartse trend zet ook dit jaar weer door, maar de verschillen blijven nog steeds groot.

Aandelentransacties


De online brokers Lynx en Today's zijn voor aandelentransacties van € 4.000,- en € 8.000,- het voordeligst. Een aandelentransactie van € 4.000,- kost bij beide partijen 6 euro en voor een order van € 8.000,- betaal je ook bij beide partijen 11,20 euro.

Overzicht kosten aandelenorders


Een aandelentransactie van € 30.000,- is het voordeligst bij aanbieder Saxobank. Saxobank is voor kleinere orders relatief duur, en mikt dus duidelijk op klanten die grotere orders plaatsen. Lynx en Today's zijn juist bij de grotere orders relatief duur.

Aangezien er geen maximum op de transactiekosten zit bij Saxobank, Fortis en Rabobank kunnen orders boven de dertigduizend euro bij deze partijen duurder uitpakken dan concurrenten die wel een maximumtarief hanteren.

Ook dient er rekening gehouden te worden met kortingsstructuren zoals staffelkortingen op basis van een aantal orders dat per kwartaal wordt verhandeld. Deze kortingen zijn buiten dit onderzoek gehouden.

Bewaarloon


De partijen die de laagste transactiekosten berekenen (Lynx, Today's en Saxobank) vragen ook nog eens als enige Nederlandse partij geen bewaarloon! Dat maakt een keuze voor een van deze aanbieders extra aantrekkelijk.

Vereniging van effectenbezitters


Handel in opties


De tarieven voor de handel in opties zijn bij verschillende partijen het afgelopen jaar flink gedaald. De online brokers doen hun best om hiermee de actieve beleggers aan zich te binden. Ook bij dit vergelijk scoren Lynx en Today's het voordeligst. Zelfs op alle gebieden; één optie contract, twee, vijf of vijftig optiecontracten.

Overweging


Het onderzoek richt zich puur op de kosten. Zaken als klantenservice of werking van het online systeem zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Aangezien het doel van beleggen het halen van een goed rendement is, is de eerste winst alvast het besparen op (transactie)kosten.

Houd wel rekening met het type belegger dat je bent. Niet alle aanbieders bieden alle regio's aan zoals Frankfurt, New York of Tokyo. Daarnaast kun je jezelf afvragen of je eerst een gelegenheid tot controle wenst, of kost dat juist te veel tijd en moet de order zo snel mogelijk naar de beurs. Wil je alleen handelen in aandelen, of ook in opties en turbo's?

Als laatste punt is het ook belangrijk om te kijken hoe om wordt gegaan met verschillende valuta. Wordt dit automatisch omgerekend, of wordt er bijvoorbeeld gewerkt met een aparte dollarrekening. Gelden hier rentedagen voor en sta je hierdoor een aantal dagen ongewenst rood?

Discussie


Op de website van de Vereniging van Effectenbezitters is er een discussie gaande over de juistheid van de genoemde tarieven van Today's brokers. Zie de reacties onderaan.

Graag zie ik jullie ervaringen (hieronder in de reacties) met de verschillende online brokers.Michael van Helden   Over de auteur; Michael van Helden
In het dagelijks leven is hij actief bij webwinkel leverancier Directshop. Naast Socialstock beheert hij tevens het verhuur portal Huur.nl. Sinds de jaren '90 handelt hij op de beurs.
 Deel dit artikel
(1)
Elja Trum
ProfielElja Trum | woensdag 16 juni 2010, 16:04
Nuttig onderzoek door de Vereniging voor Effectenbezitters. Als ik dit zo zie is het zeker de moeite waard ook eens naar deze partijen te kijken. Binckbank is, ondanks de redelijke tarieven, toch nog aan de dure kant blijkbaar.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er is 1 beoordeling.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter