vrijdag 18 juni 2010, 17:35 | Elja Trum | 7233x gelezen

Wat is bewaarloon

Om in aandelen te kunnen handelen moet je aangesloten zijn bij een aandelenhandelaar, ook wel broker genoemd. De verschillende brokers hanteren verschillende tarieven. Hierin kunnen grote verschillen zijn. EÚn van de onderdelen van dit tarief kan het bewaarloon zijn. Maar wat is dit nu eigenlijk voor een kostenpost?

Bewaarloon


Het bewaarloon is een bedrag dat door (de meeste) brokers wordt gerekend voor het behouden van je aandelenrekening. In de meeste gevallen gaat het om een percentage van 0,2 procent van de gemiddelde waarde van je portefeuille. Heb je bijvoorbeeld gemiddeld 10.000 euro aan aandelen dan betaal je hiervoor jaarlijks minimaal 20 euro aan kosten. Het bewaarloon wordt eenmaal per jaar betaald.

En extra nadeel van bewaarloon is dat hier BTW over moet worden gerekend. Er komt dus 19 procent extra aan kosten bij. Uitzondering hierop is overigens de SNS Bank. Zij rekenen hun klanten een all-in tarief. Dat is voordelig, want dit valt onder de van BTW vrijgestelde activiteiten van de banken.

Aandelen certificaat

Positieve uitspringers zijn Lynx, Today's en Saxobank; zij vragen geen bewaarloon. Andere partijen vragen een percentage van de waarde van je portefeuille en er zijn ook partijen die daarnaast een vast 'regeltarief' vragen voor bepaalde fondsen. Dit is een vast bedrag per fonds waaraan je deelneemt. Het is dus verstandig ook naar deze kosten te kijken bij de keuze voor een broker.

Bewaarloon verouderd


Het bewaarloon is ooit bedacht om kosten te dekken van banken die fysieke papieren stukken moesten bewaren. De banken konden hiervan kluizen aanschaffen en onderhouden. Natuurlijk is hier tegenwoordig geen sprake meer van, alles gaat digitaal en dit wordt bij een centraal bewaarbedrijf opgeslagen.

De naam 'bewaarloon' is in elk geval verouderd, over de bijbehorende kosten valt te discussiŰren. Tegenwoordig gebruiken brokers het als een soort servicekosten.Elja Trum   Over de auteur; Elja Trum
Elja is in het dagelijks leven actief als e-commerce consultant bij Directshop. Naast Socialstock beheert hij tevens het succesvolle fotografieblog Photofacts. Sinds 2009 handelt hij op de beurs.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er is 1 beoordeling.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter