dinsdag 13 juli 2010, 16:23 | Michael van Helden | 7050x gelezen

De basis van call en put opties II - opties verkopen

Eerder is het artikel over het aankopen van call en put opties verschenen. In dit artikel wordt ingegaan op het verkopen, of schrijven, van call en put opties.

Risico's
Het verkopen van call of put opties kan in je strategie een hele mooie toevoeging zijn. Het is hierbij wel van belang om precies te weten wat je risico's kunnen zijn. Bij het kopen van opties is je maximale risico de premie die je voor deze opties betaald hebt. Bij het verkopen van opties ligt het maximale risico hoger.

Bij het kopen van opties heb je het recht om aandelen te kopen of verkopen op een bepaalde koers. Bij het verkopen van opties heb je de plicht om aandelen te kopen of verkopen op een bepaalde koers! Deze plicht kan je, wanneer de koers ineens flink daalt of stijgt, veel geld kosten!

Margin
Daar je de verplichting hebt om minimaal honderd aandelen te kopen of verkopen zal je broker een bepaalde zekerheid eisen dat je ook aan deze verplichting kunt voldoen. Deze zogenaamde marginverplichting kun je zowel in geld als in aandelen voldoen.

Stel je de zekerheid in geld, dan zal het geldbedrag dat voor deze zekerheidstelling nodig is op je beleggingsrekening worden geblokkeerd. Bij het verkopen van call opties kun je ook de marginverplichting voldoen in de desbetreffende aandelen. Dan spreek je van een gedekte verkoop.

Je kunt bijvoorbeeld een 'call Fugro december 44' verkopen voor een premie van 2,20 euro per optie. Wanneer je in het bezit bent van 100 aandelen Fugro, zullen deze aandelen worden geblokkeerd voor verkoop, net zolang totdat de optie is gesloten.

Fugro 3 maanden grafiek


Rendement
Je ontvangt hiervoor dan 100 aandelen x 2,20 euro = 220 euro premie. Je verwachting is dat de aandelen Fugro in december niet boven 44 euro uitkomen. Gebeurt dat niet, dan kun je de hele premie als rendement bijschrijven.

Komen de aandelen wel boven de 44 euro (bijvoorbeeld naar 50 euro), dan zul je moeten voldoen aan je verplichting en de 100 aandelen leveren tegen (de lagere) 44 euro. In dit geval mis je de koersstijging en ben je je aandelen kwijt. Je ontvangt natuurlijk wel de 44 euro per aandeel.

Bij een ongedekte call optie zul je de aandelen moeten aankopen tegen de hogere beurskoers (50 euro) en direct tegen de lagere optiekoers (44 euro) moeten verkopen. Een verlies van 100 aandelen x 6 euro = 600 euro verlies. Trek hier de ontvangen optiepremie van 220 euro vanaf en je verlies is 380 euro! Houd wel nog rekening met de diverse transactiekosten.

Je kunt ook een tegenovergestelde actie uitvoeren. Heb je een call optie verkocht, dan kun je zelf een soortgelijke call optie (met zelfde expiratiedatum en uitoefenprijs) kopen, om daarmee je verkochte call te sluiten. In bovenstaand voorbeeld (Fugro naar 50 euro) zal dit nog steeds flink verlies opleveren. In de praktijk betekent het dat je met het sluiten van een optie (door een tegengestelde actie uit te voeren) transactiekosten bespaard.

In een volgend artikel wordt ingegaan op diverse optiestrategieŽn. Daarmee kun je rendements- verwachtingen en risico's aardig in de hand houden.Michael van Helden   Over de auteur; Michael van Helden
In het dagelijks leven is hij actief bij webwinkel leverancier Directshop. Naast Socialstock beheert hij tevens het verhuur portal Huur.nl. Sinds de jaren '90 handelt hij op de beurs.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter