woensdag 21 juli 2010, 21:48 | Michael van Helden | 2599x gelezen

Winst TomTom stijgt met bijna 70 procent

De winst van TomTom stijgt in het tweede kwartaal van 2010 met 70 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009. De omzet blijft met 362 miljoen euro nagenoeg gelijk en het bedrijfsresultaat daalde met 12 procent tot 50 miljoen euro.

De maker van navigatiesystemen handhaaft zijn verwachting voor 2010, dat de omzet en winst per aandeel gelijk zullen blijven aan de cijfers in 2009.

De verkoop van het aantal losse navigatiesystemen, de zogenaamde pnd's, ligt op schema. De verwachting is dat er ongeveer net zoveel van verkocht worden als vorig jaar. In de markt van pnd's won TomTom in zowel Amerika als in Europa marktaandeel. Dit komt voornamelijk omdat de kleinere merken het afleggen tegen TomTom en zijn grote rivaal Garmin. "Je ziet dat in de pnd-markt toch een 'shake out' plaatsvindt", aldus Marc Zwartsenburg van ING Research.

De winststijging is met name het gevolg van de lagere financieringskosten. De sterkere Amerikaanse dollar weegt negatief op de marges, aldus het bedrijf.

TomTom pnd


Effect concurrentie Google en Nokia onbekend


Tijdens een analistencall zegt CEO Harold Goddijn dat TomTom nog geen goed zicht heeft op de gevolgen die gratis spraakgestuurde navigatie op smartphones heeft op de verkoop van pnd's. "Er zijn nog geen betrouwbare gegevens voorhanden om vast te stellen dat er sprake is van cannibalisatie", aldus de topman.

Google lanceerde als eerste gratis turn-by-turn navigatie voor gebruikers van Google Maps in amerika. Later volgde Nokia met een gratis navigatieprogramma voor Nokia smartphones. De vraag die bij analisten leeft is of er nog voldoende ruimte is op de markt voor de betaalde oplossingen van TomTom.

Jammer genoeg is TomTom vandaag het enige AEX aandeel dat de dag in de min afsluit.Michael van Helden   Over de auteur; Michael van Helden
In het dagelijks leven is hij actief bij webwinkel leverancier Directshop. Naast Socialstock beheert hij tevens het verhuur portal Huur.nl. Sinds de jaren '90 handelt hij op de beurs.
 Deel dit artikel
(1)
Elja Trum
ProfielElja Trum | zondag 25 juli 2010, 00:19
Toch opmerkelijk dat dit nieuws, dat toch niet slecht is, helemaal geen positieve invloed op het aandeel gehad heeft. Overigens denk ik zelf (ook) niet dat TomTom nog een hele goede toekomst voor zich heeft. Er is veel concurrentie met mobiele telefoons en het lijkt me dat TomTom echt met iets innovatiefs moet komen om goed te kunnen blijven groeien.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter