19 september 2011, 16:53 | Hendrik Oude Nijhuis | 2533x gelezen

We gaan winst maken op Griekse leningen

Ongeveer een jaar geleden stelde onze Minister van FinanciŽn Jan Kees de Jager dat Nederland "winst zou maken op noodleningen aan Griekenland". Dit omdat Nederland zelf tegen een lager rentepercentage zou kunnen lenen.

Dat Griekenland misschien wel helemaal niet zou terugbetalen - of dat Łberhaupt zou kunnen - is toen blijkbaar nooit een serieuze vraag geweest. Het Ministerie van FinanciŽn noemt een Grieks faillissement inmiddels 'onafwendbaar'...

Ruim een jaar geleden bundelden wij een aantal eerdere columns over dit onderwerp tot een inmiddels veelgelezen digitaal boekje: "Terug naar de gulden?". Indien u dit boekje nog niet gelezen heeft, raden wij u dat alsnog van harte aan:

http://www.warrenbuffett.nl/analyses/terug-naar-de-gulden.pdf

Hoe het Griekse faillissement er precies uit zal zien, is nog uiterst onzeker. Eveneens is onzeker of Griekenland al dan niet gedwongen wordt om de eurozone te verlaten. Vrijwel zeker lijkt nu echter al wel dat een aantal grote Europese banken (weer eens) gered zal moeten worden door de belastingbetaler. Die banken hebben - gelooft u het of niet - Grieks schatkistpapier nog voor 100% in hun boeken staan. Blijkbaar geloven ze in sprookjes...

Wie de moeite neemt terug te kijken in de geschiedenis zal al snel tot de conclusie komen dat muntunies vrijwel altijd vroeg of laat uiteenvallen. Simpel gesteld geldt dan ook dat er voor de euro slechts twee scenario's bestaan:

[Scenario 1]


Een 'Verenigde Staten van Europa'. In dit scenario ligt de politieke macht bij Europa en delen alle landen als het ware hun bezittingen en schulden. De Nederlandse burger mag dan - en leuker kunnen we het niet maken (!) - opdraaien voor de schulden van landen als Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland en ItaliŽ. In dit scenario wordt als het ware eeuwenlang opgebouwde welvaart in Nederland verkwanseld. Soms vragen we ons wel eens af of werkelijk niemand anders dit doorziet (of durft te doorzien).

[Scenario 2]


Het tweede scenario bestaat eruit om als Nederland het zinkende euroschip te verlaten. Het staat landen immers vrij de euro gedag te zeggen. En hoewel erg kostbaar is het zeker niet onmogelijk de gulden terug in te voeren.

Waarschijnlijk dat die 'Gulden 2.0' dan direct flink in waarde zou stijgen ten opzichte van de euro. Net zoals dat nu geldt voor de Zwitserse Frank. Die duurdere munt bemoeilijkt onze export op korte termijn maar een sterke munt leidt er op wat langere termijn juist toe dat Nederland weer een sterke, innovatieve economie wordt. Het is beslist geen toeval dat Zwitserland met haar dure munt bovenaan staat op het lijstje van meest concurrerende economieŽn van het World Economic Forum.

Meer en meer garant staan


Dit tweede scenario is echter niet wat we zelf verwachten. Vermoedelijk dat Nederland meer en meer garant zal gaan staan voor de staatsschulden van de zwakke Eurolanden. Om er na verloop van tijd achter te komen dat dit geld nooit terugbetaald zal worden. Zie de gebeurtenissen rondom Griekenland.

Tijdens zijn aandeelhoudersvergadering eerder dit jaar noemde Warren Buffett de situatie rondom de euro al een 'high drama'. Zo zien wij dat helaas ook... Je ziet de financiŽle ramp stap-voor-stap voor je ogen voltrekken maar er is feitelijk vrijwel niets tegen te doen.

En o ja, wie denkt dat de huidige eurocrisis voorlopig wel de laatste is heeft het helaas mis... Een nieuwe financiŽle crisis in Europa doemt namelijk alweer op. Wat is het geval? Veel Europese landen - waaronder Duitsland, ItaliŽ en Frankrijk - zijn de afgelopen decennia namelijk 'vergeten' om voor hun pensioenen te sparen. Zij zoeken nog een suikeroom...

Pensioenen zijn in Nederland beter geregeld. Maar daar staat weer een, o.a. middels perverse belastingstimuli, enorm opgeblazen huizenmarkt tegenover - de Nederlandse hypotheekschuld per persoon behoort tot de allerhoogste ter wereld. We zijn hiervoor, niet verwonderlijk, al meermalen gewaarschuwd door o.a. het IMF. Maar de zeepbel wordt vooralsnog angstvallig in stand gehouden. En, het zal u inmiddels niet meer verbazen, de overheid (u dus) staat garant voor een groot deel van de Nederlandse luchtbelhypotheken...

Ondanks dit alles wens ik u een fijn weekend toe.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter