22 november 2011, 14:22 | Hendrik Oude Nijhuis | 3362x gelezen

Wat ziet Buffett in IBM?

"We zijn de 21e eeuw binnengewandeld met investeringen in geavanceerde industrieŽn als baksteen, tapijt, isolatie en verf. Probeert u uw extase in bedwang te houden!" Met deze woorden begint Warren Buffett zijn jaarverslag over het jaar 2000.

De tijden zijn veranderd. Afgelopen week werd bekend dat Warren Buffett met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway een enorm belang in technologiebedrijf IBM heeft opgebouwd. Daarmee behoort hij nu tot de grootste investeerders in IBM.

Enorme belegging


Vanaf maart dit jaar kocht Buffett voor US $ 10,7 miljard aandelen IBM. Circa 64 miljoen stuks. De gemiddelde aankoopprijs laat zich daarmee becijferen op US $ 167 per aandeel. De actuele beurskoers bedraagt een kleine 10% hoger. De papieren winst - Buffett geeft er niet veel om, maar toch - bedraagt zodoende alweer een leuke zakcent van US $ 1,3 miljard.

Met deze aankoop is Buffett eigenaar geworden van 5,5% van de aandelen van IBM. Daarmee is hij zoals aangegeven nu een van IBM's grootste aandeelhouders. Omgekeerd geldt overigens ook dat IBM een substantiŽle belegging voor Berkshire Hathaway vormt. Op het belang in Coca-Cola na (waarde: US $ 13,6 miljard) gaat het zelfs om het meest waardevolle belang van Berkshire Hathaway.

Steeds minder een technologiebedrijf


Buffett, berucht ťn geroemd om zijn aversie tegen beleggingen in technologiebedrijven waarvan hij stelt 'geen snars te snappen', maakt voor IBM kennelijk een uitzondering. Alhoewel, is IBM eigenlijk (nog) wel zo'n onvoorspelbare technologieclub?

Wie IBM grondig bestudeert, zal al snel tot de conclusie komen dat het hier eigenlijk gewoon om een typisch 'Buffett-bedrijf' gaat. Slechts 8% van de winst wordt nog behaald met de wispelturige en doorgaans beperkt winstgevende verkoop van hardware. Meer dan 80% van de winst daarentegen komt voort uit de verkoop van IT-services, consulting en software. Extra interessant hierbij zijn de jaarlijks terugkomende inkomsten.

IBM helpt bedrijven en overheden nieuwe technologieŽn te implementeren en IT-systemen te onderhouden. Zo bezien profiteert IBM dus eigenlijk van technologische veranderingen in plaats van dat dergelijke veranderingen een voortdurende bedreiging vormen. Iets wat voor veel andere technologiebedrijven nog wel degelijk geldt.

Eigenlijk is IBM in de loop der jaren steeds minder een onvoorspelbaar technologiebedrijf geworden. En steeds meer een heel stabiele IT-dienstverlener. Die ook nog eens bijzonder goed gepositioneerd is om te profiteren van de wereldwijde tendens naar verdergaande digitalisering.

Verder geldt dat het management van IBM nadrukkelijk handelt in het belang van de aandeelhouders. Zo werd sinds 2002 al meer dan 30% van de eigen aandelen ingekocht. Dit stuwt de winst per aandeel op.

Buffett is van mening dat de inkoop van eigen aandelen - wanneer dat tegen 'intelligente koersen' gebeurt - beschouwd kan worden als een leugendetectortest voor het management. Een test die duidelijk maakt of het management daadwerkelijk in het belang van de aandeelhouders handelt. Of dat enkel zegt te doen.

Een belegging als Coca-Cola


Opvallend genoeg vertoont de belegging in IBM de nodige overeenkomsten met de aankoop van aandelen Coca-Cola eind jaren '80. Buffett kocht toen voor US $ 1 miljard aandelen Coca-Cola. Een belegging die toen door weinigen gesnapt werd en door velen als 'te duur' beschouwd.

Waar Coca-Cola zich vanaf eind jaren '80 meer op internationale markten is gaan richten, geldt dat IBM zich de komende jaren meer wil richten op expansie in met name BraziliŽ, India en China. Zowel Coca-Cola als IBM kennen wereldwijd een groot aantal loyale klanten. Beide bedrijven genereren flinke hoeveelheden cash en beide hebben ze ook een aandeelhoudersvriendelijk management.

En waar aandelen Coca-Cola in de vier jaar vůůr Buffett's aankoop eind jaren '80 in koers verdubbelden, geldt vrijwel hetzelfde voor IBM. In de 27 maanden voorafgaand aan Buffett's eerste aankopen van IBM in maart dit jaar verdubbelde IBM's beurskoers.

Buffett kocht zijn aandelen IBM dicht in de buurt van de allerhoogste koersen die dit aandeel ooit bereikt heeft. Daar stelt hij trouwens geen enkel probleem mee te hebben: "Ik verwacht dat de beurskoers van IBM - op termijn - gewoon verder stijgt," aldus Buffett. Zijn eerdere belegging in Coca-Cola is inmiddels overigens al ruimschoots het tienvoudige waard.

Relatief goedkoop


Buffett stelt verder dat hij aandelen van grote Amerikaanse bedrijven momenteel als 'relatief goedkoop' beschouwt vergeleken met andere beleggingsalternatieven. Met een cashreserve van Berkshire Hathaway van meer dan US $ 60 miljard is Buffett's keuze voor een belegging in IBM dan ook eigenlijk niet eens zo vreemd.

Voor IBM geldt een waardering van zo'n 12,7 keer de voor komend jaar verwachte winst. En analisten verwachten dat de winst per aandeel de komende jaren met net iets meer dan 10% per jaar zal stijgen. Aangezien de huidige beurswaarde van IBM al een astronomische US $ 220 miljard bedraagt, lijkt een koersverdubbeling er op korte termijn niet direct in te zitten. Maar het is wel aannemelijk dat de beurskoers op termijn gestaag verder stijgt. Simpelweg omdat IBM onderliggend steeds meer waard wordt.

De aankoop van aandelen IBM door de 81-jarige Buffett kan dan ook gezien worden als eigenlijk niet veel anders dan ťťn van zijn typische beleggingen voor de lange termijn. Tussen Buffett's aankoop van aandelen Coca-Cola eind jaren '80 en aandelen IBM nu zit eigenlijk veel minder verschil dan menigeen zich aanvankelijk lijkt te realiseren...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter