20 augustus 2013, 14:08 | Hendrik Oude Nijhuis | 6415x gelezen

Wanneer verkopen?

Over strategieŽn voor het aankopen van aandelen zijn boekenkasten vol geschreven. Over verkopen beduidend minder. Dat terwijl voor succesvol beleggen goed verkopen net zo belangrijk is als verstandig inkopen.

Wie geen duidelijke verkoopstrategie hanteert zal zijn verkoopbeslissingen al snel laten leiden door emoties. En juist die emoties zetten beleggers alsmaar op het verkeerde been.

Beleggers zijn geneigd pas aandelen te kopen wanneer ze eigenlijk alweer te duur zijn. En te verkopen wanneer het eigenlijk alweer te laat is. Dat verklaart waarom de gemiddelde belegger er niet of nauwelijks in slaagt een positief rendement te behalen.


Intrinsieke waarde als leidraad


Emoties bemoeilijken dus het behalen van goede rendementen. Maar wat valt hier nu tegen te doen?

Zoals u weet fluctueren beurskoersen constant. De intrinsieke waarde van een bedrijf - de veronderstelde daadwerkelijke waarde van een onderneming - fluctueert echter beduidend minder.

Noteert een specifiek aandeel substantieel onder de intrinsieke waarde (dit blijft uiteraard altijd een schatting!) dan is dat reden om tot aankoop over te gaan. Komt de koers na verloop van tijd in de buurt van de intrinsieke waarde dan mag verkoop overwogen worden.

Maar ook de intrinsieke waarde zelf blijft niet altijd hetzelfde. Een strategie zou daarom kunnen zijn om bijvoorbeeld eens per half jaar, of ieder kwartaal (vanwege de publicatie van kwartaalcijfers), de intrinsieke waarde-ramingen te herzien.

Groot voordeel van zo'n strategie is dat u de invloed van emoties hiermee beperkt. En zoals al aangegeven zijn het juist emoties die beleggers consequent op het verkeerde been zetten en daarmee een (vaak sterk) negatieve invloed op het rendement hebben.

Dubbel effect


Van groot belang is verder te beseffen dat er in essentie twee soorten bedrijven zijn. Bedrijven die structureel waarde creŽren (deze bedrijven beschikken over duurzame competitieve voordelen) en bedrijven waarvoor dat niet geldt.

Voor bedrijven die beschikken over duurzame competitieve voordelen geldt dus dat ze onderliggend steeds meer waard worden. Anders gesteld: de intrinsieke waarde loopt gestaag op.

En u raadt het al: als belegger profiteert u in het bijzonder wanneer u in aandelen weet te beleggen van bedrijven met duurzame competitieve voordelen op die momenten dat ze substantieel onder hun intrinsieke waarde noteren. U profiteert dan enerzijds van het op enig moment afnemen van de mate van onderwaardering en anderzijds van het gestaag oplopen van de intrinsieke waarde zelf.

Voorbeelden van dergelijke aandelen voor onze aandelenanalyseservice ValueSelections (http://www.valueselections.net) vinden we de laatste tijd vooral onder technologie- en defensiebedrijven. Twee sectoren die voor beleggers beslist de moeite waard zijn om eens nader te bekijken...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter