dinsdag 12 juli 2011, 17:03 | Hendrik Oude Nijhuis | 2293x gelezen

Waarom professor Siegel vol in aandelen zit

Volgens Jeremy Siegel, de bekende economieprofessor aan de Wharton Business School van de University of Pennsylvania, zijn aandelen momenteel bijzonder aantrekkelijk. Tijdens een recente lunchpresentatie gaf de auteur van de bestseller 'Stocks for the long run' nadere uitleg.

Lesje geschiedenis


Siegel begint zijn presentatie met een lesje geschiedenis. Namelijk met een grafiek van de rendementen van verschillende beleggingscategorieŽn -gecorrigeerd voor inflatie- tussen januari 1802 en december 2010.

Eťn dollar geÔnvesteerd in goud zou in deze periode 4 Amerikaanse dollar waard worden (0,7% per jaar). Eenzelfde bedrag geÔnvesteerd in obligaties zou uitgroeien tot 1.530 dollar (3,6% per jaar). En een dollar geÔnvesteerd in aandelen zou in deze 208 jaar uitgroeien tot maar liefst 700.000 dollar (6,7% per jaar).

Hoewel aandelen op korte termijn volatieler zijn dan obligaties leveren ze op langere termijn substantieel meer op. Voor het vergroten van koopkracht verdienen aandelen op wat lange termijn beschouwd dan ook de voorkeur boven iedere andere denkbare beleggingscategorie.

Over goud, dat in de afgelopen 208 jaar dus maar amper enig rendement heeft opgeleverd, is Siegel ook nu niet bepaald enthousiast: "Het zou me niet verbazen wanneer beleggers in goud en grondstoffen over een jaar of vijf teleurgesteld zijn."

'Verloren decennium'


Het afgelopen decennium -van 2000 tot 2010- staat bij veel beleggers in het geheugen gegrift als het 'verloren decennium'. Dit vanwege het ontbreken van rendement. De oorzaak? De torenhoge waarderingen die voor aandelen betaald werden ten tijde van de eeuwwisseling.

Maar zeker niet voor elke belegger vormen deze jaren een verloren decennium. Siegel laat in zijn presentatie namelijk zien dat aandelen met lage waarderingen toch nog een mooi rendement zouden hebben opgeleverd.

De 20 procent aandelen met de hoogste waarderingen (lees: de 'duurste' aandelen) daalden het afgelopen decennium gemiddeld 5,7% per jaar. De 20 procent aandelen met de laagste waarderingen (de 'goedkope' aandelen, ofwel het type aandelen waar value-beleggers zich doorgaans op richten) leverden het afgelopen decennium daarentegen juist een positief rendement op van gemiddeld 9,6 procent per jaar.

En nu?


Voor aandelen geldt momenteel een waardering van ongeveer 13 keer de winst. Het langjarig gemiddelde bedraagt ongeveer 15. Eerder was wel eens sprake van zogeheten 'single digits'-waarderingen voor aandelen. "Maar zover zal het nu niet komen," stelt Siegel overtuigd. "Dit vanwege de huidige ultra-lage renteniveaus."

Eind jaren '70, begin jaren '80 kon je obligaties kopen met een verwacht rendement van 16,5 procent. Een heel aantrekkelijk alternatief voor aandelen dus. Vandaag de dag verdien je op obligaties echter nog geen 3 procent.

Obligaties (en cash) zijn momenteel dan ook nauwelijks een aantrekkelijk alternatief voor aandelen te noemen. "In absolute termen zijn de waarderingen van aandelen wel eens lager geweest. Maar vergeleken met obligaties waren aandelen nooit goedkoper dan nu."

"In periodes met ultra-lage renteniveaus, zoals nu, is een waardering voor aandelen van 18 tot 20 keer de winst normaal." Om daar te terecht te komen zouden aandelen vanaf het huidige niveau nog ten minste 38 procent moeten stijgen. Het verbaast dan ook niet dat Siegel, antwoordend op een van de vragen uit het publiek, stelt zelf vrijwel volledig in aandelen te zitten.

Sommige pessimisten claimen, zo beweert Siegel, dat aandelen inmiddels op de muziek vooruitlopen nu ze sinds het dieptepunt van begin 2009 verdubbeld zijn. "Maar de bedrijfswinsten zijn sindsdien vervijfvoudigd." Om te vervolgen met: "Aandelen lopen juist achter en zouden eigenlijk nog een inhaalslag moeten maken."Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter