zaterdag 26 maart 2011, 13:12 | Hendrik Oude Nijhuis | 3666x gelezen

Waarom Japanse aandelen zo goedkoop zijn

Van een aantal beleggers ontvingen we afgelopen week de vraag hoe we zelf tegen Japanse aandelen aankijken. Zijn die na de aardbeving, de tsunami en de daaropvolgende problemen met de Japanse kerncentrales nu onderhand niet aantrekkelijk gewaardeerd?

Dat is geen gekke vraag: zeker niet wanneer u weet dat de Japanse beurs in 1989 bijna de grens van 40.000 punten bereikte en dat vandaag de dag beleggers in Japanse Nikkei 225-index naar boven moeten kijken om het niveau van 10.000 punten te zien. Japanse aandelen verkoren de afgelopen tweeŽntwintig jaar meer dan driekwart (!) van hun waarde.

Van economische groei is in Japan al heel wat jaren nauwelijks sprake. En deflatie zorgt ervoor dat de economie maar niet op gang wil komen. Daarbij komt verder nog dat de bevolking sterk veroudert en bovendien stevig zal krimpen. Telde Japan in het jaar 2000 nog 127 miljoen inwoners, in de komende eeuw zal dit aantal naar verwachting dalen tot circa 46 miljoen in het jaar 2100.

Japan

De algehele economische misŤre in Japan heeft ertoe geleid dat heel wat Japanse aandelen op (of zelfs beduidend onder) hun boekwaarde noteren. En de recente rampen hebben de beurskoersen in Japan nog eens een extra zetje gegeven. Volgens sommigen vormen Japanse aandelen nu dan ook prima beleggingen, in ieder geval om te anticiperen op enig koersherstel. Warren Buffett is een van hen:

"De herbouw zal de nodige tijd kosten, maar dit zal de economische toekomst van Japan niet veranderen. Als ik Japanse aandelen zou bezitten, zou ik ze nu zeker niet verkopen. Vaak wanneer een ramp zich plotseling voordoet, creŽert dat een koopkans. Ik heb dit in Amerika gezien en op vele plekken elders op de wereld. Ik denk niet dat Japan hierop een uitzondering zal zijn", aldus Warren Buffett.

Weinig op met aandeelhouders


Waar veel Amerikaanse bedrijven de creatie van aandeelhouderswaarde tot hoogste doel verheven hebben, geldt dat voor Japanse bedrijven vrijwel niet. Japanse bedrijven werken over het algemeen met veel vreemd vermogen en zijn onderling vaak sterk met elkaar verweven. Mede daardoor is het belang van en de betrokkenheid met aandeelhouders vaak laag. Managers en werknemers van Japanse bedrijven worden doorgaans goed beloond. Aandeelhouders daarentegen komen er in Japan vaak bekaaid vanaf.

Wat lang niet alle beleggers weten, is dat het Japanse bedrijven zijn die van alle grote geÔndustrialiseerde landen veruit het minst winstgevendheid zijn. Zo ligt het gemiddelde rendement op het eigen vermogen in Japan met een procent of vijf al sinds jaar en dag op een bedroevend laag niveau.

Dat Japanse aandelen het al vele decennia relatief slecht doen, wordt dan ook vooral verklaard door het feit dat de onderliggende bedrijven zelf nauwelijks aandeelhouderswaarde creŽren. Sinds begin jaren '70 leverden Japanse aandelen gemiddeld amper 3% rendement per jaar op. Wanneer maar nauwelijks aandeelhouderswaarde gecreŽerd wordt, mag u evenmin stijgende koersen verwachten.

Amerikaanse bedrijven zijn daarentegen een stuk meer georiŽnteerd op de creatie van aandeelhouderswaarde. Hier ligt de gemiddelde rentabiliteit op het eigen vermogen dan ook beduidend hoger. Op een procent of twaalf ongeveer. Dat voor Amerikaanse aandelen wel een behoorlijke premie op de boekwaarde betaald wordt, is zo bezien dan ook niet meer dan terecht.

Stelt u zich voor...


Aandeel A staat voor een gemiddeld Japans bedrijf / aandeel, waarvan het rendement op het eigen vermogen 5% bedraagt. En dit aandeel kunt u exact tegen boekwaarde kopen. Omwille van de eenvoud van dit voorbeeld gaan we er vanuit dat dit volledige rendement in de vorm van dividend wordt uitgekeerd.

Een belegging in Aandeel A levert u dan precies 5% dividendrendement op. Immers, het rendement op het eigen vermogen bedraagt in dit voorbeeld 5% en we gingen er vanuit dat de volledige winst in de vorm van dividend werd uitgekeerd en van een premie op de boekwaarde was bovendien geen sprake.

Aandeel B vervolgens staat voor een gemiddeld Amerikaans aandeel. Hiervoor moet u in dit voorbeeld echter twee keer de boekwaarde betalen. Het rendement op het eigen vermogen ligt hier echter op 12%. En om een en ander zo simpel mogelijk te houden gaan we er ook hier vanuit dat de volledige winst in de vorm van dividend uitgekeerd wordt.

Een belegging in dit Amerikaanse aandeel B levert u in dat geval 6% dividendrendement op. Immers, hier bedraagt het rendement op het eigen vermogen 12% maar u moest om dit aandeel in handen te krijgen wel twee keer de boekwaarde betalen.

Japanse aandelen: aantrekkelijk of niet?


Wanneer we simpelweg kijken naar het verschil in boekwaardepremie tussen Japanse en Amerikaanse aandelen lijken Japanse aandelen vandaag de dag spotgoedkoop. Maar heel wel mogelijk is dat verschil terecht. Aandelen van bedrijven die niet of nauwelijks aandeelhouderswaarde creŽren verdienen geen flinke premie op hun boekwaarde. En wanneer continu aandeelhouderswaarde vernietigd wordt, zou een discount op de boekwaarde eigenlijk niet meer dan terecht zijn.

Waakt u ervoor Japanse aandelen als lange termijn belegging te kopen enkel en alleen omdat die momenteel in termen van koers/boekwaarde-verhouding zo lekker goedkoop lijken. Wanneer van waardecreatie immers nauwelijks sprake is, is een dergelijke lage waardering eigenlijk een correcte waardering.

PS: Reist u eind april ook af naar Omaha om de aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett bij te wonen? Of kent u andere beleggers die dit van plan zijn? Neemt u dan even contact met ons op Aansluitend op de aandeelhoudersvergadering organiseren we speciaal voor de aanwezige Nederlandse en Belgische beleggers een borrel ter plaatse...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter