23 oktober 2010, 15:19 | Hendrik Oude Nijhuis | 2816x gelezen

Waarom de Dow Jones best naar 25.000 kan

Zo nu en dan wordt ons gevraagd of het eigenlijk wel verstandig is in aandelen te beleggen. Want aandelen, zo wordt geredeneerd, kunnen volgende maand toch best eens in waarde dalen...?

En onzekerheden zijn ook dit jaar weer volop aanwezig. Zo kenden we met Griekenland een eurocrisis, hadden we een 'flash crash' op 6 mei waarbij de Dow Jones binnen enkele uren 1.000 punten kelderde en wat recenter nog de door vele analisten voor zeker veronderstelde 'double dip'. Nog afgezien van de publicatie van allerlei artikelen met de boodschap dat een beurscrash op korte termijn onvermijdelijk zou zijn. Beleggers kiezen het zekere voor het onzekere en mijden aandelen. Maar vermoedelijk begaan zij daarmee een grote fout...

Panische angst


De waarderingen van aandelen zijn momenteel namelijk aantrekkelijker dan in vele decennia het geval is geweest. Zo gelden voor heel wat kwaliteitsbedrijven vandaag de dag waarderingen van slechts 10 tot 12 keer de winst. Niet geheel onrealistisch is te veronderstellen dat over een aantal jaren voor dergelijke aandelen het waarderingsniveau verdubbeld zal zijn. Enkel de nog altijd voortdurende - haast panische - angst onder beleggers verklaart de huidige lage waarderingsniveaus. Het is echter simpelweg een kwestie van tijd voordat deze angst zal beginnen weg te ebben.

Voor komend jaar wordt voor de brede beursindex S&P 500 een winst verwacht van US $ 95 per fictief aandeel. Dat zou een nieuwe record opleveren (het oude record staat nu nog op US $ 91 in 2007). De S&P 500-index zelf staat echter nog ver onder haar oude koersrecord. Toch geldt enerzijds dat de winsten nu van een veel betere kwaliteit zijn: van een extreme bijdrage aan de winst door financiŽle bedrijven zoals in 2007 is momenteel geen sprake. En anderzijds geldt dat de 10-jaars rente nu slechts de helft bedraagt van die in 2007 - normaal gesproken juist een reden voor hogere aandelenwaarderingen.

Zelf houden we er dan ook nadrukkelijk rekening mee aan de vooravond te staan van een periode met bovengemiddeld goede rendement voor aandelen. Een periode waarvan we verwachten dat die minimaal een aantal jaren zal aanhouden.

Kwestie van tijd...


Wanneer u dit leest hebben wij ongetwijfeld al weer de nodige reacties ontvangen met het bericht dat de titel van dit bericht ("Waarom de Dow Jones best naar 25.000 kan") veel te rooskleurig zou zijn. Dat valt echter mee. Bij een huidige stand van de Dow Jones index van circa 11.100 punten is 'enkel' een factor 2,25 nodig om op 25.000 uit te komen.

Rekenen we nu simpelweg met het langjarige rendement van aandelen van een procent of 7 (inclusief dividend), dan is een periode van 12 jaar voldoende voor de benodigde factor van 2,25. Daarmee zou de Dow Jones voor het eerst tussen 2020 en 2025 op het niveau van 25.000 uitkomen. En liggen de rendementen de komende jaren hoger - waar we zelf dus rekening mee houden - dan wordt de 25.000-grens uiteraard nog eerder bereikt.

Perspectief


Waarom we eigenlijk aandacht besteden aan het moment dat de Dow Jones het niveau van 25.000 punten zal bereiken? Simpelweg om hiermee een en ander in perspectief te zetten en er daarmee wellicht aan te kunnen bijdragen dat beleggers zich wat minder focussen op de korte termijn. Op korte termijn laten aandelen zich immers eigenlijk helemaal niet voorspellen.

Beleggers die zich richten op koersbewegingen op korte termijn worden door hun emoties continu op het verkeerde been. Zij zijn geneigd te verkopen wanneer aandelen een tijdlang dalen (angst voor grotere verliezen). En te kopen wanneer aandelen een tijdlang stijgen (hebzucht om zelf de boot te missen). Een strategie die op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, maar gemiddeld genomen enkel rendement kost, nog afgezien van de extra transactiekosten.

Voor het behalen van een mooie performance op termijn zijn beleggers er veel meer bij gebaat een gespreide aandelenportefeuille op te bouwen gevuld met aandelen van ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven. En dergelijke aandelen zijn momenteel aantrekkelijker gewaardeerd dan in vele decennia het geval is geweest. Opvallend weinig beleggers lijken zich dat te realiseren.

In ons bericht van 3 juli 2010 getiteld "Is BP nu een koopje?" stelden we dat bij aandelen BP zich een aantrekkelijke koopkans leek voor te doen. Inmiddels is het olielek in de Golf van Mexico gedicht en noteren aandelen BP zo'n 40% hoger. Komende week kijken we opnieuw naar dit aandeel. En leest u onder andere ons antwoord op de vraag of het nog altijd aantrekkelijk is aandelen BP in portefeuille te houden.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(4)
tisso
tisso | maandag 25 oktober 2010, 07:57
Van het goud hup naar de aandelen..
Transparancy4all
Transparancy4all | maandag 25 oktober 2010, 10:50
"Want aandelen, zo wordt geredeneerd, kunnen volgende maand toch best eens in waarde dalen? Maar hoe groot is dit risico nu werkelijk?"

50%
Robheus
Robheus | maandag 25 oktober 2010, 10:50
En hij kan ook flink gaan dalen.
lksmith
lksmith | maandag 25 oktober 2010, 10:53
Natuurlijk, die zeepbel kan best nog een eind worden opgeblazen.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter