27 september 2010, 16:32 | Hendrik Oude Nijhuis | 3465x gelezen

ValuePortfolio: strategie en rendement

Eind vorig jaar zijn we - samen met een klein groepje serieuze beleggers - begonnen met een opmerkelijke beleggingsservice, ValuePortfolio genaamd. Met ValuePortfolio willen we een 'aardig' bedrag van EUR 100.000 laten uitgroeien tot een 'heel aardig' bedrag van EUR 1.000.000 (1 miljoen euro). Uiteraard met echt geld en niet via een of andere fictieve portefeuille die enkel op papier bestaat.

Mocht u zelf al lid zijn van deze bijzondere service dan weet u dat de leden van ValuePortfolio altijd minimaal 48 uur van te voren worden bericht voordat wij daadwerkelijk onze orders uitvoeren. In dit artikel leest u meer over de achterliggende beleggingsstrategie ťn het rendement dat tot op heden behaald is.

Achterliggende strategie


Achter ValuePortfolio gaat een beleggingsstrategie schuil geÔnspireerd op een jarenlange studie naar de strategieŽn van 's werelds beste beleggers zoals Warren Buffett. Geen wonder dan ook dat een aantal van de aandelen van ValuePortfolio tevens deel uitmaken van de persoonlijke beleggingsportefeuille van Warren Buffett.

De strategie van ValuePortfolio bestaat eruit een goed gespreide aandelenportefeuille op te bouwen, bestaande uit 15 tot 20 solide, aantrekkelijk gewaardeerde kwaliteitsbedrijven. Risico's worden ingeperkt door posities beperkt te houden tot maximaal een procent of 6 van de portefeuille, door te beleggen in heel uiteenlopende bedrijven (met activiteiten in verschillende werelddelen) en door de aankopen gespreid in de tijd te laten plaatsvinden.

Om als ValuePortfolio-belegging in aanmerking te komen dient een bedrijf te beschikken over 1) een ijzersterke competitieve positie, 2) goede vooruitzichten, 3) een aandeelhoudersvriendelijk management en 4) een aantrekkelijke waardering. Het zal u niet verbazen dat slechts een uiterst klein percentage van alle beursgenoteerde bedrijven aan al deze criteria voldoet.

Uiteindelijk zal een drietal factoren gaan bijdragen aan het rendement, te weten:
1) Een hogere waardering
2) Een oplopende winst per aandeel
3) Het dividendrendement

Het gespreid beleggen in ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven levert op termijn naar verwachting een bovengemiddeld rendement op. Dit is een zeer belangrijk gegeven omdat geld exponentieel in waarde toeneemt (vanwege 'compounding' ofwel het 'rente-op-rente'-effect). Een wat hoger rendement versterkt deze exponentiŽle groei enkel. Op termijn leidt dit tot haast ongelofelijke verschillen...

Zo behaalde Warren Buffett sinds 1965 een extra rendement in vergelijking met de S&P 500 van 'slechts' 11% per jaar. Dat bleek echter al voldoende - vanwege de exponentiŽle groei - om Buffett tot de rijkste personen ter wereld te laten uitgroeien.

Actuele stand ValuePortfolio


Laten we beginnen te stellen dat rendementen op korte termijn vaak weinig (tot niets) zeggen over hoe succesvol een onderliggende beleggingstrategie op termijn zal uitpakken. Zelfs 's werelds meest succesvolle beleggers kennen soms periodes van meerdere jaren achtereen waarbij hun rendement onder dat van het beursgemiddelde uitkomt. Beziet u de rendementen van ValuePortfolio die we u zodirect presenteren, vanwege de korte tijdsperiode, dan ook met de nodige terughoudendheid.

De meeste Westerse aandelenbeurzen hebben dit jaar nog amper rendement behaald. Voor heel 2010 geldt bijvoorbeeld dat de AEX nog in de min staat...

De beleggingen van ValuePortfolio leverden tot op heden 6,02% rendement op (peildatum: 21-9-2010). Gemiddeld zitten de aandelen nu net wat minder dan zeven maanden in portefeuille. Geannualiseerd (omgerekend op jaarbasis) komt het rendement daarmee voorlopig uit op 10,7%.

Hoewel dit rendement wat onder onze lange termijn doelstelling ligt, zijn we hiermee zelf niet ontevreden. Dit vooral vanwege het feit dat de meeste Westerse aandelenbeurzen dit jaar vrijwel nog helemaal geen rendement hebben opgeleverd. En zoals u waarschijnlijk wel bekend houden we er zelf rekening mee aan de vooravond te staan van een aantal prima beursjaren. ValuePortfolio is bij uitstek gepositioneerd om van zo'n scenario te profiteren.

Rapport 'Beleggingsstrategie ValuePortfolio'


Indien u graag wat meer wilt weten over ValuePortfolio en de achterliggende beleggingsstrategie kunt u vrijblijvend - en per direct - het rapport 'Beleggingsstrategie ValuePortfolio' aanvragen. Hierin vertellen we meer over ValuePortfolio en leest u eveneens de nodige praktische tips om onze beleggingsstrategie zelf te kunnen toepassen.

Tegemoetkomend aan verzoeken van beleggers is ons voornemen ValuePortfolio dit jaar nog eenmaal voor nieuwe leden open te stellen. Intern hebben we hiervoor als streefdatum dinsdag 5 oktober staan [noteert u deze datum alvast in uw agenda indien u overweegt zich ook bij ValuePortfolio aan te sluiten - het aantal beschikbare plekken zal namelijk gelimiteerd zijn].

Overigens is ValuePortfolio zeker niet voor iedereen: is uw beleggingshorizon minder dan vijf jaar of gelooft u dat het zorgvuldig analyseren van bedrijven zinloos is? Wordt u dan beter niet lid. Verwacht u in paniek te raken en slapeloze nachten te hebben wanneer aandelen een tijdlang dalen? Ook dan is ValuePortfolio niets voor u. En overweegt u evenmin lid van ValuePortfolio te worden wanneer u meent dat uitzonderlijke resultaten van beleggers als Buffett geheel op toeval berusten...

Bent u daarentegen een serieuze, lange termijn belegger dan is ValuePortfolio misschien wel interessant voor u. En vrijwel zeker is in dit geval dat u onze nadere toelichting als interessant en waardevol zult beschouwen. Vraagt u hiervoor het rapport 'Beleggingsstrategie ValuePortfolio' nu gelijk nog even (geheel vrijblijvend) aan via valueportfolio.net.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter