maandag 4 april 2011, 13:43 | Hendrik Oude Nijhuis | 3254x gelezen

ValuePortfolio komt opnieuw beschikbaar

Zoals u wellicht wel weet zijn we eind 2009 -samen met een klein groepje serieuze beleggers- begonnen met een spraakmakende beleggingsservice, ValuePortfolio genaamd. Met ValuePortfolio willen we een bedrag van 100.000 euro laten uitgroeien tot 1 miljoen. Niet met een of andere flauwe fictieve portefeuille maar met echt, eigen geld.

De achterliggende beleggingsstrategie die hierbij gehanteerd wordt, is in de basis vrij simpel: koop aandelen van goede bedrijven wanneer die in de aanbieding zijn. Dergelijke aandelen renderen namelijk, gemiddeld genomen, bovengemiddeld goed. Voor nadere uitleg over onze strategie raden wij u van harte aan ons rapport 'Beleggingsstrategie ValuePortfolio' eens zorgvuldig door te nemen.

Voor ValuePortfolio stelden wij aanvankelijk 75 beleggers in de gelegenheid om ons exact te kunnen volgen. Sterker: deze beleggers worden telkens minimaal 48 uur van tevoren ge´nformeerd over de transacties die we voor ValuePortfolio van plan zijn uit te voeren (circa 1 Ó 2 transacties gemiddeld per maand). Indien gewenst kunnen zij de betreffende aandelen dan aanschaffen of verkopen voordat wij dat vervolgens zelf voor eigen rekening doen.

De animo onder beleggers voor ValuePortfolio bleek dermate groot dat ter voorkoming van eventuele koersbe´nvloeding besloten is een ledenstop in te voeren. En om die reden is ook dit jaar nog geen enkel nieuw lid tot ValuePortfolio toegelaten...

Om toch enigszins aan herhaalde verzoeken van beleggers tegemoet te komen, willen we ValuePortfolio komende week echter opnieuw tijdelijk openstellen (met een maximum van 50 nieuwe leden). Het betreft hier nadrukkelijk een tijdelijke openstelling: na komende week zal de ledenstop weer gewoon van kracht worden, waarschijnlijk zelfs voor de rest van dit jaar.

EÚn punt nog voor we nader ingaan op de rendementen tot nu toe: voor ValuePortfolio nemen we bij voorkeur posities in met een omvang van 4 tot 6% van onze portefeuille. Waarom? Met dergelijke percentages is het risico van individuele aandelen op de portefeuille als geheel namelijk grotendeels geŰlimineerd.

Of een specifiek aandeel het dan al dan niet goed doet, is voor het totale resultaat van ValuePortfolio eigenlijk niet eens zo belangrijk: het is bovenal de achterliggende beleggingsstrategie die er voor zal zorgen dat de waarde van ValuePortfolio steeds verder opgestuwd wordt. Hoewel we hierbij wel nadrukkelijk willen opmerken dat ook bij ValuePortfolio natuurlijk geen sprake is van een kaarsrechte lijn omhoog.

De resultaten tot nu toe


Zoals aangegeven zijn we in het late najaar van 2009 met een beperkt aantal serieuze beleggers met ValuePortfolio van start gegaan. Het eerste jaar hebben we voornamelijk uitgetrokken om een mooie gespreide beleggingsportefeuille op te bouwen. Die periode ligt nu grotendeels achter ons. De kracht van de achterliggende strategie begint nu langzaam maar zeker zichtbaar te worden: ValuePortfolio draait inmiddels conform haar doelstelling...

Want ondanks de stevige koersdalingen van begin maart geldt dat het geannualiseerde rendement van ValuePortfolio momenteel een niet onaantrekkelijke 15,6% bedraagt (peildatum: 30 maart 2011). Een drietal ValuePortfolio-aandelen werd inmiddels verkocht en daarmee werden reeds mooie koerswinsten verzilverd:

- Fossil: 50,8% winst (in euro)
- Fugro: 59,6% winst (in euro)
- Herbalife: 71,2% winst (in euro)

De gelden die met deze verkopen vrijgekomen zijn, zijn inmiddels alweer (ten dele) in soortgelijke aandelen herbelegd. Op deze wijze wordt er als het ware telkens voor gezorgd dat ValuePortfolio continu gevuld is met alleen ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven.

Langzaam maar zeker wordt ValuePortfolio daarmee een soort 'compounding-machine'. De term 'compounding' staat voor het 'rente op rente'-effect, iets wat natuurkundige Albert Einstein (1879-1955) het achtste wereldwonder genoemd schijnt te hebben. Warren Buffett zal zich daar zeker in kunnen vinden. En met ValuePortfolio pogen we dus eveneens van dit haast onwerkelijk sterk wiskundig principe te profiteren.

Over de tijdelijke openstelling van ValuePortfolio


Tegemoetkomend aan herhaalde verzoeken van beleggers stellen we ValuePortfolio komende week tijdelijk opnieuw open. Intern mikken we hiervoor op aanstaande dinsdag (dinsdag 5 april - noteert u deze dag anders alvast in uw agenda). We trachten hierbij iedereen een gelijke kans te bieden om zich bij ValuePortfolio aan te sluiten.

Omdat we echter niet iedereen tegelijk kunnen informeren, hebben we besloten dat degenen die het rapport 'Beleggingsstrategie ValuePortfolio' aanvragen als eerste zullen worden ge´nformeerd (minimaal twee uur voor alle anderen). Indien u aanstaande dinsdag ook als ÚÚn van de allereersten ge´nformeerd wenst te worden over het 'live' gaan van ValuePortfolio, verzekert u zich er dan van dat u zich aanmeldt op de ValuePortfolio-interesselijst. Dit kunt u doen door het rapport 'Beleggingsstrategie ValuePortfolio' vrijblijvend aan te vragen.

We behouden ons overigens het recht voor de aanmeldoptie voor de interesselijst van de website te verwijderen. Dit om te voorkomen dat een te grote groep beleggers zich de komende dagen als ge´nteresseerde aanmeldt en we komende week daardoor opnieuw het probleem hebben niet iedereen op exact hetzelfde moment te kunnen berichten...

Veel leesplezier alvast en een goed weekend verder!Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŰn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter