12 oktober 2011, 12:33 | Allard Gunnink | 2375x gelezen

Sneller dan het licht beleggen?

Nee, dit is geen artikel over de mogelijkheid dat Albert Einstein ernaast zat met zijn relativiteitstheorie. Ik wil stilstaan bij een andere denkfout: beleggers die menen dat zij voortdurend intraday moeten kunnen in- en uitstappen, in de hoop de beste koers van de dag te realiseren.

Computers zijn in de plaats gekomen van de hoeklieden die elkaar vroeger fysiek op de beursvloer ontmoetten. De geautomatiseerde beurshandel heeft ervoor gezorgd dat orders tegenwoordig worden uitgevoerd met -bij wijze van spreken- de snelheid van het licht. Ook voor particuliere speculanten en daghandelaren geldt, dat zij via enkele muisklikken aan- en verkooporders kunnen opgeven, welke razendsnel worden uitgevoerd.

Veel van deze particuliere gelukszoekers blijken van een koude kermis thuis te komen: alle (in)spanningen en risico's ten spijt, blijven de gedroomde rendementen uit. Ondertussen betalen zij wel een vermogen aan transactieprovisie voor alle gedane aan- en verkooporders.

Heb jij er als serieuze belegger baat bij om intraday voortdurend te kunnen in- en uitstappen? Is het voor jouw langere termijn rendement belangrijk dat je een aandeel als Ahold koopt op 9 euro of op 9,20 euro? Natuurlijk is het leuk om 's avonds op internet te zien dat je Ahold op de laagste koers van de dag hebt gekocht. Maar was dat nou geluk of wijsheid?

Stel dat je het aandeel Ahold 's middags om drie uur koopt voor 9 euro. Dan kan het aandeel 10 minuten later 9,20 euro noteren. In dat geval prijs je jezelf gelukkig vanwege je goede timing. Maar de koers van Ahold kan ook dŠlen nadat jij het aandeel voor 9 euro hebt gekocht. Als het aandeel 10 minuten na jouw aankooptransactie nog maar 8,80 euro kost, dan baal je omdat je te vroeg bent ingestapt.

Slotkoers


Eigenlijk heb je als lange termijn belegger voldoende aan ťťn vast aan- of verkoopmoment per dag. Dat moment wordt door de beurzen in feite al gecreŽerd. We hebben het dan over de zogenoemde closing auction, net na het slot van de reguliere handel, waarbij de slotkoers van die beursdag tot stand komt.

Deze slotveiling biedt handelaren die zonder positie naar huis willen de gelegenheid om hun laatste transacties voor die dag af te wikkelen. Tijdens de closing auction is doorgaans sprake van een hoge omzet in aandelen. De ervaring leert dat de slotkoers een goede afspiegeling is van de beursdag. Het kan de hoogste koers van de dag zijn, maar net zo goed de laagste. Meestal is het geen van beide.

Dus waarom zou jij je als serieuze belegger druk maken over de snelheid en timing van aan- en verkopen? Waarom zou je gedurende een beursdag voortdurend moeten kunnen in- en uitstappen? Spreiding van je aan- en verkopen over meerdere beursdagen is misschien wel slimmer. Beleggen met de snelheid van het licht: het klinkt leuk. Maar spreiding van je aan- en verkopen over meerdere beursdagen is misschien wel een veel lumineuzer idee.

Disclaimer
Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggings-instrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.Allard Gunnink   Over de auteur; Allard Gunnink
Allard Gunnink studeerde Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn afstuderen werkte hij als vertaler, redacteur en eindredacteur voor verschillende financiŽle instellingen. Als redacteur is Allard betrokken bij de Beleggers CoŲperatie Nederland, de organisatie achter het platform CoBeleggen.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter