5 september 2011, 16:16 | Hendrik Oude Nijhuis | 4160x gelezen

Professor Siegel: Aandelen extreem aantrekkelijk

De naam Jeremy Siegel kent u waarschijnlijk al wel. Siegel, professor aan de befaamde Wharton School van de University of Pennsylvania, is de auteur van de klassieker 'Stocks for the Long Run'.

Aandelen, obligaties en goud


In 'Stocks for the Long Run' gaat professor Siegel nader in op onderzoek dat hij deed naar het rendement van zowel aandelen, obligaties als goud op de langere termijn.

En wat blijkt? Een dollar in 1802 geÔnvesteerd in goud zou vandaag de dag (gecorrigeerd voor inflatie) 4 dollar waard zijn (0,7% rendement per jaar). Een dollar geÔnvesteerd in obligaties zou nu $ 1.530 waard zijn (3,6% rendement per jaar). En een dollar geÔnvesteerd in aandelen zou zijn uitgegroeid tot maar liefst 700.000 dollar (6,7% rendement per jaar)! Cijfers die voor zich spreken...

Toegegeven, het is heel wel mogelijk dat obligaties of goud soms een tijdlang beter presteren dan aandelen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de afgelopen 10 jaar. "Maar op wat langere termijn zullen ze het beide afleggen tegen aandelen," aldus professor Siegel.

Situatie nu


In een recent video-interview stelt Siegel aandelen momenteel 'aan de goedkope kant' te vinden. "Maar in combinatie met de huidige lage rente zijn aandelen eigenlijk gewoon extreem aantrekkelijk gewaardeerd," aldus Siegel.

Bekijk de video hieronder:Jeremy Siegel wijst in het interview op het feit dat de winsten van de S&P 500-bedrijven dit jaar naar alle waarschijnlijkheid tot recordhoogte zullen stijgen. Over de winstmarges zelf, die momenteel relatief hoog zijn, maakt Siegel zich overigens niet veel zorgen. In het interview legt hij uit waarom...

Steve Forbes, die het interview afneemt, vraagt Siegel of een stijgende rente dan geen bedreiging vormt voor aandelen. Volgens Siegel zal Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente voorlopig echter nog erg laag houden.

"Maar ook daarna zijn renteverhogingen nog geen probleem." Pas in de tweede fase van economisch herstel - wanneer de arbeidsmarkt oververhit begint te raken - zijn renteverhogingen nadelig voor aandelen. "Maar zover is het nu nog lang niet," aldus Siegel.

Europese aandelen blijken bij Siegel trouwens ook in de smaak te vallen: "Die zijn nog goedkoper dan Amerikaanse". Vooral exportgeoriŽnteerde Duitse bedrijven hebben Siegels' voorkeur: "Zolang ze maar niet exporteren naar Griekenland en Portugal."

Het complete interview met professor Siegel kunt u zelf bekijken (een aanrader!).Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter