17 januari 2011, 16:13 | Hendrik Oude Nijhuis | 2581x gelezen

Over 'woekerpremies' bij aandelen

Stel, u beschikt over twee spaarrekeningen. Bij de ene, Bank A, staat een bedrag van EUR 2.000. Hierover ontvangt u jaarlijks 5 procent rente. Een bedrag van 100 euro per jaar dus. Bij de andere bank, Bank B, staat een bedrag van 500 euro, maar hier ontvangt u 20 procent rente. Ook deze bankrekening levert u dus 100 euro per jaar aan inkomsten op.

Ervan uitgaande dat beide banken u verplichten de rente jaarlijks op te nemen ligt de theoretische waarde (ofwel de intrinsieke danwel de verdisconteerde waarde) van uw rekening bij bank B gelijk aan die van Bank A. Dit ondanks het feit dat uw spaarsaldo bij Bank B slechts een kwart bedraagt van het bedrag dan bij Bank A ondergebracht is.

Sterker, zou u bij beide banken de ontvangen rente wťl op uw rekening mogen bijschrijven (en daarover vervolgens ook weer rente ontvangen) dan zou de theoretische waarde van uw bankrekening bij Bank B zelfs hoger uitvallen dan die van Bank A.

Maar bestaan zulke banken wel?


Nu vraagt u zich ongetwijfeld af of dergelijke 'banken' met jaarlijkse rendementen van 20% wel bestaan. Het antwoord hierop is een volmondig 'Ja', en wel in de vorm van bedrijven. Wereldwijd zijn er vele duizenden beursgenoteerde bedrijven die structureel een rendement van 20% (of meer) op hun eigen vermogen weten te behalen.

Welk type bedrijven daartoe dan structureel in staat is? Bedrijven die beschikken over duurzame competitieve voordelen. Vandaar ook dat we hier zelf in onze berichten met enige regelmaat op terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die beschikken over enorme schaalvoordelen, ondoordringbare distributienetwerken of ijzersterke merknamen.

Snack- en frisdrankproducent PepsiCo (PEP) is een voorbeeld van zo'n bedrijf met een duurzaam competitief voordeel. Zo lag over de afgelopen vijf jaar het gemiddelde jaarlijkse rendement op het eigen vermogen bij PepsiCo op maar liefst 35,4%. En vanwege de sterke competitieve positie lijkt het ons heel waarschijnlijk dat van een hoog rendement op het eigen vermogen bij PepsiCo ook de komende jaren wel weer sprake zal zijn.

'Woekerpremies'


Stel nu dat u bij Bank B aan de balie te horen krijgt dat u weliswaar een bedrag op rekening mag zetten tegen de eerder genoemde jaarlijkse rentevergoeding van 20%, maar dat u dan wel eerst even een 'premie' van 50% moet betalen (250 euro van de beschikbare 500 euro dus). Wat te doen? Zelfs in dit geval levert Bank B u het dubbele aan inkomsten op vergeleken met Bank A, waar u verder geen premie hoeft te betalen voor het storten van een geldbedrag.

Consumenten zullen, bekend met de premie van 50%, op z'n minst een wat onbehagelijk gevoel aan Bank B overhouden. En in de volksmond zal al snel gesproken worden over de woekerpremies bij Bank B. Toch zijn dergelijke premies bij aandelen heel normaal..

Heel gangbaar is dat voor aandelen van bedrijven die beschikken over duurzame competitieve voordelen een flinke premie (een 'woekerpremie' zo u wilt) op het eigen vermogen betaald moet worden. Voor het in handen krijgen van zo'n stukje hoog renderend eigen vermogen moet dus doorgaans flink betaald worden.

Heel gangbaar zijn waarderingen van meerdere keren de boekwaarde. Zo bedraagt bij PepsiCo de boekwaarde per aandeel (ook wel aangeduid als het eigen vermogen per aandeel) momenteel 12,60 Amerikaanse dollar, terwijl de beurskoers 66,84 dollar bedraagt. Voor het verkrijgen van een aandeel PepsiCo betaalt u dus ruim vijf keer de boekwaarde (ofwel een 'woekerpremie' van meer dan 80% van uw investing zelf).

Wanneer we teruggaan naar ons voorbeeld van Bank A en Bank B -stel dat dit de enige alternatieven zijn die u heeft (en rente altijd direct uitgekeerd wordt)- dan ligt de theoretische waarde van eenzelfde bedrag ondergebracht bij Bank B op het viervoudige van Bank A. Zolang de 'woekerpremie' niet meer dan 75% bedraagt, heeft Bank B theoretisch gezien de voorkeur boven Bank A.

Bij aandelen geldt hetzelfde


Voor aandelen gaat dezelfde logica op. Wel geldt dat de onzekerheden hier groter zijn. Enerzijds is het dan ook verstandig aankoop pas te overwegen wanneer sprake is van een vrij substantiŽle 'korting' op de berekende theoretische (ofwel intrinsieke) waarde, anderzijds is het verstandig een ruime spreiding tussen verschillende aandelen in portefeuille aan te houden.

Wie zich dagelijks met dergelijke exercities bezighoudt, komt met enige regelmaat aandelen tegen die opvallend goedkoop blijken te zijn. Zo bespreken we in 'Aandelen 2011' bijvoorbeeld een aandeel (Aandeel 8, pagina 29-32) dat net als 'Bank B' een structureel hoog rendement op het eigen vermogen laat zien, maar waarbij u nu geen enkele premie op het eigen vermogen hoeft te betalen.

Sterker nog, op dit moment kunt u dit aandeel zelfs kopen met een kleine korting op het eigen vermogen. Beleggers die bovengemiddelde rendementen wensen te behalen doen er goed aan hun beleggingen in dergelijke aandelen te concentreren.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter