maandag 4 juli 2011, 14:03 | Hendrik Oude Nijhuis | 2801x gelezen

Nieuwe internetbubbel?

Waarschijnlijk eind dit jaar gaat netwerksite Facebook naar de beurs. Beurswaarde: mogelijk meer dan $ 100 miljard. Voordat de beursgang van Facebook plaatsvindt, zal een ander heel succesvol internetbedrijf naar de beurs gaan: Groupon.

Groupon


Eind vorig jaar nog sloeg Groupon een overnamebod van $ 6 miljard van Google af. Een 'belachelijke' prijs vonden ze dat bij het nog altijd verlieslatende Groupon.

Voor wie Groupon niet kent: dit bedrijf stuurt haar leden dagelijks een tijdsgebonden aanbieding. Wanneer een bepaald aantal personen daar vervolgens van gebruikmaakt gaat 'de deal' door. Het soort aanbiedingen? Denk bijvoorbeeld aan kortingen voor restaurants, pretparken, haarsalons of het bleken van tanden. Vaak 50% korting of meer op de reguliere prijs.

Groupon


Groupon zelf strijkt de helft van de omzet op. De andere helft is voor de daadwerkelijke productaanbieder. Vanwege de korting en de fee voor Groupon incasseert de betreffende ondernemer zelf dus circa 25% van zijn reguliere prijs. Uiteraard hoopt hij of zij dat de nieuwe Groupon-klanten later vaker terugkomen. Om dan wel de volle prijs te betalen waardoor de samenwerking met Groupon voor de productaanbieder uiteindelijk toch nog lucratief wordt.

Producten met hoge marges


Het soort producten dat zich hier in het bijzonder voor leent, zijn producten met lage variabele kosten. Met andere woorden, producten waarbij extra omzet nauwelijks extra kosten met zich meebrengt. Een toegangskaartje voor een pretpark bijvoorbeeld. Of een hotel dat in dat ene weekend toch nog een paar kamers overhad.

De ervaringen met Groupon, vanuit het perspectief van de ondernemer bezien, zijn overigens niet onverdeeld positief. Volgens sommige onderzoekers levert een campagne met Groupon een derde van de ondernemers een verlies op. En meer dan 40% van de klanten van Groupon zou in een nieuwe campagne dan ook helemaal geen trek hebben.

Hoewel Groupon absoluut in staat is om feitelijk een flink aantal klanten op bestelling af te leveren, gaat het hierbij nogal eens om koopjesjagers. Klanten die enkel op de forse kortingen afkomen en zich vervolgens nooit weer laten zien. Sommige adverteerders van Groupon, zoals restaurants die hoopten een korte termijn-verlies op den duur wel terug te verdienen, zouden hierdoor wel eens in negatieve zin verrast kunnen worden.

Geen beursgang uit luxe


Gelooft het of niet: hoewel de waarde van Groupon momenteel in de (tientallen) miljarden loopt, is het bedrijf bijna failliet. Groupon geeft namelijk veel meer geld uit dan er binnenkomt. Afgelopen jaar realiseerde dit bedrijf een verlies van $ 147 miljoen. En enkel het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg het verlies al meer dan $ 100 miljoen.

Overigens is de term 'verlies' wat ongelukkig: Groupon adverteert namelijk heel fors om zo snel mogelijk een enorm ledenbestand op te bouwen. Enkel het afgelopen kwartaal kreeg Groupon er 32,8 miljoen nieuwe leden bij. Wereldwijd heeft het bedrijf er momenteel 83,1 miljoen.

Investeren in de toekomst


Zolang de advertentiekosten voor het binnenhalen van een nieuwe klant lager is dan de klantwaarde (de 'lifetime value') is met dergelijke investeringen eigenlijk weinig mis. Dat lijkt vooralsnog duidelijk het geval te zijn. Groupon mag dan momenteel wel heel forse verliezen draaien, op termijn zullen deze investeringen zich naar verwachting dubbel-en-dwars terugbetalen.

Uiteraard is het zo rendabele business model dat Groupon ontdekt heeft anderen niet onopgemerkt gebleven. LivingSocial - momenteel de grootste concurrent - groeit inmiddels harder dan Groupon zelf, het kapitaalkrachtige Google is bezig met het concurrerende Google Offers en Facebook werkt eveneens aan een concurrent.

Enkel in Amerika bestaan naast Groupon nog zo'n tweehonderd bedrijven met eenzelfde business model. Buiten Amerika nog eens vijfhonderd, waarvan ongeveer honderd in China. Daarmee lijkt het aannemelijk dat het vooral voor Groupon zelf zo lucratieve opbrengstenmodel (50% van de omzet) vroeg of laat onder druk zal komen te staan.

Warren Buffett


De potentiŽle beurswaarde van Groupon wordt momenteel geraamd op meer dan US $ 20 miljard. Daarmee lijken beleggers te veronderstellen dat Groupon de onbetwiste markleider in deze niche wordt. En is staat zal zijn miljardenwinsten te verdienen. Met een eenvoudig te kopiŽren business model welke voor de daadwerkelijke ondernemers soms maar weinig aantrekkelijk is, is dat is nog maar de vraag.

"Als ik op de universiteit een vak over het waarderen van aandelen zou geven," zo stelde Buffett tijdens zijn jaarvergadering in 1998, "dan zou ik mijn studenten bij het examen naar de waarde vragen van een willekeurig internetbedrijf."

"En iedere student die een antwoord gaf zou onmiddellijk gezakt zijn," vervolgde Buffett na een klein moment van stilte.

Een antwoord op de vraag wat nu de echte waarde van Groupon is, valt evenzo eigenlijk onmogelijk te geven. Maar ook het weten dat je iets niet weet is soms waardevolle kennis. Lang niet iedere belegger lijkt dat te beseffen...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter