14 februari 2011, 16:00 | Hendrik Oude Nijhuis | 2551x gelezen

Let op waardering, niet op koersniveaus

Aandelen stijgen alweer een kleine twee jaar bijna onafgebroken. Verscheidende beurzen zijn sinds het dieptepunt van begin 2009 al in koers verdubbeld. Zijn aandelen intussen niet alweer te duur? We werpen een blik op de beurzen vanuit twee heel verschillende invalshoeken...

Let op waardering (i.p.v. op koersniveaus)


Nogal wat beleggers kijken voor het antwoord op de vraag of een aandeel al dan niet duur is enkel naar de koers. Een hoge koers - wat dat ook moge zijn - associŽren zij met een duur aandeel. En daar blijf je dan beter vanaf. Echter, enkel de aandelenkoers zelf zegt absoluut niets over de waardering.

Zo is het heel wel mogelijk dat een aandeel met een koers van EUR 60,- als belegging aantrekkelijker is dan een heel ander aandeel met een koers van EUR 20,-. Ook kan de koers van een bepaald bedrijf lange tijd min of meer constant blijven terwijl de onderliggende winst wel gestaag verder blijft oplopen. In dat geval wordt dat aandeel, soms zonder dat veel beleggers dit in de gaten hebben, steeds aantrekkelijker gewaardeerd.

Een voorbeeld: de Amerikaanse retailer Wal-Mart.* Al meer dan 10 jaar schommelt de beurskoers van dit bedrijf (ongeveer) tussen $ 55 en US $ 60. Haar winst per aandeel verdubbelde in deze periode echter ruimschoots. De waardering is daardoor meer dan gehalveerd. Ondanks dat de beurskoers van Wal-Mart dus maar amper van haar plek gekomen is, is het aandeel Wal-Mart ondertussen wel een steeds interessantere beleggingskandidaat geworden.

Over de actuele waarderingsniveau...


Op eenzelfde manier als bij een individueel aandeel kunnen we ook kijken naar de beursindices zelf. We kijken hier naar de S&P 500 - de belangrijkste beursindex ter wereld. En omdat voor aandelen vooral de toekomst van belang is, kijken we naar de waarderingen gebaseerd op de verwachte winst voor de komende vier kwartalen. Als houvast: deze zogeheten 'forward PE' ligt voor de S&P 500 over een lange periode bezien op ongeveer 15. Gemiddeld bezien wordt voor de aandelen in de S&P 500 dus ongeveer 15 keer de verwachte winst voor de komende vier kwartalen betaald.

Uiteraard kan de 'forward PE' op twee manieren wijzigen. Door of 1) een verandering van het koersniveau van de S&P 500 zelf, of 2) door het veranderen van de verwachte winst. Enkel kijken naar het koersniveau van de S&P 500 zegt dan ook eigenlijk vrijwel niets. Immers, wanneer deze index met 20% stijgt maar de verwachte winst eveneens blijft de waardering onveranderd.

Een paar interessant gegevens: op 24 maart 2000 (de top van de internethype) werd voor de S&P 500 een waardering van 25,6 keer de verwachte winst betaald. Aandelen daalden vervolgens met 49% (tot 9 oktober 2002; de forward PE bedraagt dan 14,1). Vervolgens verdubbelde de S&P 500 weer (9 oktober 2007; de forward PE bedraagt dan 15,1). Om daarna met 57% te dalen (9 maart 2009; de forward PE bedraagt dan 10,3).

Sindsdien steeg de S&P 500 alweer 94%. Maar sinds 9 maart 2009 is ook de verwachte winst zelf sterk opgelopen. Voor de komende 12 maanden wordt voor de S&P 500 een winst verwacht van US $ 95,98 per aandeel. Dit impliceert dat momenteel sprake is van een waardering van 13,8 keer de verwachte winst. Zo bezien is de S&P 500 - en voor de meeste Westerse aandelenbeurzen geldt min of meer hetzelfde - nog altijd redelijk bescheiden gewaardeerd. Sterker nog: deze waardering van 13,8 keer de verwachte winst impliceert dat aandelen momenteel nog altijd goedkoper zijn vergeleken met het waarderingsniveau na de ineenstorting van de internethype eind 2002.

Interessant verband: koersverandering en werkloosheid (een jaar later)


Maar uiteraard zijn er nog tal van andere manieren om naar aandelen te kijken. Zo blijkt er bijvoorbeeld een verband te zijn tussen de koersontwikkeling van de S&P 500 en de werkgelegenheid in Amerika. Niet geheel verwonderlijk: stijgende beurzen lopen dikwijls vooruit op een aantrekkende economie. En een aantrekkende economie gaat nogal eens samen met een aantrekkende werkgelegenheid (of anders gezegd: een lager werkloosheidspercentage).

Opvallend is overigens dat dit verband vooral geldt wanneer zich vrij sterk sterke koersdalingen voordoen. Zo wordt een koersdaling van 15 tot 20% gemiddeld bezien gevolgd door een stijging van het werkloosheidspercentage met 1,2% een jaar later.

Een flinke koersstijging van 30 tot 35% is er daarentegen gemiddeld bezien voor nodig om het werkloosheidspercentage het volgende jaar met 0,4% te doen dalen. En aardig is nu te weten dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken - aangevoerd door voorzitter Ben Bernanke - er naar streeft de werkloosheid in Amerika in 2012 terug te brengen naar maximaal een procent of acht.

Op dit moment ligt die officiŽle werkloosheid echter nog op 9%. Daar moet dus een vol procentpunt vanaf. In het verleden werd een daling van de werkloosheid met 1% voorafgegaan door een koersstijging van 35 tot 50% in het jaar ervoor. Slaagt Bernanke er dus in zijn doel van 8% werkloosheid in 2012 te bereiken - en houdt het historische verband tussen beurskoersen en werkloosheid stand - dan zou ook 2011 voor aandelen een fraai beursjaar worden.

* Disclosure: voor eigen rekening hebben we aandelen Wal-Mart in bezit.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter