zondag 4 juli 2010, 22:27 | Hendrik Oude Nijhuis | 3854x gelezen

Is BP nu een koopje?

Zoals u wel bekend voltrekt zich momenteel in de Golf van Mexico een van de grootste olierampen ooit. Op anderhalve kilometer diepte stromen dagelijks nog altijd grote hoeveelheden olie de zee in. Oliemaatschappij BP weet echter wel steeds meer van die olie op te vangen. En verwacht wordt dat de lekken omstreeks augustus definitief gedicht kunnen worden.

Naast alle milieuschade is ook de financiŽle schade aanzienlijk. Met name Engelse pensioenfondsen lijden onder de koersdalingen van het aandeel BP. In drie maanden tijd verloor het aandeel de helft van haar waarde. Daarmee ging voor 90 miljard Amerikaanse dollars aan beurswaarde in rook op. Doet zich nu wellicht een aantrekkelijke koopgelegenheid voor?

Parallel met begin 2009


Wellicht herinnert u zich de economische situatie van begin 2009 nog. De Westerse financiŽle wereld leek aan de rand van de afgrond te staan en aandelenkoersen zakten toen vrijwel dagelijks verder weg. De economische cijfers waren slecht. De kranten kopten met dikke letters over een aanstaande depressie en wanneer economisch herstel zou inzetten was volstrekt onbekend. Achteraf gezien was dat een prima moment om aandelen aan te schaffen.

Bij BP lijkt de situatie nu vergelijkbaar. De paniek onder beleggers is compleet en analisten verlagen massaal hun kredietbeoordelingen. Een enkeling meent zelfs dat BP over enkele maanden niet meer zal bestaan. En zonder een enquÍte te houden durven we zelf wel te stellen dat BP momenteel een hoge plek zal bezetten in het lijstje met 's werelds meest gehate bedrijven van dit moment.

BP logo


Schatting van de kosten


Aan reparatie- en opruimkosten is British Petroleum inmiddels een paar miljard dollar kwijt. Die schoonmaakkosten zullen gegarandeerd ook nog verder oplopen. En vervolgens wachten dan nog allerlei schadeclaims en boetes. Waarschijnlijk dat de totale kosten in de tientallen miljarden zullen lopen. Bank of America rekent op 26 miljard Amerikaanse dollar, Goldman Sachs gaat uit van 33 miljard en Credit Suisse becijfert de kosten op 37 miljard dollar.

Maar vele media vergeten bij het vermelden van dergelijke bedragen twee belangrijke nuances te maken. Allereerst mag BP in de media dan wel geslachtofferd zijn, ook andere bedrijven lijkt blaam te treffen. Denkt u in dit geval onder andere aan Halliburton, Cameron International en Transocean. Vermoedelijk dat zij ook voor een deel van de schadevergoedingen aansprakelijk zullen worden gesteld.

Het tweede punt, eigenlijk ook de belangrijkste, is dat BP de kosten van het opruimen, de schadeclaims en de boetes niet ineens zal hoeven te voldoen. In het bijzonder voor de schadeclaims en de boetes, en deze vormen veruit het grootste deel van de kosten, geldt dat dit een proces van vele, vele jaren wordt. Ter illustratie: Exxon Mobil kreeg pas in 2008 een boete van het Amerikaanse hooggerechtshof opgelegd voor de olieramp met de Exxon Valdez, nabij Alaska. Bijna twintig jaar na het voltrekken van die ramp zelf.

Enorme cashflow


Waarom wij zo benadrukken dat BP het geluk heeft dat de enorme bedragen uitgesmeerd over vele jaren betaald zullen moeten worden? In de tussentijd kan BP dan namelijk beginnen de benodigde cashgelden bijeen te sprokkelen. En een echt probleem hoeft dat niet eens te zijn: BP is na Gazprom, Exxon Mobil en Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) het meest winstgevende bedrijf ter wereld.

Afgelopen jaar alleen al boekte BP een winst van ruim 20 miljard dollar. En dat was vanwege de recessie nog een vrij matig jaar. Maar uiteraard geldt dat schadevergoedingen niet betaald worden uit de winst na belastingen maar uit de winst voor belastingen. En dat scheelt flink.

Enkel voor dit jaar wordt de winst voor belastingen bij BP geraamd op 34 miljard dollar. Zelfs wanneer de uiteindelijke kosten in de loop der jaren het dubbele van de huidige ramingen mochten bedragen is dit vanwege de ijzersterke cashflow -financieel gezien- nog altijd geen onoverkomelijk probleem.

BP Gulf of Mexico - Venice
BP Gulf of Mexico - © BP p.l.c.

Koopkans?


Sommige beleggers vrezen dat overheden BP wellicht van toekomstige projecten zullen uitsluiten. En dat haar reputatie inmiddels onherstelbaar beschadigd is. Onze inschatting is dat dit, overeenkomstig eerdere olierampen, uiteindelijk zal blijken mee te vallen. En dat zich momenteel voor beleggers die tegen de stroom in durven te gaan inderdaad een mogelijk interessante koopkans voordoet.

Plakken we simpelweg een alleszins bescheiden waardering van acht keer de winst op de voor volgend jaar verwachte winst (7,20 Amerikaanse dollar per aandeel) dan vertaalt zich dit in een koersdoel van 58 dollar. Dat is het dubbele van de huidige koers. BP mag voorlopig dan nog wel een tijdlang zware tegenwind kennen, op een waardering van slechts vier keer de verwachte winst lijkt het aandeel BP in onze visie simpelweg te goedkoop.

Naschrift


De huidige koers van BP bedraagt op het moment van schrijven 29,39 dollar (2 juli 2010). Vanuit oogpunt van risicospreiding is het te allen tijde aan te raden posities in individuele aandelen te beperken tot een paar procent van een beleggingsportefeuille.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter