13 september 2010, 15:46 | Hendrik Oude Nijhuis | 2573x gelezen

Instaptip; waarderingsniveau's gelijk aan crisisdieptepunt

Wanneer wij met beleggers over 'bubbels' spreken wordt vaak direct gedacht aan de internetbubbel van eind jaren '90. Anderen denken aan de tulpenmanie ten tijde van de Gouden Eeuw, weer anderen hebben de recent geknapte bubbel op de Amerikaanse huizenmarkt in gedachten. Of misschien wel de huidige, overigens nog steeds door velen ontkende, huizenmarkt- en hypotheekschuldzeepbel in Nederland. Eťn specifieke bubbel -die eveneens vrij recent plaatsvond- wordt echter vrijwel nooit genoemd..

De bubbel waar we hier op doelen betreft die van aandelen van 's werelds allersterkste bedrijven. Denkt u dan aan aandelen van bedrijven als Coca-Cola, Johnson & Johnson en Wal-Mart waar rond de eeuwwisseling 30, 40 of zelfs meer dan 50 keer de winst voor betaald werd. Momenteel gelden voor dit type bedrijven waarderingen van circa 12 keer de winst.

Waar bubbels gewoonlijk vroeg of laat knappen is het opmerkelijke dat dit bij deze specifieke bubbel eigenlijk nooit gebeurd is. Koersniveaus bleven lange tijd onveranderd en bevinden zich nu -ruim 10 jaar later- nog altijd op ongeveer hetzelfde niveau. Door het gestaag stijgen van de winsten zijn de bubbelwaarderingen echter zelf wel langzaam maar zeker gedaald. Deze specifieke bubbel is dus nooit geknapt, maar juist heel langzaam leeggelopen.

De oorzaak van dit soort bubbels wordt mede verklaard doordat beleggers met name kijken naar de prijs -en daarbij maakt het niet uit of het nu gaat om aandelen, onroerend goed of tulpenbollen- zonder zelf een oordeel te vellen over de werkelijke (intrinsieke) waarde die met een bepaalde transactie als het ware verworven wordt. Echter, de PRIJS die u voor een aandeel betaalt zegt niets over de WAARDE die u daarvoor ontvangt.

Tip: Leest u bovenstaande zin nogmaals!

Rond de eeuwwisseling ontving u weinig waarde voor de prijzen die toen voor aandelen betaald moest worden. Vandaag de dag lijkt dat precies omgekeerd te zijn. Juist om deze reden menen wij dat veel aandelen -die van kwaliteitsbedrijven in het bijzonder- gekocht tegen de huidige waarderingen in de komende jaren uiteindelijk prima beleggingen zullen blijken te zijn.

Had ik maar..


Eigenlijk precies vergelijkbaar met bovenstaande zijn er regelmatig beleggers die ons tijdens feestjes en partijen melden ervan te balen begin vorig jaar geen aandelen gekocht te hebben. Toen noteerde de AEX omstreeks 200 punten, nu vele tientallen procenten hoger. Ook deze beleggers maken de fout enkel naar de PRIJS (koersniveaus) te kijken en totaal niet naar de WAARDE.

Desalniettemin hebben we voor deze balende beleggers goed nieuws: de winsten van beursgenoteerde bedrijven (waarde) zijn sinds begin 2009 vrijwel even hard gestegen als hun beurskoersen (prijs). Met andere woorden: de waardering van aandelen is momenteel vrijwel gelijk aan die van het dieptepunt van de kredietcrisis. Beleggers die het begin 2009 niet aandurfden aandelen te kopen hebben daarmee nu de kans dat alsnog tegen dezelfde aantrekkelijke waarderingen nog te doen.

Redenen voor optimisme


Waar aandelen ondanks stijgende winsten de laatste maanden wat gedaald zijn, geldt eveneens dat vele analisten het inmiddels ook weer somber inzien. Zij vrezen het inzakken van de bedrijfswinsten. Gezien de lage waarderingsniveaus lijkt het erop dat veel beleggers hier reeds op geanticipeerd hebben. Deze visie lijkt daarmee reeds in de koersen verdisconteerd.

Maar wellicht hebben deze analisten het -weer eens- mis en is hun visie wat al te pessimistisch. Bedrijven hebben de afgelopen jaren immers forse kostenbesparingen doorgevoerd, afscheid genomen van overbodig personeel en schulden tegen lage tarieven geherfinancierd. Zelfs een beperkte stijging van de omzet kan dan al een flinke impuls voor de winst opleveren.

Daarnaast geldt dat de extreme risicopremie op aandelen (het verschil tussen de Earnings Yield en de 10-jaars staatsrente) het voor veel bedrijven interessant maakt extra vreemd vermogen aan te trekken. Om dit goedkoop verkregen geld vervolgens te gebruiken voor bijvoorbeeld de inkoop van eigen aandelen. Zelfs in een scenario waarbij de totale bedrijfswinst amper verandert, kan daarmee de winst per aandeel alsnog flink verder opgestuwd worden.

Ook over enkele jaren zullen we waarschijnlijk wel weer beleggers spreken met allerlei 'had ik maar..'-verhalen. Natuurlijk bestaat altijd de mogelijkheid dat aandelen nog flink wegzakken. Maar nu weet u in ieder geval wel dat de actuele waarderingsniveaus van aandelen momenteel vrijwel gelijk zijn aan die ten tijde van de dieptepunten van de kredietcrisis. Doe er uw voordeel mee!Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter