donderdag 28 april 2011, 14:04 | Hendrik Oude Nijhuis | 2392x gelezen

Het onbenutte wapen van Obama

Het is u waarschijnlijk al wel bekend: het bedrijfsleven beschikt momenteel over cashreserves als nooit tevoren. Enkel voor Amerikaanse bedrijven geldt dat zij inmiddels meer dan US $ 2.000 miljard aan cashgeld opgepot hebben. Geld dat vanwege de actuele lage rentestanden maar amper enig rendement genereert.

Maar wat veel minder bekend is, is dat een groot deel van deze reserves zich bevinden op buitenlandse rekeningen. Vermoedelijk zelfs meer dan de helft van de genoemde US $ 2.000 miljard. En wanneer u het volgende weet, is dat niet eens zo onlogisch...

In Amerika geldt namelijk een relatief hoge vennootschapsbelasting van circa 35%. In de meeste andere Westerse landen schommelt deze belasting op winst rond de 25%. Wanneer een dochterbedrijf van een Europese onderneming nu bijvoorbeeld in Amerika actief is, betaalt zij over de aldaar behaalde winst dus eerst de in Amerika gangbare 35% vennootschapsbelasting. En vervolgens nog eens enkele procenten om deze winst-na-belasting naar het thuisland terug te halen.

Voor Amerikaanse bedrijven geldt daarentegen een andere regeling. Ook zij betalen uiteraard eerst de buitenlandse vennootschapsbelasting over de winst die hun dochterbedrijven buiten Amerika zelf maakten. Maar wanneer men deze winst-na-belasting vervolgens willen terughalen naar Amerika betaalt men vervolgens ook nog eens het verschil tussen de Amerikaanse vennootschapsbelasting (circa 35%) en het belastingtarief waarvoor men in het buitenland reeds aangeslagen is (circa 25%).

Voor Amerikaanse bedrijven is het daarmee relatief duur om hun buitenlandse winsten te repatriŽren. Vandaar ook dat het met name Amerikaanse bedrijven zijn die over die enorme buitenlandse cashreserves beschikken.

Incentive voor investeringen buiten Amerika


Bovenstaande gaat in het bijzonder op voor de Amerikaanse multinationals, ook wel large caps genoemd. Heel dikwijls behalen zij meer dan de helft van hun omzet buiten Amerika zelf. Een voorbeeld hiervan is het Amerikaanse technologiebedrijf Cisco Systems (CSCO).

Enkel dit bedrijf beschikt momenteel over een cashreserve van meer dan 40 miljard Amerikaanse dollars. Slechts 3 miljard dollar daarvan bevindt zich op Amerikaanse rekeningen. De resterende miljarden verzamelen stof op buitenlandse spaarrekeningen.

John Chambers, de bestuursvoorzitter van Cisco Systems, heeft reeds laten weten de buitenlandse gelden voorlopig gewoon daar te houden waar ze zijn. Buiten Amerika dus. Om hiermee te voorkomen dat met de Amerikaanse belastingdienst afgerekend moet worden. Heel wat andere grote Amerikaanse bedrijven handelen precies zo. Al dan niet met de intentie het te investeren - maar dan uiteraard wel buiten Amerika zelf.

President Obama


Door de belasting op repatriŽring van winst nu simpelweg tijdelijk af te schaffen of substantieel te verlagen kan de Amerikaanse overheid op vrij eenvoudige wijze een flinke impuls aan haar eigen economie geven.

Immers, wanneer de enorme buitenlandse reserves terugvloeien naar Amerika levert dit waarschijnlijk een duidelijke toename in investeringen op, met naar alle waarschijnlijkheid positieve effecten voor de nog altijd zwakke Amerikaanse arbeidsmarkt. En veel zal het de Amerikaanse overheid niet hoeven te kosten - het geld blijft anders voorlopig toch gewoon op buitenlandse rekeningen staan.

Waarom Obama dit nu nog onbenutte belastingwapen niet direct ter hand neemt? Wij vermoeden omdat hij - anders dan vele beleggers vooralsnog - al wel in de gaten heeft dat de economische groei in Amerika accelereert.

Komende week reizen we volgens traditie overigens weer af naar Omaha, Nebraska om daar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett bij te wonen. We houden u op de hoogte!Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter