6 december 2011, 11:46 | Hendrik Oude Nijhuis | 2420x gelezen

Het komende decennium

Het zijn bijzondere tijden momenteel: vanuit historisch perspectief lijken aandelen momenteel behoorlijk aantrekkelijk gewaardeerd. Maar opmerkelijk genoeg, bijna niemand die ze hebben wil.

Toegegeven, erg verwonderlijk is het allemaal niet. Aandelen hebben een lange periode van gestaag dalende koersen achter zich. Die begon met het uiteenspatten van de internetzeepbel in het jaar 2000 en eindigde met de paniek begin 2009 vanwege de kredietcrisis.

Tel daarbij op dat de volatiliteit van aandelen (de mate van bewegelijkheid) de laatste tijd weer fors gestegen is. Wat cynisch zullen sommige beleggers bevriende beleggers dan ook de vraag stellen hoe EUR 10.000 te verliezen op de beurs. Het antwoord: door voor EUR 50.000 aandelen te kopen en een week te wachten...

Psychologie


De lange periode van koersdalingen, de huidige onzekerheden en de hoge mate van volatiliteit hebben hun sporen nagelaten. Het sentiment onder beleggers - mochten ze de beurs al niet helemaal de rug toegekeerd hebben - is dan ook belabberd. En verwacht u niet dat dit spoedig zal veranderen.

Enthousiasme om te investeren in een bepaalde beleggingscategorie - of het nu over aandelen, goud, obligaties of onroerend goed gaat - ontstaat pas nadat zich een substantiŽle en langjarige stijging heeft voorgedaan. Eerder niet.

Wijzelf rekenen er dan ook op dat het sentiment onder beleggers pas wat beter begint te worden wanneer 's werelds bekendste aandelenindex, de Dow Jones-index, met een aantal jaren het niveau van zeg 20.000 punten begint te naderen. De actuele stand bedraagt overigens zo'n 12.000 punten.

Algehele euforie zal zich pas beginnen aan te dienen wanneer vervolgens ook het niveau van zeg 30.000 punten binnen handbereik komt - mogelijk tegen het einde van dit decennium.

Twee ingrediŽnten


De basis van iedere substantiŽle en aanhoudende stijging op de beurs bestaat uit een tweetal ingrediŽnten: een forse onderwaardering in combinatie met algeheel pessimisme. Aan beide momenteel geen gebrek. In plaats van te somberen zouden beleggers dan ook eigenlijk in hun handen moeten wrijven vanwege de unieke kansen die zich momenteel aandienen.

Wat de onderwaardering betreft hoeft u maar te kijken naar de waarderingen van 's werelds allerbeste bedrijven. Aandelen daarvan koopt u momenteel tegen circa 10 keer de winst. Terwijl enkel het dividend van deze aandelen vaak al het dubbele bedraagt van dat van solide geachte staatsobligaties. Een historisch precedent hiervan vindt u simpelweg niet.

Nooit eerder waren dergelijke aandelen zo goedkoop. En zelfs al zouden de koersen komende week met 30% stijgen, dan nog zouden ze aantrekkelijk gewaardeerd zijn afgezet tegen hun historische waarden.

Wat betreft het tweede ingrediŽnt - het sentiment - hoeft u momenteel de kranten maar open te slaan. Of de tv aan te zetten. Of, misschien nog wel beter eigenlijk, kijkt u gewoon eens wat beleggers met hun gelden doen.

Geldmarktfondsen die tegenwoordig amper enig rendement opleveren, zien het geld nog altijd in grote hoeveelheden binnenstromen. Aandelenfondsen zien daarentegen dat ondanks de forse onderwaarderingen nog altijd geld onttrokken wordt. De mening van de gemiddelde belegger is dan ook duidelijk: alles beter dan in aandelen.

Wat is normaal?


Waar de waarderingen van aandelen eind jaren '90 torenhoog waren en het sentiment opperbest geldt vandaag de dag precies het omgekeerde. Aandelen zijn fors ondergewaardeerd terwijl het sentiment uitermate negatief is.

Zowel eind jaren '90 als nu maken veel beleggers de fout de extreme situatie van het moment te extrapoleren naar de toekomst. Zonder daarbij te beseffen dat het in beide gevallen om uitzonderingssituaties gaat. Die doorgaans niet lang aanhouden.

Uitgaande van de terugkeer naar normale waarderingen in combinatie met bescheiden winstgroei is het niet irreŽel te veronderstellen dat veel aandelen binnen enkele jaren in koers zullen verdubbelen. Enkel de terugkeer naar een normale, historisch gemiddelde situatie volstaat hiervoor. Veel beleggers mogen nu dan uitermate somber over aandelen zijn, wijzelf zijn dat beslist niet.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter