7 november 2011, 15:24 | Hendrik Oude Nijhuis | 2309x gelezen

Het echte probleem van de euro

Het zijn spannende tijden...

De europroblematiek domineert nu dagelijks het nieuws. Vele Grieken, zowel politici als de overige Grieken, zijn murw geslagen en inmiddels radeloos, reddeloos en hopeloos. En ook voor ItaliŽ - een land met op Amerika en Japan na de hoogste staatschuld ter wereld - wordt de situatie nijpend: de rente liep hier afgelopen week tot recordhoogte op.

Het echte probleem van de euro


Het echte probleem van de euro vormen niet de torenhoge schuldenniveaus van sommige landen, zoals vaak geÔmpliceerd wordt. Het kernprobleem is eigenlijk simpelweg het feit dat sommige landen veel minder concurrerend zijn dan andere.

Bij dit concurrentievermogen op landsniveau gaat het om zaken als de efficiŽntie van de overheid, de kwaliteit van de infrastructuur en onderwijskwaliteit. Allemaal aspecten waarmee Zuid-Europa, vanuit economisch oogpunt bezien, gemiddeld slechter scoort dan Noord-Europa.

Vergelijkt u de concurrentiepositie tussen landen met de competitieve posities van bedrijven. Sommige bedrijven beschikken enkel over een zwakke competitieve positie. Andere bedrijven beschikken juist over heel sterke en duurzame competitieve voordelen (Coca-Cola bijvoorbeeld).

Waar een bedrijf als Coca-Cola jaar in jaar uit flinke winsten boekt, geldt voor landen als Duitsland en Nederland op landsniveau in essentie hetzelfde. Zo kennen beide landen een bijna structureel overschot op hun betalingsbalans. Voor landen als Griekenland, Spanje en ItaliŽ geldt het omgekeerde.

Een interne devaluatie


Wanneer de Zuid-Europese landen hun concurrentievermogen niet verbeteren (en toegegeven, dit is een heel langzaam, moeilijk en pijnlijk proces!) dan zullen hun economieŽn blijven stagneren. En aangezien een muntdevaluatie (ofwel een 'externe devaluatie') vanwege de gezamenlijke euro niet meer mogelijk is, zal een proces op gang komen welke ook wel 'interne devaluatie' genoemd wordt.

Dit houdt in dat in Zuid-Europa sprake zal zijn vele jaren van recessie of depressie en dat in combinatie met een torenhoge werkloosheid. En met een continue druk op loon- en prijsniveaus - vandaar de term interne devaluatie. Met als gevolg dat generaties jongeren in Zuid-Europa hun kans op een mooie toekomst in rook zien opgaan.

Dit wetende is het op z'n minst wat opmerkelijk dat Europese politici zich voornamelijk bezighouden met het oplossen van de acute schuldenproblematiek. Het schuldenprobleem is namelijk juist een gevolg van de bestaande verschillen in concurrentieposities binnen de muntunie. Zelfs al worden garanties verstrekt voor EUR 1.000 miljard, hetzelfde probleem zal zich blijven voordoen.

Twee opties


Het oplossen van bestaande concurrentieverschillen tussen landen binnen de Eurozone is een zaak van lange adem. We praten hier heel wel mogelijk over meerdere decennia. Zoveel tijd is er echter niet...

Vandaar dat er voor de euro in essentie slechts twee opties resteren:

1) Van de huidige landen in de Eurozone maakt men een 'Verenigde Staten van Europa'. Met deze optie maakt men van Europa als het ware een transferunie waarbij welvaart van noord naar zuid wordt overgeheveld. Dus van de meer concurrerende (noordelijke) Eurolanden naar de minder concurrerende (zuidelijke) Eurolanden.

2) Het stapsgewijs opbreken van de euro. Wanneer het noorden niet bereid is voortdurend welvaart over te hevelen naar het zuiden (of indien het zuiden niet bereid is de hiermee samenhangende maatregelen door te voeren om op langere termijn meer concurrerend te worden) dan is de euro feitelijk ten dode opgeschreven. De geldkraan draait dan vanzelf dicht - landen zullen in zo'n situatie als het ware door de obligatiemarkt gedwongen worden de euro te verlaten.

Nederland


Optie ťťn houdt voor Nederland in dat tot in lengte van jaren welvaart overgeheveld moet worden richting Zuid-Europa. Een beperkt aantal noordelijke Eurolanden zal in dit scenario namelijk garant moeten staan voor de staatsschulden van Zuid-Europa. Op de obligatiemarkten neemt de interesse in dit schuldpapier namelijk snel af, blijkend uit de alsmaar stijgende rentes.

Sommige van onze politici stellen dat het afgeven van garanties ter waarde van miljarden euro's de Nederlandse belastingbetaler niets zal gaan kosten. Wij zetten daar grote vraagtekens bij. Nederland doet er ons inziens dan ook verstandig aan achter de schermen vast verschillende scenario's, waaronder een eventuele exit-strategie, uit te werken. Want hoe meer garanties, leningen en borgstellingen afgegeven worden, hoe duurder het hele euro-experiment uiteindelijk zal blijken...

We wensen onze politici veel wijsheid toe.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter