23 november 2010, 09:35 | Hendrik Oude Nijhuis | 3240x gelezen

Groei geen verklaring voor rendement

Economische groei is geen verklaring voor rendement. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat de verwachte economische groei amper een verklarende factor vormt voor het rendement van aandelen. Sterker nog, voor zover al van een verband sprake is, is deze negatief. Met andere woorden: hoe hoger de verwachte economische groei, hoe lager het rendement van aandelen!

Zoals u waarschijnlijk al wel bekend leveren 'value-aandelen' (aandelen met bijvoorbeeld relatief lage waarderingen) op termijn gemiddeld genomen een beter rendement dan 'groeiaandelen' (aandelen met relatief hoge waardering). Dit ondanks het feit dat de daadwerkelijke winstgroei bij value-aandelen vaak een stuk lager ligt dan bij groeiaandelen het geval is.

Belangrijk hierbij is echter te beseffen dat u als compensatie voor de lage verwachte winstgroei als het ware een korting krijgt in de vorm van een lagere waardering. Deze korting leidt uiteindelijk tot een hoger rendement.

Immers, simpel gesteld zijn bij value-aandelen een twee scenario's te onderscheiden. 1) De vrij pessimistische winstgroeiverwachtingen blijken correct. In dit geval zal de beurskoers min of meer gelijk blijven (dit scenario was immers reeds in de beurskoers ingeprijsd). Of 2) de winstgroei valt uiteindelijk toch mee. In een dergelijk geval kunt u van dergelijke value-aandelen een substantiŽle koersstijging verwachten.

Bij groeiaandelen geldt het omgekeerde. Of de rooskleurige groeiverwachtingen blijken correct: de beurskoers zal in dit geval maar weinig bewegen (dit scenario zat immers reeds in de beurskoers verwerkt). Of de optimistische winstgroeiverwachtingen blijken toch wat minder spectaculair dan verwacht. 'Groeiaandelen' laten in dit geval nogal eens spectaculaire koersdalingen zien - herinnert u zich de vele technologieaandelen ten tijde van de internethype.

Afgelopen 10 jaar


Voor de koersontwikkeling van aandelen zijn het anders dan vaak gedacht niet de absolute economische groeicijfers die er toe doen. Maar juist wťl de waarderingsniveaus en de groeiverwachtingen.

Na een reeks van crises waren rond de eeuwwisseling de groeiverwachtingen voor nogal wat opkomende landen nogal somber. En eveneens was sprake van vrij lage waarderingsniveaus. Juist de telkens sterker dan verwachte economische groei en oplopende waarderingen verklaren de goede beursrendementen van de opkomende markten sinds het jaar 2000 tot op heden.

Momenteel geldt echter dat zowel de verwachtingen voor economische groei in de opkomende markten als de actuele waarderingsniveaus zelf een stuk hoger liggen dan in 2000 het geval was. Een uitgangssituatie die voor toekomstige aandelenrendementen een stuk minder aantrekkelijk is.

Hoe dan wel op de groeimarkten in te spelen?


Een interessante manier om toch te kunnen profiteren van de economische groei in de opkomende landen zijn beleggingen in Westerse multinationals. Veel van deze bedrijven halen een groot - en alsmaar groter wordend - gedeelte van hun omzet uit de opkomende landen. Denkt u concreet bijvoorbeeld aan bedrijven als Nestlť, Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson of PepsiCo. Opmerkelijk genoeg gelden voor dit type bedrijven nog altijd relatief lage waarderingsniveaus (dit zal uiteraard niet altijd zo blijven).

Beleggers die direct in opkomende markten beleggen, bijvoorbeeld via fondsen, enkel en alleen omdat zij vanwege de hoge verwachte economische groei ook een hoog rendement verwachten begaan een fout. In werkelijkheid blijkt zo'n relatie namelijk helemaal niet te bestaan.

De hoge verwachtingen voor economische groei en de flink gestegen waarderingniveaus maakt het zelfs heel wel mogelijk dat de aandelenrendementen in de opkomende landen de komende jaren juist zullen tegenvallen.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter