17 oktober 2010, 16:47 | Hendrik Oude Nijhuis | 3722x gelezen

Ga direct naar de gevangenis. Ga niet langs start.

Wie net als ons vrijwel dagelijks speurt naar kansrijke aandelen komt vrijwel gegarandeerd zo nu en dan interessante bedrijven tegen. Vooral wanneer de moeite wordt genomen over de eigen landsgrenzen heen te kijken.

Een aardig voorbeeld van zo'n potentieel interessant bedrijf is het Amerikaanse 'Corrections Corporation of America' (Corrections Corp.; koerssymbool: CXW). Corrections Corp. bezit en beheert private gevangenissen in de Verenigde Staten.

Corrections industry


Maar voor wie Corrections Corp. niet kent: het bedrijf is met een marktaandeel van ongeveer 45% de grootste speler op de Amerikaanse markt van private gevangenissen. De onderneming beheert 65 gevangenissen met een totale capaciteit van 88.000 bedden. Tezamen met Geo Group (GEO), dat een marktaandeel heeft van zo'n 30%, vormt men feitelijk een duopolie. Deze sterke marktconcentratie maakt de kans op het uitbreken van een prijzenoorlog relatief laag wat voor beide bedrijven uiteraard een positief gegeven is.

'Goede vooruitzichten'


In de Verenigde Staten geldt dat ongeveer 1% van alle volwassenen in de gevangenis zit. Enkel het simpele feit dat de Amerikaanse bevolking de komende decennia gestaag verder groeit, maakt dat verwacht mag worden dat ook de gevangenenpopulatie zal toenemen.

Bijzonder gunstig voor de private gevangenisbedrijven is nu dat de reguliere overheidsgevangenissen overvol zitten. Gevangenissen die onder toezicht van individuele Amerikaanse staten vallen, hebben met een gemiddelde capaciteitsbezetting van 108% hun limiet eigenlijk wel bereikt. Nog extremer is de situatie in Amerikaanse federale gevangenissen, die met een capaciteitsbezetting van 140% eigenlijk overvol zitten.

Voor de komende jaren wordt voorzien dat de toename van het aantal beschikbare bedden in Amerikaanse overheidsgevangenissen het groeiende aanbod van gevangenen opnieuw niet zal kunnen bijbenen. Vandaar de toename in outsourcing naar private gevangenisinstellingen. Bijkomend voordeel van dergelijke outsourcing is dat dit de Amerikaanse belastingbetaler een kostenvoordeel oplevert van ten minste 10 tot 15%.Waardering


Bij het waarderen van het aandeel Corrections Corp dienen we met een drietal zaken rekening te houden. Allereerst met haar operationele winstgevendheid, ten tweede de netto cashpositie en ten derde de waarde van 'bezittingen anderszins'. We lopen ze hieronder stuk voor stuk even kort met u langs.

Ietwat conservatief schatten we de (EBITDA-)winst van Corrections Corp voor dit jaar op $ 3,70 per aandeel. Redelijk lijkt het om hier een waardering van 10 keer de winst op te plakken. Dit resulteert in een geschatte waarde van $ 37 per aandeel.

Aan cash beschikt Corrections Corp over $ 22 miljoen. Haar lange termijn schulden zijn echter substantieel groter en bedragen $ 1,19 miljard. De netto cashpositie bedraagt aldus $ 1,17 miljard negatief. Vanwege 110 miljoen uitstaande aandelen impliceert dit dat we straks $ 10,60 op de geschatte intrinsieke waarde in mindering moeten brengen.

Resteren nu nog de 'bezittingen anderszins'. Corrections Corp beschikt namelijk ook nog over ruim 14.000 niet-bezette gevangenisbedden. Gemiddeld geldt dat het bouwen van een nieuwe gevangenis resulteert in een kostenpost per bed van minimaal $ 55.000 tot $ 65.000. De waarde van deze niet-bezette bedden waarderen we gelijk aan de gemiddelde reproductiekosten, oftewel $ 60.000 per bed. De 14.000 niet-bezette bedden vermenigvuldigd met $ 60.000 vertegenwoordigd aldus een extra waarde van $ 840 miljoen. Per aandeel omgerekend is dat $ 7,60.

Per saldo dienen we bij de geschatte waarde van de operationele activiteiten ($ 37), de netto cashpositie (minus $ 10,60) en de waarde van de 'bezittingen anderszins' ($ 7,60) op te tellen. Dit leidt tot een schatting van de intrinsieke waarde van Corrections Corp. van $ 34 per aandeel.

De actuele beurskoers van Corrections Corp. bedraagt echter $ 25,30. Vergeleken met onze schatting van de intrinsieke waarde van Corrections Corp. is dus sprake van een stijgingspotentieel van circa 35%. Daarmee lijkt het als belegger niet eens zo'n slecht plan in deze gevangenis plaats te nemen...

Naschrift: Dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter