15 november 2010, 21:05 | Hendrik Oude Nijhuis | 3163x gelezen

Focus op strategie (niet op rendement!)

Wie wel eens beleggingspresentaties bezoekt kent het volgende vast wel: naarmate zo'n presentatie voortduurt beginnen sommige aanwezigen in hun stoel wat weg te zakken. En een enkeling heeft zelfs moeite zijn ogen op te houden...

Echter, wanneer vervolgens wat concrete aandelen ter sprake komen, zit iedereen weer rechtop in zijn stoel. Potlood en aantekenpapier worden in een handomdraai uit de binnenzak getoverd, de namen van de specifieke aandelen zorgvuldig genoteerd. Helaas ontbreekt het vele van deze beleggers aan een gedegen achterliggende beleggingsstrategie. Zonder het zelf te weten zijn ze vaak nog het minst gebaad bij allerlei 'tips' aangaande concrete aandelen...

"Spel van kansen"


Beleggen is een spel van kansen, en geen enkele beleggingsstrategie kent een succespercentage van 100%. Om een en ander verder te verduidelijken trekken we zelf wel eens de vergelijking met een dobbelsteen. Een dobbelsteen met 5 zwarte kanten en 1 rode...

Valt de dobbelsteen op zwart dan staat dit voor een winst van 40%. Rood betekent een verlies van 50%. Gemiddeld levert deze kansverdeling een rendement op van 25%. Maar voor een worp gegooid wordt, valt uiteraard nooit met 100% zekerheid te stellen dat sprake zal zijn van winst. Ook niet wanneer een of meer voorgaande worp(en) op rood gevallen zijn en dus een verlies hebben opgeleverd.

Vier scenario's


Voortbordurend op bovenstaande geldt dat bij beleggers een viertal scenario's te onderscheiden zijn. We kijken eerst naar die beleggers die opereren zonder achterliggende strategie (zij die wakker schrikken wanneer bij beleggingspresentaties concrete aandelen ter sprake komen). Voor hen zijn de kansen gemiddeld genomen slecht. Eigenlijk vergelijkbaar met het omgekeerde van ons bovengenoemde dobbelsteenvoorbeeld.

Scenario 1 is een belegger (zonder achterliggende strategie) die met zijn belegging een negatief rendement behaalt. Dit is eigenlijk simpelweg de verwachte uitkomst. En gelooft u het of niet: uit vele onderzoeken (onder andere van de Universiteit Maastricht) blijkt dat particuliere beleggers in praktijk vaak ronduit belabberd presteren. Een zeer groot gedeelte van alle particuliere beleggers verliest zelfs structureel geld met hun beleggingen.

Scenario 2 is dat dezelfde belegger - zonder strategie dus - toch een goede belegging doet. In dit geval is sprake van geluk: de verwachte uitkomst is negatief maar de werkelijke uitkomst is juist positief. De kans is groot dat zo'n belegger zijn winsten (en meer) bij een volgende belegging zal kwijtspelen. Zijn vertrouwen is immers toegenomen, maar het verwachte rendement is nog altijd negatief.

Resteren nu nog de twee scenario's van beleggers die juist wel beschikken over een gedegen beleggingsstrategie. Ook deze lopen we hieronder even kort met u langs.

Scenario 3 is dat een belegger die wel belegt op basis van een gedegen beleggingsstrategie een negatief rendement behaalt (een kans van 1 op 6 in ons dobbelsteenvoorbeeld). Hij heeft duidelijk pech: hoewel de verwachte uitkomst positief is - en ook de kans daarop het grootst is - resteert voor hem toch een verlies. Hij doet er uiteraard wťl goed aan gewoon aan zijn beleggingsstrategie vast te houden.

Scenario 4 ten slotte staat voor een belegger die beschikt over een succesvolle beleggingsstrategie en daadwerkelijk een positief rendement behaalt (een kans van 5 op 6 in ons voorbeeld). Dit geldt als de verwachte uitkomst en is voor hem of haar dus eigenlijk niet eens zo heel bijzonder.

Wat werkt op de beurs?


Wat bij beleggen gemiddeld genomen niet werkt is om hier en daar wat 'tips' bij elkaar te sprokkelen en op basis daarvan aandelen te kopen. Wat op termijn op de beurs daarentegen wel werkt, zijn 'value beleggen'-strategieŽn waarbij u aandelen koopt die relatief goedkoop zijn, of aandelen van bedrijven die - ceteris paribus - bovengemiddeld goed zijn.

Het meest interessant echter nog zijn die aandelen die aan beide criteria tegelijk voldoen: dus ťn bovengemiddeld goedkoop zijn ťn waarvan de onderliggende bedrijven bovengemiddeld goed zijn in het verdienen van geld. Beleggers als Warren Buffett leggen zich vrijwel uitsluitend toe op deze laatste categorie aandelen, en voor belangstellenden Buffett doet zijn strategie ook nog eens volledig uit de doeken in zijn aandeelhoudersbrieven.

Zelfs 's werelds beste beleggers hebben zo nu en dan te maken met beleggingen die toch niet succesvol uitpakken (scenario 3 in ons voorbeeld). Met voldoende spreiding is dat amper een probleem. Vanaf 15 tot 20 aandelen in portefeuille is het risico van individuele aandelen op de portefeuille als geheel vanwege de spreiding namelijk vrijwel volledig geŽlimineerd.

Een gedegen beleggingsstrategie, spreiding en tijd vormen dan ook de geheime combinatie die op termijn resulteert in een buitengewoon sterke vermogenstoename. Dit doordat het 'rente op rente'-effect ('compounding') juist bij wat hogere beleggingsrendementen een uiterst krachtig onderliggend verschijnsel blijkt. Richt u zich in de eerste plaats dus bovenal op het u eigen maken van een bewezen succesvolle beleggingsstrategie - het rendement komt later haast vanzelf!Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter