11 februari 2011, 16:21 | Hendrik Oude Nijhuis | 2885x gelezen

Favoriete aandeel; Fietsend naar rendement

Dť meest gestelde vraag op dergelijke bijeenkomsten is steevast welk bedrijf ons 'favoriete aandeel' is. Iedereen wil natuurlijk graag dat ene aandeel in zijn portefeuille hebben dat het meeste rendement heeft. Ons antwoord op die vraag is eveneens al lange tijd hetzelfde..

Accell Group*, de fietsenproducent uit Heerenveen, is nog altijd ons favoriete aandeel op de Nederlandse beurs. Dit ondanks de koersverdubbeling van de afgelopen twee jaar. De reden hiervoor is dat Accell enerzijds een bovengemiddeld goed bedrijf is, anderzijds is het aandeel zelf goedkoper dan gemiddeld gewaardeerd.

Aan de hand van het rendement op het eigen vermogen valt te beoordelen of een specifiek bedrijf 'beter' of 'slechter' dan gemiddeld is in het verdienen van geld. Op de beurs bedraagt het gemiddelde rendement op het eigen vermogen een procent of negen. Bij Accell bedraagt dit cijfer 22%. Accell is daarmee een bovengemiddeld goed bedrijf.

Idealiter is Accell nu ook nog eens bovengemiddeld goedkoop. Hiervoor kunt u kijken naar de Earnings Yield. Voor het gemak kunt u de Earnings Yield vergelijken met het omgekeerde van de koers/winst-verhouding: de winst/koers-verhouding zeg maar. Het verschil tussen de Earnings Yield en de koers/winst-verhouding bestaat er verder uit dat bij de Earnings Yield tevens gecorrigeerd wordt voor cash en schulden op de balans, en gerekend wordt met de operationele (EBIT-) winst in plaats van met de nettowinst.

Zonder al teveel op de technische details in te gaan geldt dat de Earnings Yield hiermee een wat betere ratio is om de waarderingen van verschillende bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken.

Gemiddeld geldt voor aandelen momenteel een Earnings Yield van ongeveer zeven procent. Voor Accell geldt vandaag de dag echter een Earnings Yield van ruim elf procent. Accell is daarmee duidelijk goedkoper gewaardeerd dan het marktgemiddelde.

Enerzijds is Accell dus bovengemiddeld goed in het verdienen van geld, anderzijds is het aandeel ook nog eens bovengemiddeld goedkoop. Van aandelen die aan deze criteria tegelijk voldoen mag u GEMIDDELD bezien een bovengemiddeld rendement verwachten.

Kopen aandelen soms nog lastig en duur


Uit gesprekken met beleggers tijdens de Dag van de Belegger werd tevens duidelijk dat het kopen van aandelen nogal eens als lastig en duur ervaren wordt. In het bijzonder wanneer het aandelen betreft met een beursnotering buiten Nederland (bijvoorbeeld aandelen met een beursnotering in de Verenigde Staten). Deze beleggers willen wij aanraden om eens vrijblijvend de Binck-informatiemap aan te vragen.

Voor wie Binck nog niet kent: Binck is de grootste online beleggersbank in Nederland en BelgiŽ. Belangrijke pluspunten zijn enerzijds haar aantrekkelijke transactietarieven en anderzijds - en dit wordt nogal eens onderschat (!) - haar uitstekende, Nederlandstalige klantenservice. Zo hebben wij de laatste jaren zelf een aantal keren contact opgenomen met Binck, om zonder uitzondering altijd binnen een uur bericht terug te hebben ontvangen.

Toegegeven, er bestaan (Amerikaanse) brokers waar de transactietarieven zelfs nog wat lager liggen. Maar bedenkt u zich hierbij wel dat de klantenservice dan vaak een heel stuk minder is (of helemaal niet bestaat!) en het openen van een rekening zelf vaak al behoorlijk gecompliceerd is.
Tenzij u dagelijks een groot aantal transacties doorgeeft weegt dit kostenvoordeel in onze ogen niet of nauwelijks op tegen het servicenadeel dat u ondervindt.

Uitgaande van zo'n twee transacties per maand bent u bij Binck al snel vele honderden euro's per jaar voordeliger uit vergeleken met de meeste grootbanken, terwijl wijzelf de service bij Binck ook nog eens als beter bestempelen. Vandaar dat wij beginnende beleggers steevast wijzen op Binck.

Maar datzelfde geldt uiteraard ook indien u al heel wat jaren belegt, maar zelf nog niet over een rekening bij Binck beschikt. Ook in dat geval raden wij u nadrukkelijk aan om geheel vrijblijvend de Binck-informatiemap aan te vragen om daarmee zelf ook de voordelen van beleggen via Binck te kunnen ervaren.

Wijzelf geven al vele jaren onze eigen aandelentransacties door via Binck.
Dit naar volle tevredenheid en hiermee profiterend van de gunstige transactietarieven. Profiteert u zelf ook van de voordelen van Binck en vraag de vrijblijvende informatiemap nu gelijk nog even aan!

* Voor eigen rekening bezitten we aandelen Accell Group. Vanuit risico-oogpunt is het te allen tijde verstandig beleggingen in individuele aandelen beperkt te houden tot enkele procenten van uw portefeuille. Dit bericht is geen professioneel beleggingsadvies. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter