3 januari 2012, 09:30 | Hendrik Oude Nijhuis | 3119x gelezen

Eindejaars-beurswijsheden

Wanneer u de financiŽle media de afgelopen weken gevolgd heeft dan heeft u vast al wel gehoord over het zogeheten eindejaarseffect. Van aandelen wordt kennelijk verwacht dat ze net voor het einde van het jaar nog een mooie eindspurt laten zien.

En inderdaad - aandelen kenden een uitstekende decembermaand. De AEX steeg met circa 9%. En de Amerikaanse beurzen konden eveneens fraaie winsten optekenen.

Overigens lijkt zo'n eindejaarseffect ook statistisch gezien wel degelijk te bestaan. Zo leverde de Dow Jones in alle decembermaanden sinds 1896 gemiddeld 1,4% rendement op. Alle niet-decembermaanden daarentegen leverden gemiddeld 0,5% rendement op.

'Ramen lappen'


Overigens schijnt zich aan het einde van het jaar nog een ander effect voor te doen: 'window dressing' (een goede Nederlandse benaming hiervoor hebben we nog niet...). Fondsmanagers zouden volgens deze theorie nog snel voor het einde van het jaar de slechtst presterende aandelen van het afgelopen jaar verkopen. En daarvoor in de plaats de winnaars van het jaar kopen.

Hiermee wordt voorkomen dat die slecht presterende aandelen nog op de eindejaarsoverzichten prijken. Terwijl zij met deze inruilactie nu wel kunnen zeggen de best presterende aandelen van het afgelopen jaar in portefeuille te hebben...

Januari-effect


Wanneer de oliebollen dan eenmaal verorberd zijn, kunnen beleggers alweer uitkijken naar het zogeheten 'januari-effect'. Deze wijsheid stelt dat het beursrendement van de vijf eerste handelsdagen van het jaar bepalend is voor het verloop van de rest van het jaar. Zijn deze vijf eerste dagen positief dan geldt voor de rest van het jaar hetzelfde. U zult er de komende weken vast nog wel over horen.

Het einde van het jaar is tevens de tijd van allerlei lijstjes met voorspellingen voor het komende jaar. En hoewel beleggers met dergelijke informatie eigenlijk maar weinig opschieten valt dit de financiŽle media niet kwalijk te nemen. Kennelijk immers is dit wat de gemiddelde belegger graag lezen wil.

Een belangrijk punt dat we echter willen maken is dat veel beleggers wel heel veel aandacht besteden aan al dit soort 'korte termijn-ruis'. Hoe zo slim mogelijk kan worden ingespeeld op allerhande beurswijsheden. Hoe mogelijk geprofiteerd kan worden van specifieke gebeurtenissen zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen van komend najaar. Of wat er het komende jaar mogelijk allemaal mis zou kunnen gaan.

Al deze aandacht voor de korte termijn leidt af van het grote plaatje. Grote kans dan ook dat het vele van deze beleggers ontgaat dat er momenteel zo veel aandelen van kwaliteitsbedrijven bijzonder aantrekkelijk geprijsd zijn.

Een mooi voornemen voor het komende jaar is dan ook wellicht om eens wat minder op de korte termijn te focussen. En meer op gedegen lange termijn-beleggingen in uitmuntende bedrijven. Doordat deze bedrijven onderliggend zelf steeds meer waard worden, is het een kwestie van tijd voordat ook de beurskoers volgt...

De beste wensen!Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter