zondag 22 mei 2011, 19:19 | Hendrik Oude Nijhuis | 3412x gelezen

Dit aandeel kocht Buffett (of toch Combs?) zopas

Investeringsfondsen met een belegd vermogen van meer dan US $ 100 miljoen dienen in Amerika ieder kwartaal hun beleggingen openbaar te maken middels een zogeheten 13F-document. Dit geldt ook voor Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett. Aan de hand hiervan kunnen beleggers nagaan welke aandelen het afgelopen kwartaal werden gekocht danwel verkocht.

Het afgelopen kwartaal blijkt ťťn nieuw aandeel bij Berkshire Hathaway op te duiken: MasterCard. Van dit bedrijf werden 216.000 aandelen gekocht. Een investering van ongeveer US $ 60 miljoen. Inmiddels noteert deze belegging een 'winstje' van enkele miljoenen. De totale investeringsportefeuille van Berkshire Hathaway heeft overigens een omvang van US $ 53,6 miljard. Zo bezien is deze nieuwe aankoop niet bepaald substantieel te noemen.

MasterCard


MasterCard houdt zich bezig met het afhandelen van financiŽle transacties. Zij verdient als het ware aan het verwerken van transacties via haar betalingsnetwerk, niet aan het zelf verstrekken van kredieten. Het onderliggende business model van MasterCard is weinig kapitaalintensief wat ertoe leidt dat de winstgevendheid structureel op een hoog niveau ligt. MasterCard is wat dat betreft dan ook een typisch voorbeeld van een 'Buffett-bedrijf'.

Voor MasterCard geldt op moment van schrijven een waardering van 18,9 keer de winst. Dat lijkt niet bepaald goedkoop. Het bedrijf heeft echter nog een flink bedrag aan cash op de balans (US $ 3,94 miljard). Deze 'verborgen cashreserve' zorgt ervoor dat de waardering van MasterCard in werkelijkheid wat lager is dan in eerste instantie wellicht lijkt.

Hiernaast geldt dat MasterCard ook nog altijd sterk groeit. De afgelopen vijf jaar steeg de winst met meer dan 40% per jaar. Voor de komende vijf jaar wordt een jaarlijkse winstgroei voorzien van circa 20%. Met een dergelijke winstgroei zakt de waardering snel terug.

Buffett of Combs?


Hoewel velen veronderstellen dat de aankoop van MasterCard een aankoop van Buffett is, hebben we hier zelf onze vraagtekens bij...

De beleggingen die Buffett doorgaans doet hebben veelal een omvang van ten minste een paar honderd miljoen dollar. Van MasterCard werd zoals al aangegeven voor slechts US $ 60 miljoen aan aandelen ingekocht. Hoewel het genoemde 13F-document inzage biedt in WELKE aandelen ge- of verkocht werden, maakt dit document niet precies duidelijk WIE die aandelen kocht. Het is dus heel wel mogelijk dat niet Warren Buffett maar een ander persoon binnen Berkshire Hathaway deze aandelen kocht.

En wij vermoeden dat dit wel eens Todd Combs geweest kan zijn. Combs, eerder succesvol hedge fund-manager met een voorliefde voor aandelen van financiŽle bedrijven, werd het afgelopen jaar door Buffett aangesteld als een van zijn mogelijke opvolgers. En voordat Combs bij Berkshire Hathaway werd aangesteld, was MasterCard zijn op een-na-grootste belegging van zijn toenmalige investeringsfonds.

'Geheime belegging'


Overigens valt in bovengenoemd 13F-document een andere zin op: "Confidential information has been omitted from the Form 13F and filed separately with the Commission." Kennelijk wil Buffett een of meerdere transacties voorlopig nog even buiten de media houden. Om die positie(s) zelf eerst rustig te kunnen uitbreiden. Over welk aandeel (of welke aandelen) het hier gaat zal over enige tijd vast wel duidelijk worden. Wellicht dat het de in Buffett's woorden 'grote olifant' betreft die hij zo graag aan zijn portefeuille wil toevoegen?

De top-10 aandelenposities van Berkshire Hathaway zijn het afgelopen kwartaal overigens onveranderd gebleven:

1) Coca-Cola
2) Wells Fargo
3) American Express
4) Procter & Gamble
5) Kraft Foods
6) Johnson & Johnson
7) ConocoPhillips
8) Wesco Financial
9) Wal-Mart Stores
10) U.S. BankcorpHendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter