1 augustus 2011, 16:50 | Hendrik Oude Nijhuis | 2658x gelezen

Deze aandelen zijn (relatief) goedkoop

Reeds eerder hebben we al enkele keren benadrukt dat vooral de aandelen van 's werelds grootste bedrijven relatief laag gewaardeerd lijken. Dit lijkt nog altijd het geval te zijn. Laten we de cijfers er eens bij pakken betreffende de investeringen die beleggers in verschillende beleggingscategorieŽn deden...

Deze cijfers geven namelijk een redelijke indruk van welke categorieŽn momenteel populair zijn - en mogelijk overgewaardeerd - en welke juist impopulair. Beleggers blijken ook dit jaar nog altijd flink wat geld toe te voegen aan hun obligatiefondsen. Datzelfde geldt, in wat mindere mate, ook voor aandelenfondsen gericht op opkomende markten en voor fondsen die zich richten op aandelen van kleinere en middelgrote ondernemingen. Alleen uit de zogeheten 'large caps' is geld onttrokken.

Verschil in rendement...


Sinds het jaar 2000 leverden de 50 grootste aandelen uit de S&P 500 een gemiddeld verlies op van 12%. In dezelfde elf jaar stegen de S&P MidCap 400 en de S&P SmallCap 600 (indices met aandelen van middelgrootte en kleine bedrijven) daarentegen beide 125%.

Beleggers lijken dit grote verschil in rendement alsnog te willen goedmaken door geld uit 'large cap'-aandelen te onttrekken om dit vervolgens alsnog te investeren in de mid- en small caps. Wat zij daarbij niet lijken te beseffen is dat door het grote verschil in rendement de relatieve aantrekkelijkheid omgedraaid is.

Premie of discount?


In maart 2000 werd voor de 50 grootste aandelen uit de S&P 500 een waardering betaald van maar liefst 40 keer de winst. Voor de resterende 450 aandelen werd toen 16 keer de winst betaald. Een waarderingspremie dus van 150%.

In de beleggersbladen van toen kon u lezen waarom zo'n premie niet meer dan terecht zou zijn. De allergrootste bedrijven beschikten over de meeste schaalvoordelen en zij hadden veelal mooie gespreide bedrijfsactiviteiten. Zij hadden beter toegang tot kapitaal, extra liquide aandelen en deze bedrijven waren ook nog eens bovengemiddeld goed in staat te profiteren van groei elders.

Momenteel betalen beleggers voor de 50 grootste bedrijven binnen de S&P 500 een waardering van amper 14 keer de winst. Een discount van 7% op de resterende 450 S&P 500-aandelen. Het verhaal nu is dat de allergrootste bedrijven minder focus hebben, minder flexibel zijn en een kleinere kans hebben te worden overgenomen. De discount zou dus niet meer dan terecht zijn.

De voors en tegens afwegend zijn we zelf van oordeel dat een bescheiden premie voor de allergrootste bedrijven wellicht terecht zou zijn. Deze bedrijven zijn over het algemeen immers wat minder risicovol. Kijken we generaties terug in het verleden dan valt op dat voor de allergrootste bedrijven af en toe een heel flinke waarderingspremie betaald werd. En heel enkel soms juist een kleine discount gold. Zoals ook nu het geval.

Verborgen winstvermogen


Een ander punt, waar we eveneens al eerder op wezen, zijn de enorme cashreserves waar met name veel grote bedrijven vandaag de dag over beschikken. Met een rente zo laag als vandaag de dag renderen al deze reserves maar amper...

Zo bezien kunt u de overvloedige cashreserves dan ook eigenlijk beschouwen als een soort 'verborgen winstvermogen'. Wordt dit geld immers uiteindelijk een keer geÔnvesteerd dan ligt het rendement daarvan waarschijnlijk een stuk hoger dan de rente die nu ontvangen wordt. Dat zou de winst doen verhogen en de waarderingen daarmee nog verder doen zakken.

'Alles beter dan cash'


Steeds meer begint het er onderhand op te lijken dat beleggers die overvloedige reserves een beetje zat beginnen te worden. Tot voor kort was het volgende normaal: wanneer een bedrijf met een beurswaarde van EUR 4 miljard werd overgenomen voor EUR 5 miljard (een premie van EUR 1 miljard), dan daalde de beurswaarde van het overnemende bedrijf gelijktijdig met ongeveer EUR 1 miljard.

Nu niet meer. Dit jaar werden reeds 40 bedrijven met een beurswaarde van meer dan $ 1 miljard overgenomen (gedeeltelijk in cash betaald). Maar naast de koers van het overgenomen bedrijf steeg nu ook de koers van de overnemende partij (gemiddeld 2,5% op de dag van aankondiging). Blijkbaar zijn beleggers de torenhoge cashreserves onderhand meer dan zat. Heel wel mogelijk is dit de opmaat van een golf van bedrijfsovernames.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter