dinsdag 26 april 2011, 09:56 | Allard Gunnink | 4296x gelezen

De ene tracker is de andere niet

Beleggen in trackers wordt steeds populairder. Dat is een begrijpelijke ontwikkeling, gezien het feit dat met deze producten eenvoudig en tegen lage kosten een beleggingsportefeuille kan worden samengesteld. Maar de ene tracker is de andere niet, en daar dien je je als belegger van bewust te zijn.

Hoe een tracker wťrkt, dat weten veel beleggers inmiddels wel. Voor wie het niet weet: een tracker (in de VS ook wel exchange-traded fund of ETF genoemd) is een product waarmee een index gevolgd wordt. Koop je, bijvoorbeeld, een AEX-tracker, dan volgt deze tracker het verloop van de AEX-index. Stijgt de AEX 1%? Dan stijgt de waarde van jouw AEX-tracker ook met 1%. Bij een daling geldt hetzelfde principe.

Mandje aandelen


Maar wat Ūs een tracker eigenlijk? Laten we een AEX-tracker als voorbeeld nemen. Om de AEX-index te volgen, koopt de instelling die trackers uitgeeft een 'mandje' van aandelen die in de AEX-index zijn opgenomen: Philips, Aegon, Koninklijke Olie, et cetera.

Niet elk aandeel weegt trouwens even zwaar in de index, dus om de AEX zo nauwkeurig mogelijk te volgen, moeten van het ene bedrijf meer aandelen worden gekocht dan van het andere. Zo'n 'mandje' aandelen wordt ook wel een Creation Unit genoemd.

Piece of the pie


Om het niet al te technisch te maken (met excuus voor de Jip-en-Janneke-taal): de Creation Unit kun je beschouwen als een taart; de verschillende aandelen zijn de ingrediŽnten van de 'taart'. Deze taart vormt in feite de AEX-tracker.

Om de tracker verhandelbaar te maken, wordt de taart in 50.000 of 100.000 stukken gesneden (inderdaad: een wanstaltig grote taart). Deze losse stukjes zijn de trackerparticipaties die je, net als aandelen, op de beurs kunt kopen.

Fysieke tracker


Waarom de bovenstaande uitleg? Omdat ik wil laten zien dat een tracker echt kan bestaan uit aandelen. De hierboven genoemde AEX-tracker bestaat daadwerkelijk uit de aandelen die in de AEX-index zijn opgenomen. Dergelijke trackers worden ook wel fysieke trackers of 'cash based' trackers genoemd.

Je voelt de bui waarschijnlijk al hangen: de ene tracker is de andere niet. Tegenover de fysieke tracker staat namelijk de synthetische tracker (ook wel 'swap based' tracker genoemd). Dat klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Toch is het goed om als belegger in grote lijnen te weten wat het verschil is tussen fysieke en synthetische trackers. Om in taarttermen te blijven: weet wat je eet..

Wordt vervolgd!

Disclaimer
Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggings-instrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.Allard Gunnink   Over de auteur; Allard Gunnink
Allard Gunnink studeerde Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn afstuderen werkte hij als vertaler, redacteur en eindredacteur voor verschillende financiŽle instellingen. Als redacteur is Allard betrokken bij de Beleggers CoŲperatie Nederland, de organisatie achter het platform CoBeleggen.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter