15 augustus 2011, 14:33 | Hendrik Oude Nijhuis | 2784x gelezen

Buffett: Hoe lager de koersen, hoe meer ik koop

De paniekerige sfeer op de beurs zal u vast niet ontgaan zijn. Het ene moment zakt de beurs in een mum van tijd zo maar 5% weg. Om dat verlies vervolgens tijdens de lunch weer geheel ongedaan te maken. Nervositeit alom dus.

Sinds begin dit jaar verloor de AEX al zo'n 20% van haar waarde. Ook de meeste andere beurzen noteren nu flinke verliezen over 2011. En dat terwijl de waarderingen begin dit jaar al niet eens zo hoog waren. Een nieuwe recessie lijkt onderhand wel ingeprijsd.

Maar of die 'dubbele dip' er ook daadwerkelijk komt, is maar de vraag. Zo is de verwachting dat de bedrijfswinsten dit jaar met 18% zullen stijgen. En volgend jaar opnieuw met 14%.

Beurskoersen enerzijds en de ontwikkelingen bij de onderliggende bedrijven anderzijds bewegen zich dus in tegenovergestelde richting. Zolang die bedrijfswinsten zich goed ontwikkelen, maken wij ons over tussentijdse koersschommelingen vooralsnog niet al te veel zorgen.

Warren Buffett


Buffett - die zijn fortuin verdiende door aandelen te kopen wanneer anderen in paniek verkopen - kocht de afgelopen tijd overigens weer flink wat aandelen bij. Het meest zelfs sinds het derde kwartaal van 2008. Dat was het moment dat de kredietcrisis in alle hevigheid was uitgebroken en vele beleggers in paniek hun aandelen verkochten.

Aanwijzingen dat het nu weer met de economie bergaf gaat, ziet Buffett overigens niet. "Hoe lager de koersen, hoe meer ik koop," aldus Buffett afgelopen week.

Buffett merkt verder op dat hij de afwaardering van de Amerikaanse schulden door Standard & Poor's afgelopen weekeinde "totaal niet snapt". Juist die afwaardering leidde tot extra paniek op de beurzen wereldwijd.

"Amerika heeft enkel schulden in haar eigen valuta. Mocht het nodig zijn, dan kan oneindig veel geld worden bijgedrukt. En precies om die reden zal dit land nooit failliet gaan," aldus Buffett die stelt dat hij om deze reden eigenlijk vindt dat Amerika een nog hogere kredietbeoordeling verdient dan 'triple A' (dat is de hoogst mogelijke beoordeling).

Veel zorgen over de recente onrust op de beurzen maakt Buffett zich trouwens niet. Hij wijst daarbij naar de toekomst van de Verenigde Staten op wat langere termijn die er naar zijn mening onverminderd positief uitziet. "Stevige, plotselinge koersdalingen zullen zich ook in de toekomst zo nu en dan blijven voordoen. Ik zie dergelijke situaties als mooie kansen om extra goedkoop aandelen in te slaan. Niet als een reden om zelf in paniek te raken."

Pensioenfondsen schetsen (te) rooskleur beeld


Dat kopen van aandelen van kwaliteitsbedrijven nu anderen in paniek verkopen, lijkt geen onaardig plan. Als pensioenaanvulling bijvoorbeeld. Want zelfs de zo solide geachte Nederlandse pensioenfondsen schetsen een beeld dat ze eigenlijk niet kunnen waarmaken...

Hoe zit dat dan? Wat maar weinigen beseffen, is dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen de verhouding weergeeft tussen de bezittingen enerzijds en de MINIMALE verplichtingen anderzijds. Bij de huidige dekkingsgraden van circa 100% kan nog net aan die minimale pensioenverplichtingen voldaan worden. Maar ruimte voor het consequent corrigeren voor inflatie en loonstijgingen is er daarbij simpelweg niet.

En nu de geldpersen overal ter wereld op volle toeren draaien, lijkt een hogere inflatie een kwestie van tijd. Ook Buffett houdt hier ernstig rekening mee. Bij een inflatie van 3% geldt bijvoorbeeld dat uw koopkracht in iets meer dan 20 jaar halveert.

Om wel voor de genoemde inflatie en loonstijging te kunnen compenseren, zouden pensioenfondsen nu eigenlijk moeten beschikken over dekkingsgraden van zo'n 140 tot 150%. Anders gesteld: de 'echte' dekkingsgraad (waarbij ook gewoon voor inflatie en loonstijging gecorrigeerd wordt) bedraagt nu slechts zo'n 60 tot 70%. Een behoorlijke onderdekking dus en eveneens een flink verschil met de nog enigszins geruststellende cijfers die de pensioenfondsen zelf voorschotelen...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter