donderdag 17 maart 2011, 15:26 | Hendrik Oude Nijhuis | 3209x gelezen

Buffett: Goud levert niets op

Recent was Warren Buffett drie uur lang live te zien op zakenzender CNBC. Om vragen van kijkers te beantwoorden. Hieronder volgt een kort verslag van de meest interessante zaken die ter sprake kwamen. Indien gewenst kunt u het 60 pagina's tellende transcript zelf nalezen.

Beleggen versus speculeren


Volgens Buffett bestaat er een essentieel verschil tussen beleggingen die zelf opbrengsten genereren en beleggingen waarvoor dat niet geldt. Onder de eerste categorie vallen aandelen (bedrijven), onroerend goed dat verhuurd wordt of bijvoorbeeld ook een boerderij waarmee het middels het verbouwen van gewassen mogelijk is om inkomsten te genereren.

Onder de tweede categorie vallen de beleggingen die zelf geen waarde creŽren. Grondstoffen bijvoorbeeld. Maar ook schilderijen en allerlei andere soorten kunst.

Buffett stelt dat beleggers op termijn veel beter af zijn met beleggingen in de eerste categorie dan met het kopen van allerlei zaken "waarbij je maar moet hopen dat je iemand vindt die bereid is een nog hogere prijs te betalen." Dit laatste beschouwt Buffett simpelweg als speculeren.

goudstaaf


Goud


Ook goud behoort tot de tweede categorie van beleggingen. Buffett stelt dat goudinvesteringen een tamelijk goede manier zijn om in te spelen op angst en onzekerheid. "Wanneer angst en onzekerheid het komende jaar toenemen, zal goud waarschijnlijk een goede belegging blijken. Wanneer angst en onzekerheid echter afnemen dan zal voor goud waarschijnlijk minder betaald worden."

"Als je al het goud op aarde aan elkaar smelt, kun je een kubus maken van 20 meter lang, 20 meter breed en 20 meter hoog. Die zou vandaag de dag een waarde hebben van US $ 7 biljoen (7.000 miljard). Dan heb je een blok goud dat misschien mooi glimt, en waarvan het misschien leuk is er om de zoveel tijd eens omheen te lopen, maar aan inkomsten genereert het niets."

"Maar in plaats hiervan kun je er ook voor kiezen om voor dezelfde US $ 7 biljoen alle landbouwgrond in de Verenigde Staten te kopen, een zevental bedrijven zo groot als Exxon Mobil en daarnaast nog $ 1 biljoen aan cash over te houden. Ik kies zelf in ieder geval veel liever voor deze laatste optie."


Visie werkloosheid


Opmerkelijk is dat Buffett heel wat positiever lijkt te zijn geworden betreffende de Amerikaanse arbeidsmarkt. "Operationeel gezien presteerde Berkshire Hathaway in 2010 een stuk beter dan in 2009. Maar we namen vorig jaar slechts 3.000 extra mensen aan. Een toename van ongeveer 1% afgezet tegen onze 260.000 medewerkers. Ons operationele resultaat nam daarentegen veel sterker toe."

"Ik denk dat de grootste productiviteitswinsten nu wel zo'n beetje achter de rug zijn. Vanaf nu zal de economische groei zich waarschijnlijk sterker laten doorvertalen in groei van werkgelegenheid", aldus Buffett.

Antwoordend op een vraag over de werkloosheid in Amerika, schat Buffett dat de werkloosheid ten tijde van de volgende verkiezingen in Amerika (6 november 2012) net wat boven de 7% ligt. Vergeleken met het huidige werkloosheidscijfer van 9% zou dat een substantiŽle verbetering betekenen.

Amerikaanse huizenmarkt


Hoewel Buffett niet verwacht dat de Amerikaanse huizenprijzen spoedig zullen terugkeren naar de niveaus van enkele jaren geleden, verwacht Buffett wel dat er spoedig weer leven in de Amerikaanse huizenmarkt gaat komen. "Waarschijnlijk binnen een jaar al."

De reden achter deze veronderstelling is dat er in Amerika ieder jaar heel wat nieuwe woningen nodig zijn. Zowel omdat de Amerikaanse bevolking zelf gestaag in omvang groeit en eveneens ter vervanging voor gedateerde woningen. En daarnaast ook ter compensatie van woningen verwoest door brand of andere rampspoed.

"Tijdens de huizenbubbel bouwden we zo'n twee miljoen huizen per jaar. De afgelopen jaren zijn er echter maar amper huizen opgeleverd. Een aantal veel kleiner dan de natuurlijke vraag. Daardoor is de grote huizenvoorraad, gebouwd tijdens de huizenbubbel, reeds sterk in omvang geslonken."

Buffett rekent erop dat de voorraad leegstaande huizen in Amerika binnen een jaar vrijwel volledig zal zijn weggewerkt. "En hoewel ik niet voorzie dat de prijzen spoedig zullen terugkeren naar de oude niveaus, verwacht ik wel dat de huizenbouw zelf binnen afzienbare tijd zal opleven. Simpelweg om aan de vraag te kunnen voordoen."

Optimistisch over de toekomst


Buffett is erg optimistisch over de toekomst van de Verengde Staten. "Het is niet zo dat Amerikaanse baby's veel slimmer zijn dan die geboren in zeg Noord-Korea. En noch zijn de baby's van tegenwoordig veel slimmer dan die van drie-, vier- of vijfhonderd jaar geleden."

"Maar het is het systeem van de vrije markt geweest dat het menselijke potentieel ontketend heeft. We hebben 15 recessies, een depressie, wereldoorlogen en periodes van deflatie en torenhoge inflatie doorstaan. En hoewel ons systeem soms wat sputtert, blijft deze op termijn gewoon werken. De beste dagen van dit land liggen dan ook voor ons", aldus Buffett die mede daarom tot slot stelt voor Berkshire Hathaway momenteel op zoek te zijn naar overnamekandidaten 'ter grootte van een olifant'.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter