13 februari 2012, 10:56 | Hendrik Oude Nijhuis | 4317x gelezen

Buffett: Goud is voor angsthazen

Op 27 februari zal in het gezaghebbende Amerikaanse zakenblad Fortune een artikel over Warren Buffett verschijnen. Momenteel is het artikel echter ook al online te raadplegen. In het artikel stelt Buffett dat hij een onderscheid maakt tussen drie verschillende beleggingscategorieŽn. Twee van deze categorieŽn worden door vrijwel iedereen als heel veilig aangemerkt. Buffett beschouwt ze juist als heel gevaarlijke beleggingen. En de categorie die vrijwel iedereen als de meest risicovolle beschouwt, ziet Buffett juist als de meest veilige...

Categorie 1


De eerste beleggingscategorie die Buffett onderscheidt zijn spaarrekeningen en obligaties. Beleggingen waarvan u er normaal gesproken (vrijwel) zeker van kunt zijn dat u tenminste het nominale bedrag terug ontvangt. U stopt EUR 100,- in obligaties of op een spaarrekening en krijgt datzelfde bedrag na verloop van tijd ook weer terug. En uiteraard ook nog wat rente.

De bŤta ofwel de beweeglijkheid van geld 'geÔnvesteerd' in een spaarrekening is nul. Voor obligaties, die tussentijds wat meer in waarde schommelen, geldt in grote lijnen hetzelfde. Velen beschouwen spaarrekeningen en obligaties daarom als heel veilige beleggingen.

Buffett denkt daar echter anders over. Hij ziet spaarrekeningen en obligaties juist als gevaarlijke lange termijn-beleggingen. Dit omdat het rendement ervan doorgaans onvoldoende is om voor belasting en inflatie te compenseren. Met een spaarrekening wordt u dus eigenlijk - naar koopkracht gemeten - ieder jaar een stukje armer.

Categorie 2


De tweede beleggingscategorie betreffen zaken die helemaal geen opbrengsten genereren. Dit soort zaken worden gekocht in de hoop dat iemand anders - eveneens bekend met het feit dat geen onderliggende opbrengsten gegenereerd worden - in de toekomst bereid is er meer voor te betalen. Tulpenbollen in de 17e eeuw vormen hiervan een voorbeeld.

Goud, waar momenteel zo veel beleggers enthousiast over zijn, behoort eveneens tot deze categorie. Goud kent feitelijk twee 'tekortkomingen': het is van weinig nut en is evenmin productief. Weliswaar heeft goud enig industrieel en decoratief nut maar de vraag voor deze doeleinden is beperkt en bovendien onvoldoende om de huidige productie op te vangen. Een blijvend hoge vraag van bange particulieren en andere speculanten is dan ook vereist om de huidige hoge evenwichtsprijs in stand te houden.

Categorie 3


De derde categorie - u raadt het al - betreft de categorie beleggingen waar Warren Buffett het liefst in investeert. Het gaat hier om zaken die onderliggend zelf constant opbrengsten genereren. Denk aan winstgevende bedrijven, landbouwgronden of onroerend goed bedoeld voor de verhuur. Maar nog het meest ideaal vindt Buffett beleggingen in zaken die zelf amper kapitaalinvesteringen behoeven. Maar welke hun prijzen zelf wel kunnen verhogen in geval van inflatie. Bedrijven als Coca-Cola en IBM zijn voorbeelden hiervan.

Volgens Buffett zal deze derde categorie ook in de toekomst met afstand de best renderende zijn. Met investeringen in deze categorie zult u uw koopkracht niet enkel behouden maar op termijn juist substantieel zien groeien. Zo bezien is het niet vreemd dat Buffett, in tegenstelling tot vele anderen, aandelen als de meest veilige beleggingscategorie op termijn beschouwt...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter