23 september 2010, 20:53 | Hendrik Oude Nijhuis | 3237x gelezen

Buffett: Dubbele dip komt er niet

Volgens 's wereld beste belegger hoeft u voor een nieuwe recessie niet te vrezen. 'Ik heb het sentiment de laatste drie maanden drastisch zien verslechteren, maar dan vooral in de media,' aldus Warren Buffett. 'Aanwijzingen voor een terugval zie ik daarentegen bij onze eigen bedrijven in het geheel niet. Vrijwel allemaal groeien ze gestaag door.'

'Ik ben erg optimistisch over de toekomst van dit land,' vervolgt Buffett die afgelopen maandag middels een videoverbinding aanwezig was bij een economieconferentie in de Amerikaanse staat Montana. 'De dubbele dip die zoveel mensen nu verwachten komt er helemaal niet!'

Indien gewenst kunt u de betreffende video zelf terugkijken

Recente 'voorspellingen' van Buffett


Buffett schroomt er niet voor terug zo nu en dan zijn visie op de economie te geven. Zo stelde Buffett op 3 maart 2008 dat eenieder met gezond verstand wel kon inzien dat de Amerikaanse economie zich op dat moment in een recessie bevond. En aandelen waren volgens hem toen evenmin goedkoop. Meerdere zakenbanken publiceerden echter rond die tijd nog rapporten met de boodschap dat een recessie wel afgewend zou kunnen worden...

Deze 'waarschuwing' van Buffett was geen slecht moment om aandelen te verkopen. De Dow Jones noteerde op 3 maart 2008 op 12.258 punten; 16% boven het koersniveau van afgelopen maandag van 10.544 punten.

Vervolgens, in oktober 2008, toen de paniek hoogtij vierde, stelde Buffett dat het een prima moment was om aandelen in te slaan als belegging voor de lange termijn. 'Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn, maar wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn,' schreef hij in de New York Times.

De Dow Jones stond ten tijden van publicatie van deze brief op 8.853 punten. Beleggers die Buffett's raad ter harte namen en meteen aandelen kochten kregen eerst een flinke daling van 2.305 punten oftewel 26% te verdragen, voordat de Dow Jones op 9 maart 2009 uitbodemde. Maar zij die al die tijd de moed hadden hun aandelen in portefeuille te houden staan nu, bijna twee jaar later, een fraaie 19% in de plus.

Beleggen met visie


Anders dan doorgewinterde value-beleggers als Warren Buffett geldt dat veel (particuliere) beleggers hun aandelentransacties afhankelijk laten zijn van de laatste economische cijfers. Anderen letten vooral op de koersontwikkelingen van de laatste dagen. En weer anderen blijven beslissingen altijd maar voor zich uitschuiven. Met serieus beleggen heeft dit alles weinig te maken.

Beleggers doen er goed aan om -gespreid in de tijd- een portefeuille op te bouwen van aantrekkelijk gewaardeerde kwaliteitsaandelen. Niet iedere maand zal een positief rendement opleveren. En evenmin zal iedere aankoop succesvol uitpakken. Toch is het deze strategie die op termijn zal resulteren in prima rendementen.

Zelf brengen we deze aanpak sinds eind vorig jaar overigens ook in de praktijk met onze zogeheten ValuePortfolio. Geheel onafhankelijk van de vraag of u - mocht u nog niet lid zijn - zich op termijn ook bij ValuePortfolio aansluit, biedt deze website u de mogelijkheid het rapport 'Beleggingsstrategie ValuePortfolio' aan te vragen. Daarin wordt nader ingegaan op de achterliggende strategie van het 'value-beleggen', de strategie die voor Warren Buffett zo lucratief gebleken is.

Extreem hoge (of extreem lage) rendementen op korte termijn zijn met een goed gespreide portefeuille van value-aandelen niet heel waarschijnlijk. Echter, zelfs een beperkt extra rendement resulteert in substantiŽle outperformance op termijn.

Zo behaalde Buffett sinds 1965 per jaar gemiddeld 'slechts' 11% meer rendement dan de S&P 500. Dit bleek echter voldoende om Buffett tot 's werelds rijkste persoon te laten uitgroeien. Had u in 1965 een bedrag van 10.000 dollar geÔnvesteerd in de 'S&P 500'-index dan zou dit bedrag vandaag de dag zijn uitgegroeid tot 550.000 Amerikaanse dollars. Eenzelfde bedrag geÔnvesteerd bij Buffett zou inmiddels 51,5 miljoen waard zijn...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(7)
s7p
s7p | vrijdag 24 september 2010, 17:34
Maar uit de eerste dip zijn we ook nog niet uitgekomen. Er is wel een fake-opleving door alle stimilus, maar de crisis is er nog steeds zoals deze in 2008 er was.
rubbish419
rubbish419 | vrijdag 24 september 2010, 17:36
Komt er wel, komt er niet, komt er wel.......
Aluminum
Aluminum | vrijdag 24 september 2010, 17:39
Ik denk niet dat Buffett zo rijk geworden is door naar adviezen te luisteren.
Vreeeeemd
Vreeeeemd | zaterdag 25 september 2010, 13:53
Klopt. Technisch gezien zijn we nog niet uit de eerste dip, dus een tweede komt er niet.
f.a.hayek
f.a.hayek | zaterdag 25 september 2010, 13:55
"Maar uit de eerste dip zijn we ook nog niet uitgekomen."
Ik denk dat Warren dat bedoeld. Bereid u maar voor op een lang uitgerekt dal...
bambipower
bambipower | zaterdag 25 september 2010, 14:02
nuja, zijn spoorwegennetwerk lijkt me ook goud waard in onzekere tijden
WAManders
WAManders | zaterdag 25 september 2010, 14:04
In het artikel wordt duidelijk verwezen naar betrouwbare bronnen (los van de inhoud, maar wel qua timing) waarin publicaties van Buffett uit het verleden worden aangehaald. Achteraf kun je concluderen dat zijn visie meestal wel de moeite is om te bekijken. Zeker als je zijn behaalde rendementen meerekent.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter