maandag 25 juli 2011, 11:15 | Hendrik Oude Nijhuis | 3233x gelezen

Buffett-aandeel nu een koopje?

Beleggers doen er in het algemeen verstandig aan hun beleggingen te focussen op groeiende bedrijven met sterke competitieve posities. Immers, enkel bij dit type bedrijf creŽert groei ook daadwerkelijk aandeelhouderswaarde. Door te beleggen in aandelen van dit soort bedrijven werkt de tijd in uw voordeel. De intrinsieke waarde loopt immers gestaag op. Vroeg of laat volgt de beurskoers dan vanzelf.

Berkshire Hathaway


Een voorbeeld van zo'n groeiend, waardecreŽrend bedrijf is Berkshire Hathaway. Het bedrijf waaraan Warren Buffett en zakenpartner Charlie Munger leiding geven. Berkshire Hathaway is een enorm conglomeraat met enerzijds belangen in allerlei andere beursgenoteerde bedrijven, zoals Coca-Cola en Wal-Mart, en anderzijds in een groot aantal, heel uiteenlopende dochterbedrijven. Dochterbedrijven die soms zelf vele (tientallen) miljarden waard zijn.

Deze dochterbedrijven sturen hun overvloedige winsten allemaal naar Omaha, Nebraska - hier zetelt het hoofdkantoor van Berkshire Hathaway. Dit geld wordt vervolgens door Buffett en Munger weer gebruikt om nieuwe investeringen te kunnen doen. Vaak in een heel andere sector dan waar het geld vandaan kwam. Nieuwe investeringen die hun overvloedige winsten vervolgens ook weer naar Omaha zullen overboeken..

Schatting intrinsieke waarde


De actuele beurskoers van Berkshire Hathaway bedraagt momenteel circa 114.000 dollar. Er bestaan echter ook zogeheten 'B-aandelen' met een koers van rond de 76 dollar. Een prijs die voor heel wat meer beleggers toegankelijk zal zijn.

Grote vraag is uiteraard wat nu 'de echte waarde' van Berkshire Hathaway eigenlijk is. Hiervoor passen we een vrij eenvoudige waarderingsmethode toe. Een methode gebaseerd op enkele eerdere uitspraken van Warren Buffett over de waardering van zijn Berkshire Hathaway.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen 1) de waarde van de aandelenbeleggingen van Berkshire Hathaway en 2) de waarde van de dochterbedrijven. Die aandelenbeleggingen (inclusief cashreserves) zijn nu 97.405 dollar per aandeel waard. Dat weten we dus alvast.

Voor het schatten van de waarde van de vele dochterbedrijven ligt de zaak ietwat gecompliceerder. In ieder geval geldt dat voor dit jaar van deze dochterbedrijven een winst verwacht wordt van 7.200 Amerikaanse dollar per aandeel Berkshire Hathaway.

Uitspraken uit het verleden..


Uit uitspraken uit het verleden valt summier op te maken dat Warren Buffett een waardering van circa 12 keer de winst redelijk acht voor de dochterbedrijven van Berkshire Hathaway. Per aandeel zouden deze dochterbedrijven daarmee een waarde van 86,400 dollar (12 keer 7.200) vertegenwoordigen.

Beide bedragen kunnen vervolgens worden opgeteld. Daarmee komt de geschatte waarde van Berkshire Hathaway uit op circa 183.805 dollar (97.405 plus 86.400 dollar). De huidige beurskoers bedraagt echter 114.150 dollar (21 juli 2011). Daarmee lijkt voor aandelen Berkshire Hathaway momenteel een koerspotentieel aanwezig van dik 60 procent.

Steeds meer waard


Het leuke van het beleggen in bedrijven als Berkshire Hathaway is dat de onderliggende intrinsieke waarde continu verder stijgt. Bij een onveranderde beurskoers betekent dit dat het bedrijf eigenlijk goedkoper wordt. Op wat langere termijn (minimaal enkele jaren) leidt dit er toe dat, uitgaande van de stelling dat markten op termijn efficiŽnt opereren, de beurskoers zelf ook gaat stijgen.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter