dinsdag 15 maart 2011, 16:37 | Hendrik Oude Nijhuis | 3344x gelezen

Beurkoers vijf jaar in de toekomst inschatten

Nogal wat beleggers hebben moeite met het waarderen van aandelen. Velen mijden de complexe, wiskundige waarderingsmodellen liever helemaal. Toch hoeft het maken van een zogeheten intrinsieke waarde-schatting lang niet zo lastig te zijn als u misschien denkt.

In een drieluik bespreken we een drietal eenvoudige - maar daardoor niet minder waardevolle (!) - waarderingsmethodes. Vandaag de aftrap..

Schat de beurskoers over vijf jaar


In het eerste deel van dit drieluik beschrijven we een methode om de beurskoers over vijf jaar te schatten. Immers, met deze schatting in de hand kunnen we uitrekenen wat het verwachte rendement zal zijn bezien vanaf de huidige beurskoers. En aan de hand daarvan kunt u vervolgens bepalen of aankoop van aandelen al dan niet aantrekkelijk is.

Overigens wijzen we er met nadruk op vooral te focussen op sterke bedrijven. Bedrijven die jaar-in-jaar-uit in staat zijn de winst verder op te voeren. Deze bedrijven worden onderliggend zelf steeds meer waard en de tijd tikt hier dan ook als het ware in uw voordeel. Aan de hand van vijf stappen lichten we deze eerste waarderingsmethode nader toe.

Voorbeeld: COCA-COLA (KO)STAP 1
Stap ťťn is het bepalen van de winst per aandeel over de afgelopen vier kwartalen. Deze gegevens zijn vaak vrij eenvoudig te achterhalen en heel dikwijls vindt u deze terug op het 'investor relations'-gedeelte van de website van het desbetreffende bedrijf.

Bij Coca-Cola bedroeg de winst-per-aandeel (WPA) de afgelopen vier kwartalen $ 3,50.

STAP 2
De tweede stap betreft het maken van een schatting wat een 'redelijke waardering' zou zijn over vijf jaar. Kijkt u hiervoor naar de gemiddelde waardering over de afgelopen jaren. Maar belangrijker is misschien nog wel met 'boerenverstand' zelf een zo goed mogelijke schatting te maken. Voor bedrijven met heel sterke competitieve posities mag met wat hogere waardering gerekend worden, terwijl voor bedrijven met zwakkere competitieve posities het vaak verstandig is met extra conservatieve aannames te werken.

In het geval van Coca-Cola achten we een waardering van ongeveer 18 keer de winst een redelijke waardering.

STAP 3
De derde stap is te schatten in hoeverre de winst per aandeel de komende jaren zal veranderen. FinanciŽle websites als money.msn.com en finance.yahoo.com bieden hiervoor inzage in de gemiddelde analistenverwachtingen. Voor gevestigde consumentenbedrijven als Coca-Cola blijken deze schattingen over het algemeen redelijk goed. Voor andere bedrijven is het veiligheidshalve vaak verstandig een vrij forse correctie aan te brengen op de gemiddelde analistenverwachting.

Voor Coca-Cola verwachten analisten gemiddeld dat de winst per aandeel de komende vijf jaar met zo'n 9% per jaar zal toenemen. We brengen hier zelf nog een kleine correctie op aan en rekenen met 8% jaarlijkse winstgroei per aandeel. Dit impliceert dat de winst per aandeel bij Coca-Cola over vijf jaar 47% hoger ligt dan momenteel het geval is.

STAP 4
De vierde stap is aan de hand van de hierboven verzamelde gegevens een schatting te maken van de beurskoers van Coca-Cola over vijf jaar. Tot deze schatting komt u als volgt:
$ 3,50 x 18 x 1,47 = $ 92,50.

Met bovenstaande aannames - die we elk afzonderlijk als redelijk beschouwen - schatten we dat het reŽel is voor Coca-Cola over vijf jaar een beurskoers van $ 92,50 te verwachten.

STAP 5
In de vijfde en laatste stap kan nu de verwachte beurskoers voor over vijf jaar ($ 92,50) worden vergeleken met de huidige beurskoers ($ 65,-). Hiermee kunnen we berekenen hoeveel de beurskoers van Coca-Cola jaarlijks zou moeten stijgen om op het geschatte koersniveau uit te komen. Dit percentage bedraagt 7,3%. Gezien dit maar bescheiden verwachte jaarlijkse koersrendement lijkt Coca-Cola op het huidige koersniveau dan ook niet bepaald een aantrekkelijke lange termijn-belegging.

Tip van Buffett


Toegegeven, uiteraard geldt dat wanneer de aannames wat worden aangepast de uitkomsten zelf ook enigszins wijzigen. Maar dat geldt vanzelfsprekend voor ieder waarderingsmodel. Volgens Buffett bent u als belegger echter beter af wanneer uw schattingen ongeveer juist zijn in plaats van precies verkeerd:

"I would rather be approximately right, than precisely wrong."
- Warren Buffett

Aan de hand van een vrij eenvoudige methode als hierboven beschreven kunt u vrij snel tot een redelijke schatting komen van het verwachte koersrendement. En wanneer u hierbij rekent met conservatieve, maar realistische, aannames zullen dergelijke schattingen nogal eens 'ongeveer juist' blijken..Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter