zondag 1 juni 2008, 12:16 | Hendrik Oude Nijhuis | 3010x gelezen

Berkshire Hathaway jaarvergadering 2008

De eerste week van mei (2008) bezochten we Omaha, Nebraska om de aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway bij te wonen. In de volksmond ook wel het ‘Woodstock for Capitalists’ genaamd. En we waren zeker niet alleen: meer dan 31.000 aandeelhouders van over de hele wereld waren naar Omaha afgereisd om hierbij aanwezig te zijn!

Aan de hand van dit fotoverslag geven we u een beeld van Omaha, de woonplaats van Warren Buffett (deel A) en de aandeelhoudersvergadering zelf (deel B).

Deel A – Omaha


Woensdag 30 april vliegen we vanaf Chicago naar Omaha. In het vliegtuig merken we reeds enkele bezoekers voor de jaarvergadering van Warren Buffett op. Overigens geldt dat ook de nodige bezoekers naar Omaha afreizen met hun eigen vliegtuigen en het vliegveld van Omaha staat dan ook ‘volgeparkeerd’ met private jets.

Omaha heeft ongeveer 400.000 inwoners en ligt in Nebraska, in het midden van de Verenigde Staten, ongeveer op gelijke hoogte met Milaan. Bij aankomst merken we direct dat het behoorlijk warm is en erg vochtig. Er wordt gewaarschuwd voor tornado’s, maar die deden zich in de directe nabijheid gedurende deze week niet voor.

Straatbeeld Omaha


De staat van de wegen is vrij slecht en het straatbeeld doet wat grauw aan. Op de wegen is het druk, ondanks de vele vijfbaanswegen. Anders dan Europese autowegen geldt dat er vrijwel continue afsplitsingen en invoegingen zijn. Goede navigatie is hier cruciaal om nog enigszins wegwijs te worden. We bezoeken de nodige filialen van beursgenoteerde retailers. Winkels van Home Depot, Lowe’s, Wal‐Mart, Target en Kohl’s zijn qua om grootte onvergelijkbaar met haar Europese tegenpolen. Verder vallen de vele reclame‐uitingen in het straatbeeld op, zoals in bovenstaande foto duidelijk te zien is.

Huis Warren Buffett


In Omaha rijden we langs het huis van Buffett. Buffett kocht dit huis een halve eeuw geleden (voor $31.500) en woont hier nog altijd.

Deel B‐ De aandeelhoudersvergadering


De aandeelhoudersvergadering vindt plaats in het Qwest Center te Omaha. Al om 6:30 uur staan er lange wachtrijen voor het congrescentrum. Het wachten biedt een prima gelegenheid om in gesprek te geraken met andere aandeelhouders, die werkelijk van over de gehele wereld naar Omaha afgereisd zijn.

Qwest


De jaarvergadering biedt aandeelhouders de mogelijkheid om Warren Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger allerhande vragen voor te leggen. Hieronder geven we een aantal van de gestelde vragen weer, inclusief de beantwoording van Buffett. Anders dan Buffett is Munger, de vice‐voorzitter van Berkshire Hathaway, veel korter van stof. Zijn reactie, veelal nadat Buffett op een vraag was ingegaan, was dan ook zeer regelmatig: “Nothing to add”.

V: De economie staat aan de rand van een recessie maar de aandelenmarkt steeg afgelopen maand. Wat te doen?
A: Charlie [Munger] en ik [Warren Buffett] hebben geen enkel benul waar de beurs volgende week, volgende maand of volgend jaar zal staan. Daarmee houden we ons niet bezig. Zo nu en dan komen we op de beurs een aantrekkelijk gewaardeerd bedrijf tegen. Daar kopen we vervolgens aandelen van, waarna het wat ons betreft geen enkel probleem zou zijn als de beurs een ‘paar jaar gesloten zou worden’.

Buffett geeft aan dat het woord ‘aandeel’ eigenlijk net zo goed geheel ‘vergeten’ kan worden. De focus dient te liggen op de selectie van bedrijven die operationeel goed presteren en op de beurs aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Of een aandeel van een dergelijk kwaliteitsbedrijf dan de laatste week een paar procent gedaald of juist gestegen is, is volgens Buffett geheel irrelevant (afgezien van het feit dat grote koersschommelingen de mogelijkheid bieden goede bedrijven tegen een gunstige koers te kopen, om deze later – wanneer beleggers in manische stemming verkeren
– tegen een gunstige koers te kunnen verkopen).

V: U kocht het afgelopen jaar de nodige aandelen. Gaat u hierbij uit van een verwacht rendement van tussen de 7 en de 10%?
A: Ja. We zijn tevreden met een rendement van 10%, inclusief dividend. Onze rendementen zullen in de toekomst veel lager zijn dan in het verleden. We moeten ons nu richten op bedrijven met een marktwaarde van zeker 50 miljard om nog enige invloed op onze portefeuille te hebben. Dit universum kent veel minder écht goede beleggingskansen.

Wanneer we een 5%‐belang nemen in een bedrijf met een marktwaarde van 10 miljard betekent dit een investering van 500 miljoen. Verdubbelt dit aandeel vervolgens in koers, dan levert ons dit 325 miljoen op (na belasting). Dat is minder dan 0,2% van onze totale investeringsportefeuille. Dit soort winsten zijn leuk meegenomen, maar hebben op het geheel nauwelijks nog enige invloed.
Een ieder die verwacht dat we de rendementen uit het verleden zullen kunnen herhalen verkoopt zijn aandelen Berkshire beter. We zullen goede rendementen laten zien, maar de bijzonder hoge rendementen uit het verleden zijn met onze huidige omvang gewoonweg onbereikbaar geworden.

V: Wat vindt u van beloningen van bestuursvoorzitters die tientallen miljoenen per jaar verdienen en in sommige gevallen zelfs meer?
A: Dergelijke beloningen zijn simpelweg belachelijk. Van de gestelde marktwerking is hier geenszins sprake. Als kleine belegger kunt u hier vrijwel niets tegen doen. Wellicht dat meer media‐aandacht en druk vanuit grote institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) de situatie kan wijzigen.

V: In hoeverre maken jullie gebruik van optiestrategieën?
A: Van optiestrategieën maken we vrijwel geen gebruik. In het verleden hebben we wel eens een shortpositie op de index gehad om bepaalde risco’s te verkleinen. [Munger geeft aan dat hoewel op deze posities gemiddeld wel verdiend is, het échte geld niet verdiend is met opties, maar met goede longposities in kwaliteitsaandelen gekocht tegen een aantrekkelijke waardering].

V: Hoe kunnen jullie goede managers selecteren?
A: Het selecteren van goede, betrouwbare managers is zeer lastig. Daarom proberen we niet de beste managers uit een groep studenten met uitstekende studieresultaten te selecteren, maar selecteren we managers die reeds over een (zeer) goed trackrecord beschikken. We zoeken de managers met een ‘passie voor de business’, niet de managers met de ‘passie’ om zelf zoveel mogelijk geld op te strijken.

Qwest inside


V: Hoe aan te kijken tegen de omzetting van voedsel in brandstof?
A (Beantwoording door Munger): Afgelopen jaar gaf ik al aan dat het omzetten van voedsel in brandstof één van de domste ideeën ooit is. Ontzettend dom. Het heeft wellicht zijn langste tijd alweer gehad.

V: Wat is uw hoop voor de toekomst van Berkshire Hathaway?
A: Voor Berkshire hoop ik twee zaken. Enerzijds een goede performance en anderzijds dat onze unieke bedrijfscultuur intact zal blijven. Ik ben ervan overtuigd dat wat wij met Berkshire hebben opgebouwd lang zal blijven bestaan nadat mijn rol als bestuursvoorzitter is uitgespeeld. We beschikken over prima opvolgingskandidaten en hebben een sterke bedrijfscultuur, gericht op het creëren van aandeelhouderswaarde. Ik ben ervan overtuigd dat deze cultuur zal blijven bestaan – en we goede resultaten zullen blijven behalen. Ik hoop dat over twintig jaar (familie‐ ) bedrijven automatisch zullen overwegen om zich uiteindelijk bij ons investeringsbedrijf Berkshire onder te laten brengen.

Opvallend is de benadrukte interesse in niet‐beursgenoteerde familiebedrijven. Met de volledige vrijheid die de Berkshire‐bedrijven kennen lijkt ons dit een slimme strategische keuze, die door weinigen gekopieerd kan worden. Ook het voor komende maand geplande bezoek van Buffett aan Europa moeten we in dit perspectief zien: door de benadering van Berkshire Hathaway ook in Europa bekender te maken hoopt Buffett dat ook meer Europese (familie‐ ) bedrijven zich gaan interesseren voor een overname door Berkshire. Aardig is dat, wanneer we na de vergadering in de bar van het lokale Hilton hotel een biertje drinken, we Bill Gates aan de balie voorbij zien lopen. Bill Gates is goed bevriend met Buffett en bezit zelf de nodige aandelen Berkshire. Buffett maakte in
2006 bekend een groot gedeelte van zijn persoonlijke vermogen te willen schenken aan de iefdadigheidsstichting van Bill Gates. In 2006 had dit belang nog een waarde van 31 miljard; inmiddels kunnen we hier alweer de nodige miljarden aan toevoegen.

Zie ook het verslag van de aandeelhoudersvergadering van 2010.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter