zaterdag 19 maart 2011, 18:11 | Hendrik Oude Nijhuis | 2916x gelezen

Beleggen in onzekere tijden. Wat te doen?

Zo nu en dan dalen aandelenkoersen scherp. Zo ook afgelopen week. Dit keer als reactie op de rampen in Japan en de onrust in LibiŽ. Gevoelsmatig zijn veel beleggers dan onmiddellijk geneigd hun aandelen te verkopen. Maar dat blijkt vaak geen goede beslissing.

Twee keer goed timen...


Wanneer na een periode van fikse koersverliezen wordt overgegaan tot verkoop, verkiezen beleggers daarmee als het ware zekerheid boven onzekerheid. In algemeenheid geldt dat beleggers een hekel hebben aan onzekerheid, wat vaak bijdraagt aan de scherpe koersdalingen in de dagen nadat zich een ramp voltrokken heeft. Wanneer de situatie vervolgens duidelijker wordt, treedt nogal eens een even snel koersherstel op. Beleggers die juist daarvoor hun aandelen verkochten, missen een dergelijk herstel.

Periodes met een hoge mate van (veronderstelde) onzekerheid zijn dan ook vaak prima momenten om aandelen te kopen. Zo stelt Buffett bijvoorbeeld zelf bij voorkeur aandelen te kopen in tijden dat anderen juist in paniek verkopen:

"Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn, maar wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn." - Warren Buffett

munten

Op korte termijn zijn aandelenmarkten uitermate lastig te voorspellen. En emoties zetten u daarbij ook nog eens continu op het verkeerde been: wanneer aandelen scherp dalen en de onzekerheid enkel lijkt toe te nemen, voelt verkoop voor velen als de beste optie.

Maar wanneer u na een aantal dagen van stevige koersverliezen besluit tot verkoop over te gaan, dan moet u in een later stadium ook het moment timen wanneer dan wel weer in aandelen te beleggen. En naast het feit dat emoties u continu de verkeerde kant uit sturen, geldt uiteraard ook nog eens dat u beide keren mag opdraaien voor de transactiekosten. In praktijk zal dan ook blijken dat het vrijwel onmogelijk is om structureel te verdienen aan het continu in en uit de aandelenmarkt stappen.

Alternatieven


Is er dan geen enkel alternatief? Ja, die zijn er zeker wel... Zo blijkt uit tal van onderzoeken gedaan op verschillende beurzen en waarbij eveneens verschillende tijdsperiodes in ogenschouw genomen zijn dat u met value-beleggen op termijn extra rendement realiseert. StrategieŽn dus waarbij aandelen worden gekocht met relatief lage koers/winst-verhoudingen of aandelen met de laagste koers/boekwaarde-verhoudingen.

De strategie die we zelf toepassen bij ValuePortfolio betreft een interessante variant hiervan: het gespreid beleggen in aandelen die enerzijds bovengemiddeld goedkoop zijn, maar waarvan de onderliggende bedrijven anderzijds ook nog eens bovengemiddeld goed zijn in het verdienen van geld. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat aandelen die aan deze beide criteria tegelijk voldoen nog beter renderen dan beleggingen in aandelen die enkel relatief laag gewaardeerd zijn.

Maar let wel: niet ieder individueel aandeel dat aan deze beide kenmerken voldoet, zal in praktijk ook daadwerkelijk een bovengemiddeld rendement opleveren. En tevens geldt dat ook deze zogeheten 'value-aandelen' dikwijls in koers dalen wanneer de aandelenbeurzen de weg zuidwaarts kiezen. Het is dus zeker mogelijk dat een portefeuille gevuld met value-aandelen in tijden van dalende beurzen het zelf 'relatief goed' doet, maar in absolute zin desalniettemin eveneens in waarde daalt.

Op wat langere termijn geldt echter dat een gespreide portefeuille gevuld met ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen gestaag meer waard wordt. De reden daarvoor is simpelweg dat de onderliggende bedrijven continu waarde creŽren en dus steeds meer waard worden. Vroeg of laat vertaalt zich dat in stijgende beurskoersen.

Op korte termijn, eigenlijk iedere periode korter dan een jaar, is het echter goed mogelijk dat de beurskoers en het onderliggende bedrijf zelf zich compleet verschillend bewegen. Zoals de seizoenen bij het jaar horen, horen perioden met sterke koersstijgingen en -dalingen bij de beurs. Laat u zich er niet door in paniek brengen...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter