23 januari 2012, 15:52 | Hendrik Oude Nijhuis | 4603x gelezen

Asymmetrisch beleggen. Wat is dat?

Zoals u waarschijnlijk al wel weet, speelt psychologie een grote rol op de beurs. Emoties zorgen ervoor dat sommige aandelen uitgroeien tot lievelingsaandelen. Waarvoor velen dan bereid zijn een hoge prijs te betalen. Met als gevolg dat de toekomstige rendementen van dergelijke aandelen vaak juist tegenvallen.

Value-aandelen winnen (op termijn)


Aan de andere kant van dat spectrum bevinden zich de zogeheten 'value-aandelen'. De bedrijven achter deze aandelen worden doorgaans geconfronteerd met problemen. Die al dan niet van tijdelijke aard zijn. Beleggers - zich van de problemen maar al te goed bewust - mijden deze aandelen het liefst.

Als gevolg daarvan worden de problemen nogal eens meer dan evenredig in de beurskoersen vertaald. Met als gevolg dat de toekomstige rendementen van dergelijke 'probleembedrijven' nogal eens een stuk beter zijn dan menigeen zich realiseert.

Gemiddeld geldt dan ook dat deze value-aandelen een bovengemiddeld rendement opleveren. Maar opvallend blijft wel dat dit effect al lang en breed bekend is en in tal van studies is aangetoond. En toch blijft het effect gewoon bestaan. Kennelijk is ook bij beleggers emotie een sterkere factor dan de ratio...

Opvallende asymmetrie


Bij die value-aandelen geldt naast die positieve rendementsverwachting nog wat anders. De verwachte rendementen hebben namelijk een asymmetrisch karakter. Laat ons dit even toelichten...

Wanneer eenmaal aandelen van een bepaald bedrijf gekocht zijn, kan zo'n bedrijf zich vervolgens eigenlijk slechts op een viertal manieren ontwikkelen:

1) De ontwikkelingen vallen sterk tegen
2) De ontwikkelingen vallen ietwat tegen
3) De ontwikkelingen vallen ietwat mee
4) De ontwikkelingen vallen sterk mee

Het aardige van value-aandelen is nu dat beleggers bij voorbaat eigenlijk al wat al te somber zijn over dergelijke aandelen (als gevolg van het overreageren op de problemen). Voor dergelijke aandelen betaalt u dus eigenlijk een prijs waarbij 'ietwat tegenvallende ontwikkelingen' (optie 2) al ingeprijsd zijn. Vallen de ontwikkelingen dan inderdaad wat tegen dan blijft een forse koersdaling nogal eens uit. Dit was immers al - aanvankelijk ten onrechte - in de beurskoers verdisconteerd.

Enkel wanneer de ontwikkelingen sterk tegenvallen (optie 1) zal ook een value-aandeel fors in koers kunnen dalen. Maar gelukkig resteren er ook nog twee andere scenario's...

Want wanneer de ontwikkelen ook maar 'ietwat meevallen' (optie 3) is nogal eens sprake van een flinke koerssprong. Immers, 'ietwat tegenvallende' ontwikkelingen waren ingeprijsd. Terwijl daar in werkelijkheid geen sprake van blijkt te zijn. Geen wonder dan ook dat de koersen in zo'n geval nogal eens flink stijgen.

Resteert nog het meest gunstige scenario. Van sterk meevallende ontwikkelingen (optie 4). In dergelijke gevallen stijgen koers van value-aandelen dikwijls meer dan 100%. En in een heel enkel geval soms nog veel meer.

Dus...


Bij value-aandelen geldt - zoals u al wel bekend - dat sprake is van positieve rendementsverwachtingen. Dergelijke aandelen ontstaan doordat beleggers in geval van onzekerheden of problemen aandelen te zeer afstraffen. Tevens blijkt van een opvallende asymmetrie sprake.

Die asymmetrie zorgt ervoor dat wanneer slechts de helft van de aankopen van dergelijke aandelen beter dan gemiddeld presteert, de totale portefeuille waarschijnlijk al bovengemiddeld rendeert. Dit doordat de uitschieters omhoog de uitschieters omlaag meer dan volledig goedmaken.

Volgende week zullen we nader ingaan op een aantal van de criteria waaraan aandelen met positieve, asymmetrische rendementsverwachting moeten voldoen. Wanneer u dat eenmaal weet - en die kennis vervolgens succesvol weet toe te passen - dan zult u zien dat beleggen steeds leuker begint te worden!Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter