maandag 27 juni 2011, 12:13 | Hendrik Oude Nijhuis | 2963x gelezen

Aandelen vrijwel goedkoopst in 26 jaar tijd

Zoals u ongetwijfeld bekend is het beurssentiment momenteel niet best. Al weken achtereen dalen de koersen. En dat brengt steeds weer nieuwe beleggers op het idee zelf ook maar tot verkoop over te gaan. Met nieuwe koersdalingen tot gevolg...

Maar hoe anders is het beeld bij de bedrijfswinsten van de onderliggende bedrijven. Die bereiken, gelooft u het of niet, namelijk record-na-record. Dalende koersen in combinatie met oplopende winsten van de onderliggende bedrijven maakt dat aandelen vandaag de dag -op twee uitzonderingen na- het laagst gewaardeerd zijn in maar liefst 26 (!) jaar.

Uitzonderingen zijn van het halfjaar na het omvallen van Lehman Brothers (2008) en een negental maanden eind jaren '80).

Mr. Market


Wellicht dat u al bekend met Mr. Market. Deze fictieve personage is bedacht door Benjamin Graham, de leermeester van Warren Buffett.

Stelt u zich Mr. Market voor als uw zakenpartner. U en Mr. Market bezitten allebei een aandeel van 50 procent in een ietwat saai, maar desalniettemin winstgevend bedrijf. Jaar-na-jaar wordt winst gemaakt. Van grote fluctuaties is geen sprake. Stabiliteit alom dus.

Maar anders dan het bedrijf zelf is uw zakenpartner allerminst stabiel. Uw zakenpartner, Mr. Market, is namelijk manisch-depressief. De ene keer is hij manisch over de toekomst en bereid u een astronomisch bedrag te betalen voor uw aandeel in de onderneming. Een andere keer is hij depressief en bereid zijn belang in de onderneming voor een habbekrats aan u te verkopen.

Graham stelt nu dat u de eigenschappen van Mr. Market exact terugvindt op de aandelenbeurs. Iedere dag weer verschijnt Mr. Market en noemt hij koersen waartegen hij bereid is aandelen te kopen danwel zijn aandelen aan u te verkopen. Door de gemoedstoestand van Mr. Market goed in de gaten te houden kunt u daarvan profiteren. Er is echter wel een gevaar, één die door vele beleggers onderschat wordt...

Het manisch-depressieve karakter van Mr. Market is namelijk erg besmettelijk. Is Mr. Market weer eens manisch en zijn de waarderingen van aandelen tot grote hoogte opgestuwd dan besluiten vele beleggers opeens zelf ook in aandelen te willen gaan.

Een andere keer (zoals nu) zijn het de vele Mr. Markets op de beurs die zich enkel aan de verkoopzijde wensen te begeven. Aandelen van de mooiste bedrijven worden voor een vriendenprijsje aangeboden. Maar vrijwel niemand die ze hebben wil...

Aandelen goedkoop


Aan redenen voor pessimisme is overigens geen gebrek. Denk aan het Griekse drama waarvoor politici maar geen oplossing vinden. Of het spoedig aflopen van het inkoopprogramma van obligaties door de Amerikaanse Federal Reserve, de recente terugval van de Amerikaanse huizenmarkt of de buitengewoon hoge hypotheekschulden in Nederland.

Of anders China, waar men economische oververhitting (lees: inflatie) probeert te bestrijden door het telkens opvoeren van de rente. Deze ontwikkelingen -maar ook de dalende aandelenkoersen zelf- leiden ertoe dat vele beleggers het zekere voor het onzekere kiezen en hun aandelen verkopen. Voor welke prijs dan ook.

Maar zoals al aangegeven presteren de onderliggende bedrijven momenteel juist als nooit tevoren. Naar verwachting zullen de Amerikaanse bedrijfswinsten dit jaar met 18 procent stijgen. Tot 99,61 Amerikaanse dollar per fictief 'S&P 500'-aandeel. Dat impliceert op het huidige koersniveau een koers/winst-verhouding van 12,8. Zoals gezegd vrijwel het laagste niveau in 26 jaar tijd.

Europese aandelen zijn met een gemiddelde waardering van 9,8 keer de winst trouwens nog goedkoper. Terwijl veel van de onderliggende ondernemingen juist flink wat omzet buiten Europa zelf behalen en vaak slechts een bescheiden percentage van hun omzet uit de periferie van Europa afkomstig is.

Gezien de historisch lage waarderingen van aandelen lijkt veel van alle mogelijke rampspoed reeds in de koersen verdisconteerd. Vanuit het oogpunt van toekomstige rendementen is dat geen ongunstig gegeven. Maar uiteraard is het heel wel mogelijk dat Mr. Market op korte termijn nog depressiever wordt en de koersen nog verder dalen. De gemoedstoestand van Mr. Market is immers zeer besmettelijk...Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter